Modificarea orbitei unui asteroid într-un test de apărare planetară a dislocat mai mulți bolovani care se deplasează cu viteză

Modificarea orbitei unui asteroid într-un test de apărare planetară a dislocat mai mulți bolovani care se deplasează cu viteză

Modificarea orbitei unui asteroid într-un test de apărare planetară a dislocat mai mulți bolovani care se deplasează cu viteză, dar aceștia nu reprezintă niciun pericol.

Apărarea planetară este un termen folosit pentru a descrie toate capacitățile necesare pentru a detecta, avertiza și preveni sau atenua potențiale impacturi ale unor asteroizi, comete sau alte obiecte cu Pământul.

Misiunea DART FOTO NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Misiunea DART FOTO NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Apărarea planetară presupune detectarea, urmărirea, identificarea traiectoriei, formei, masei și compoziției, determinarea severității unui posibil impact și a măsurilor de atenuare care pot fi adoptate pentru a proteja viețile și propietățile, scrie NASA .

În septembrie 2022, în cadrul misiunii DART, o navă spațială a NASA a lovit asteroidul Dimorphos pentru a-l devia ușor de pe traiectorie. Obiectivul NASA a fost să evalueze dacă strategia ar putea fi folosită pentru a proteja Pământul în cazul în care un asteroid s-ar îndrepta către planeta noastră.

Testul a reușit să-l îndepărteze ușor pe Dimorphos, dar un studiu a arătat faptul că impactul a dislocat de pe suprafața asteroidului 37 de bolovani care acum se îndepărtează de asteroid.

Studiul realizat de astronomul David Jewitt a descoperit că în urma coliziunii un nor de roci au fost lansați în spațiu. „Roiul de roci este ca un nor de schije care se extinde dintr-o grenadă de mână”, a spus Jewitt, autorul principal al studiului și profesor de științe planetare și pământului la Universitatea California (UCLA). „Deoarece acești bolovani mari, practic, au aceiași viteza cu a asteroidului vizat, ei sunt capabili să-și facă propriile daune”, conform site-ului UCLA .

Jewitt a spus că, având în vedere viteza mare a unui impact tipic, un bolovan de 4,6 metri care lovește Pământul ar produce la fel de multă energie ca bomba atomică care a fost aruncată pe Hiroshima, specifică articolul.

Din fericire, nici Dimorphos, nici roiul de bolovani dislocați după impact nu reprezintă vreun pericol pentru Pământ. NASA a selectat Dimorphos tocmai pentru că se afla la aproximativ peste 9 milioane de Pământ și măsoară doar aproximaiv 177 metri în diametru - suficient de aproape pentru a fi de interes și suficient de mic să nu prezinte riscuri, au motivat experții, sublinează sursa.

Când a intrat în Dimorphos cu peste 20.000 de km pe oră, DART a încetinit orbita lui Dimorphos în jurul asteroidului său geamăn, Didymos, cu câțiva milimetri pe secundă și a reușit să producă o deviere.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…