Modul ingenios în care Armata face recrutări. De ce se îndepărtează tinerii de cariera militară
Un sfert din posturile Ministerului Apărării sunt vacante, iar tinerii nici nu se prea înghesuie să le ocupe. Tocmai de aceea, weekendul trecut, la Neversea, Armata și-a căutat recruți în rândul tinerilor festivalieri.
Foto: Facebook/MApN
Cu războiul la ușă, conform unui document oficial, Ministerul Apărării Naționale se află într-o acută criză de personal. Mai exact aproape un sfert din posturi sunt vacante, iar situația pare dificil de rezolvat atâta timp când nici școlile militare nu par să mai atragă tinerii absolvenți de liceu.
La nivelul lunii aprilie a acestuia an, Ministerul Apărării Naționale (MApN) avea ocupate 72.037 de posturi, dar alte 22.617 posturi erau vacante. Situația posturilor vacante din Armata Română a început să se acutizeze în luna noiembrie a anului trecut, când erau ocupate 74.276 de posturi, dar numărul lor a început să scadă rapid mărind astfel numărul de funcții vacante până la totalul de posturi aprobat de 95.000. MApN a sesizat încă de anul trecut tendința de plecare a oamenilor din sistem, mai ales că numărul demisiilor personalului s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre ale anului 2022, numărul demisiilor a fost de două ori mai mare față de cel din 2021 (peste 2.000), așa cum se arată în expunerea de motive a unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de instituție la finele anului trecut.
Acoperirea deficitului de subofițeri
În document se mai spune că subofițerii sunt cei care asigură structurile esențiale ale MApN și că există și o metodă de a scăpa de deficitul înregistrat la această categorie de personal în contextul în care numărul candidaților înscriși la examenele școlilor de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în 2022 față de anul precedent, de la 5.700 la numai 2.500. „Soluția care se impune a fi adoptată de urgență pentru eliminarea deficitului major în rândul subofițerilor o reprezintă formarea acestei categorii de personal din rândul soldaților și gradaților profesioniști, care au absolvit, cu diplomă de Bacalaureat, studii de nivel liceal. Adoptarea demersului prin ordonanță de urgență este determinată de necesitatea organizării imediate a cursurilor de formare a subofițerilor, luptători și specialiști militari, din rândul soldaților și gradaților profesioniști, în vederea diminuării deficitului foarte mare existent la nivelul acestei categorii de cadre militare. Neadoptarea de urgență a modificărilor legislative propuse determină scăderea gradului de operativitate a structurilor militare și produce disfuncții ale capacității de reacție în timp scurt și la un nivel adecvat riscurilor și amenințărilor actuale, precum și întârzierea reacției imediate la schimbările impredictibile din mediul de securitate“, susține MApN.
În paralel, MApN a mai luat o măsură pentru întărirea corpului subofițerilor și maiștrilor militari – printr-o dispoziție a Direcției generale de management resurse umane a MApN, în acest an, admiterea la școlile militare postliceale ale Ministerului Apărării Naționale (MApN) se va face doar pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat, fără un examen de admitere.
Armata a profitat și de festivalul Neversea și a căutat recruți în rândul tinerilor care au participat la cel mai mare festival de pe o plajă din Europa.
Reprezentanții MApN au răspuns festivalierilor la curiozități, iar la standuri au fost studenți de la academiile militare, studenți de la școlile militare sau elevi de la liceul militar.
Salarii mai bune și dotări moderne
Analistul militar Aurel Cazacu a explicat de ce tinerii se îndepărtează de cariera militară. „Sigur, în primul rând avem conflictul de lângă noi, de frica de război, practic, lucru care se poate vedea și în dinamica demisiilor și în împuținarea candidaților care aleg școlile militare. Toată această frică de război poate fi anihilată, însă, la mulți dintre tineri acționând pe două linii. În primul rând, suntem într-o lume concurențială și drept urmare oferta financiară trebuie să fie mult mai consistentă, iar acest lucru trebuie făcut public cu orice ocazie. Apoi, foarte important, îmbunătățirea dotărilor de tot felul, de la echipament individual la sisteme moderne de armament, pentru că acestea din urmă dau mare încredere. Bine echipați, mulți tineri vor înțelege că, în cazul unui conflict, riscurile de a fi afectați personal sunt mai mici“, a subliniat Aurel Cazacu.
Sursa: adevarul.ro