Moise Guran DETONEAZĂ NUCLEARA: La Tăriceanu DE-ABIA ÎNCEPE! Amănunte INCENDIARE!

Moise Guran DETONEAZĂ NUCLEARA: La Tăriceanu DE-ABIA ÎNCEPE! Amănunte INCENDIARE!

Începerea urmăririi pentru mărturie mincinoasă împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu pare o strategie (deșteaptă) a DNA de evitare a avizului Senatului, necesar în cazul în care DNA ar fi vrut să-l ancheteze pentru fapte din perioada în care era premier. Procurorii vor putea strânge probe despre implicarea acestuia în retrocedări, schimbând încadrarea mai tarziu, dacă e cazul, dar, desigur, acum declarațiile lui Tariceanu împotriva DNA-ului trebuie citite în altă cheie – deși n-a fost niciodată până acum cercetat pentru nimic, poate omul chiar avea motive să se simtă cu musca pe căciulă. Haideți să vă arăt vreo câteva căciuli de-alde lui Tăriceanu. 

În 2006, înainte să se certe cu Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu era Dumnezeu. Om bogat, un european fin, pus la patru ace, cum avea să îl numească mai târziu, în stilu-i zeflemitor, chiar Traian Băsescu,Tăriceanu ar fi trebuit să zboare din viața publică exact în momentul în care am avut revelația bilețelului prin care îi cererea lui Traian Băsescu să intervină la Parchet pentru Dinu Patriciu. Nu știu cât de fin era înainte, dar obrazul omului, al lui și al multora ca el, s-a îngroșat permanent în anii care au urmat, poate și pentru că, în loc să trimită bilețelul la DNA, Traian Băsescu i-a tras pe toți într-o tăvăleală generală în care impresia publicului a fost că nu mai contează cât de jos poate merge lupta politică… că nu există o limită de jos.

Și nici electoratul n-a fost mai breaz, umflat cu banii creșterii pe datorie din perioada Guvernului Tăriceanu, electoratul a devenit tolerant la hoție, părtaș în felul lui, așa cum în multe ocazii din istoria noastră a mai făcut-o.

Iar pe vremea când Tăriceanu era Dumnezeu la Palatul Victoria, nici DNA-ul nu era ce este azi, nici noi nu înțelegeam prea bine potențialul de furt al mecanismelor de retrocedare a proprietăților. Uriașa mafie, moștenită, aflăm acum, de la Adrian Năstase a fuzionat firesc cu cea numită de liberalii lui Tăriceanu la ANRP, pentru a fi apoi preluată fără scrupule de pedeliștii lui Băsescu după 2009. Că oricum aveau toți același ADN și compatibilitatea era evidentă.

Azi, când DNA-ul ne devoalează înfiorătoarele încrengături din acele vremuri, Tăriceanu e al doilea om în stat, deși, paradoxal, popularitatea sa probabil că se apropie de pragul de eroare al sondajelor. Și-a unit sabia și luptă umăr la umăr alături de foștii adversari politici sub sloganul de un cinism grotesc – Anticorupția ucide. Așa a declarat candidatul său la Capitală, întorcând fără jenă sloganul protestelor de după Colectiv, într-o piruetă verticală ce arată în primul rând că, pentru ei, lupta politică poate merge oricât de jos. Până în morminte, dacă e cazul, că ei au imunități.

Atâta doar că nici procurorii nu sunt proști. Au ocolit foarte deștept stupida prevedere legală ce condiționează cercetarea unui fost ministru (sau parlamentar) de un vot în Senat, pe care probabil DNA-ul nu l-ar fi putut obține. Îl cercetează pentru minciună și favorizarea infractorilor în dosarul retrocedărilor, minciună spusă în calitate de martor, nu de ministru. Și îi vor putea pune, da, și întrebări legate de numirile de la ANRP și de manevrele făcute de consilierii și consultanții săi, prin care țara a pierdut niște sute de milioane de euro. Despre care (lasă DNA-ul de înțeles în comunicat) Tăriceanu a știut, la fel cum a știut și de afacerea Sterling sau de facilitățile obținute de Petromidia de la Guvernul Năstase. Unde credeți că lucra Tăriceanu în 2004? Exact, la Rompetrol și această informație nu o mai găsiți astăzi în CV-ul său. În paralel cu DNA, DIICOT-ul cercetează trei miniștri de Finanțe din Guverne PSD, PNL și PDL, dar și pe ministrul Industriei din perioada în care Patriciu și Năstase băteau palma.

Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu nu a fost niciodată cercetat pentru nimic, chiar dacă Oficiul de Spălarea Banilor sesiza mișcări suspecte ale banilor de la Rompetrol pe vremea când era administrator, de exemplu… S-a pus batista pe țambal exact ca în cazul, sesizat de Oficiu de asemenea, în care Năstase a fost condamnat, dar târziu, mult mai târziu. Până acum unii au scăpat, au rămas pe funcții din care, în continuare, pot face mult rău.

Să fim atenți la declarațiile lor belicoase despre drepturile infractorilor nedovediți, să fim atenți la ce votează în Parlamentul pe care încă îl controlează, căci sunt încolțiți și nu se vor da în lături de la nimic.

 Și, mai ales, să fim atenți când vom fi din nou chemați să dăm cu ștampila în vot… Să putem face, măcar acum, corelația dintre aceste afaceri neatinse de nimeni și lipsurile din spitale și școli, să înțelegem că, de exemplu, banii pierduți de stat în afacerea Petromidia fac cât salariile tuturor medicilor din România pentru doi ani, iar retrocedarea cu Paul Lambrino și Truică, despre care Tăriceanu se face că n-a știut, echivalează în valoare achizițiile de dezinfectanți nediluați pentru toate spitalele din România pe o perioadă de cinci ani. Ca să resuscitez un slogan al unui clasic în viață – acolo sunt banii dumneavoastră. Să fim deci atenți, că nu s-a terminat! 

Moise Guran/Biziday.ro

Un material din 2005 /Uitucul Tariceanu a fost angajatul lui Patriciu, administrator la Rompetrol

In perioada 2003-2004, Calin Popescu Tariceanu a fost administrator al firmei Rompetrol Downstream SA, controlata de Dinu Patriciu. Tăriceanu evita sa aminteasca in CV de aceasta functie si pentru ca autoritatile suspecteaza Rompetrol de implicare in operatiuni de spalare de bani.

Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor a descoperit, inclusiv in perioada in care Tariceanu a fost in solda lui Patriciu, ca Rompetrol Downstream a facut plati externe de 9 milioane de euro.

Ceilalti administratori ai firmei in cauza au fost chemati pana acum la Parchet, insa nici un procuror nu l-a intrebat pe Tariceanu de operatiunile efectuate de Rompetrol Downstream in perioada in care el a fost in staff-ul acestei companii.

Premierul liberal este in schimb suspectat ca ar fi speculat piata bursiera si ar fi cumparat la preturi mici, in baza unor informatii provenite chiar de la Rompetrol, 10.000.000 de actiuni... Rompetrol. Nu doar Tariceanu a fost in slujba lui Patriciu. Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, s-a retras abia in luna iunie anul curent din functia de administrator Rominserv.

Teodor Melescanu a fost si el administrator Rompetrol SA. Firmele lui Patriciu au beneficiat de facilitati din partea actualei Puteri.

S-a aflat in solda lui Patriciu, a facut afaceri cu Patriciu si acum, probabil, are tot interesul sa-l scoata curat pe "Dinu" din dosarul penal in care procurorii il cerceteaza pentru evaziune fiscala. Este vorba de premierul Calin Popescu Tariceanu, care pana acum nu a suflat nici o vorba despre faptul ca in perioada 2003-2004 a fost administrator al SC Rompetrol Downstream SA.

Secretul domnului Tariceanu are si o justificare cat se poate de logica: procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ar putea oricand extinde cercetarile si asupra tranzactiilor facute de Rompetrol Downstream in perioada in care el a detinut postul de conducere.

Potrivit documentelor existente la Registrul National al Comertului, Dinu Patriciu l-a numit administrator pe Tariceanu in data de 8 decembrie 2003, data la care s-au mai efectuat alte cateva modificari in conducerea firmei. Echipa completa de administratori a Rompetrol Downstream a fost formata atunci din Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu, Anghelache Marian si John Andrew Long.

Mariajul dintre petrolistul Patriciu si seful sau pe linie de partid, Tariceanu, nu a tinut prea mult. Actualul premier a incasat indemnizatiile de administrator la Rompetrol Downstream doar pana in martie 2004, cand a renuntat Ð cel putin in mod transparent Ð la banii lui Patriciu. Asta nu inseamna ca Tariceanu nu ar avea motive de ingrijorare.

Plati interne suspectate de spalare de bani

Conform notei nr. IV/323/D2/ din 7 mai 2204 a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) in perioada in care si Tariceanu a fost administrator al SC Rompetrol Downstream SA aceasta firma a efectuat plati externe de 6.435.230 euro. Or, grupul Rompetrol a intrat in atentia procurorilor tocmai pentru acest tip de operatiuni suspectate a fi de fapt spalari de bani.

Ciudat este ca anchetatorii i-au nominalizat ca responsabili pe cei care au detinut in perioada ianuarie 2003-aprilie 2004 functia de administrator la Rompetrol Downstream SA, insa nu si pe Tariceanu ajuns intre timp seful Guvernului.

In plus, si alte firme in care Rompetrol Downstream SA detinea actiuni in perioada in care Tariceanu era administrator la "firma-mama" au intrat in atentia ONPCSB. Astfel, s-a descoperit ca Rominserv SA si Rompetrol Logistics au efectuat la extern plati de 9 milioane de euro.

Speculatii cu actiuni

Tariceanu s-a mai plasat in atentia mass-media si a procurorilor si datorita unei tranzactii bursiere prin care a cumparat, in data de 9 aprilie 2004, 10.000.000 de actiuni la Rompetrol la un pret mic. Se presupune ca Tariceanu nu ar fi actionat intamplator, ci ar fi speculat anumite informatii provenite chiar de la Rompetrol.

Tariceanu a reusit intr-o singura zi, pana la ora 8.30 dimineta, sa-si angajeze si o firma intermediara in tranzactiile bursiere si sa-si si deschida cont.

Melescanu si Orban

Premierul nu este insa singurul lider PNL care a fost in slujba lui Patriciu. Teodor Melescanu a detinut timp de aproape doi, in perioada 14.03.2003-21.02.2005, ani functia de administrator la Rompetrol SA. Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti, a fost si el administrator in firma Rominserv, detinuta tot de Grupul Rompetrol, el retragandu-se din aceasta functie abia in luna iunie anul curent.

Sustinut de fosta guvernare PSD printr-o ordonanta de urgenta prin care a fost scutit de plata a 600 milioane de dolari, Patriciu a primit sprijin si de la actuala putere. Respectiva ordonanta a fost adoptata fara probleme de parlamentarii actualei coalitii, fapt ce i-a permis lui Patriciu sa-si transforme in obligatiuni bugetare datoriile Rompetrol Rafinare SA.

Si in momentul retinerii sale liderii PNL au reactionat in scopul sustinerii acestuia. La fel ca in cazul pesedistului Bivolaru, liberalii l-au insotit pe "Dinu" la Parchet, iar premierul Tariceanu a calificat drept un "eveniment nedorit" retinerea.




Citește și:

populare
astăzi

1 Maia Sandu rămâne președinta Republicii Moldova

2 „Dragă Cristi, te iubesc, sunt gospodină, te rog, sună-mă”

3 VIDEO Merită acest trădător o pedeapsă mai blândă pentru că a recunoscut spionajul în favoarea Rusiei?

4 Adevărul despre poziția misionarului

5 Voi vedeți ce a făcut China pe o insulă „geamănă” cu Taiwanul?