Se propune un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidenţiale pe baza valorilor cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România publicate anual pe pagina de internet a U.N.N.P.R. şi a cotelor de impozitare respective.
Se propune modificare limitelor minime ale cotelor de impozitare şi anume: la clădiri rezidenţiale cotele vor fi de 0,1% - 0,2% iar la clădirile nerezidenţiale cotele vor fi de 1% - 1,3%.
Se propune un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile nerezidenţiale pe baza valorilor cuprinse în ” Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România”, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, publicate anual pe pagina de internet a U.N.N.P.R. şi a cotelor de impozitare respective.
Clarificări privind modalitatea de calcul a impozitului pe teren înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă curţi construcţii prin scăderea de la impozitare a suprafeţelor acoperite de clădiri.
Pentru terenul amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, din care se scad suprafeţele de teren acoperite de clădirii, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare categoriei de folosinţă şi cu coeficientul de corecţie corespunzător zonei şi rangului localităţii.
Autorităţile publice locale, la propunerea autorităţii executive, pot majora sau diminua nivelul impozitelor şi taxelor locale cu până la 50%.
Având în vedere că Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România se actualizează anual, nu mai este necesară indexarea anuală cu rata inflaţiei a impozitului pe clădiri.