Modulul de explorare chinez Yutu-2 a parcurs circa 213 metri pe faţa nevăzută a Lunii
Robotul lunar chinez Yutu-2 a parcurs 212,99 metri pe faţa îndepărtată a Lunii în cadrul misiunii de explorare ştiinţifică a teritoriului selenar virgin, relatează luni agenţia Xinhua.
Atât modulul de explorare cât şi sonda Chang'e-4 au intrat duminică noapte (ora Beijingului) într-o perioadă de ''hibernare'' după lăsarea nopţii selenare care aduce temperaturi extrem de scăzute, potrivit Centrului pentru Programul Spaţial şi Explorare a Lunii din cadrul agenţiei spaţiale chineze.
Sonda chineză Chang'e-4, lansată la 8 decembrie 2018, a aselenizat la data de 3 ianuarie în craterul Von Karman, situat în bazinul Aitken din regiunea Polului Sud, pe faţa îndepărtată a Lunii.
O zi pe Lună echivalează cu 14 zile pe Pământ, iar o noapte selenară are aceeaşi durată.
Sonda Chang'e-4 intră în ''hibernare'' în timpul nopţii selenare din cauza lipsei energiei solare.
În timpul celei de a şasea zile selenare petrecută de modul de explorare chinez Yutu-2 instrumentele de la bordul său au funcţionat corespunzător şi circa 1.654 MB de date ştiinţifice au fost trimise spre analizare la centrul misiunii.
De pe Pământ nu putem vedea decât o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul natural al Pământului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflându-se în rotaţie sincronă cu Pământul.
Emisfera selenară invizibilă de pe Terra nu a fost fotografiată şi cartografiată decât cu ajutorul sondelor spaţiale, prima fiind sonda sovietică Luna 3, în 1959. Primii oameni care au văzut-o, în mod direct, au fost astronauţii din echipajul misiunii Apollo 8, pe orbită în jurul Lunii în 1968.
Robotul Yutu-2, cu o greutate de 135 de kilograme, este primul rover care străbate suprafaţa îndepărtată a satelitului natural al Pământului şi totodată este cel mai uşor vehicul de acest tip trimis pe Lună.
Oamenii de ştiinţă speră că Yutu-2 se va deplasa mai departe pe suprafaţa necunoscută de pe care va trimite mai multe imagini, va ''asculta'' poveştile înregistrate de rocile selenare străvechi şi va descoperi mai multe urme din istoria timpurie a Lunii şi a sistemului solar. AGERPRES