Modificare cu dedicație pentru Alexandra Lăncrănjan, procurorul care anchetează dosarul TelDrum? Condiția de vechime, crescută de la opt la zece ani fără nici o justificare

Modificare cu dedicație pentru Alexandra Lăncrănjan, procurorul care anchetează dosarul TelDrum? Condiția de vechime, crescută de la opt la zece ani fără nici o justificare

Modificare cu dedicație pentru Alexandra Lăncrănjan, procurorul care anchetează dosarul TelDrum? Condiția de vechime, crescută de la opt la zece ani fără nici o justificare. Guvernul a crescut condiția de vechime pentru procurorii care doresc să activeze în DNA și DIICOT de la opt ani la zece ani, fără nici o justificare publică, însă surse din sistem au declarat că modificarea ar putea să o vizeze direct pe Alexandra Lăncrănjan, procurorul care anchetează dosarul Tel Drum, relatează  G4Media.ro .

 La modificarea legilor justiției, majoritatea PSD-ALDE a introdus în legea de organizare judiciară condiția de vechime de opt ani, condiție pe care procurorul Lăncrăjan, la data dezbaterii modificărilor, nu o îndeplinea. Intrarea în vigoare a legii a întârziat, date fiind contestațiile la Curtea Constituțională, iar între timp procurorul Lăncrănjan a făcut cei opt ani de vechime ceruți de lege.

Guvernul a mărit condiția de vechime prin OUG-ul adoptat luni de la opt la zece ani, fără a justifica în vreun fel această măsură.

Nu e clar însă dacă prevederile ordonanței se aplică de aici încolo sau operează inclusiv asupra numirilor în curs. ”A rămas în vigoare o altă prevedere, din legea adoptată deja în Parlament, care spune că cei numiți în funcții rămân chiar dacă nu îndeplinesc condiția de vechime, dar nimeni nu știe cum se va aplica”, a declarat pentru G4Media.ro o sursă judiciară.

“Norma juridică, indiferent dacă e civilă sau penală, se interpretează de către cei care trebuie să o aplice, de către cei care trebuie să o respecte”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei Tudorel Toader la ieşirea de la CSM.

“Ordonanţa de urgenţă este în curs de analiză în acest moment. În principiu, legea ar trebui să dispună pentru viitor. După ce o analizăm amănunţit vom da interpretarea care ar fi potrivită”, a explicat şi procurorul general Augustin Lazăr.

Potrivit surselor G4Media.ro, proiectul nu a avut avizul CSM, care a primit proiectul vineri după amiaza iar luni la 9 dimineața proiectul era deja adoptat în altă formă decât cea trimisă la avizare.

Pe vechea prevedere, cu 8 ani vechime, o evaluare realizată la începutul lunii august la DNA indica faptul că șase procurori ar urma să plece din instituție pentru că nu au vechimea de minimum 8 ani cerută de noua lege privind organizarea judiciară (304/2004 – parte din pachetul celor trei legi ale Justiției, modificată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR).

Anterior modificării, actul normativ prevedea că pot fi delegaţi la DNA procurorii care au vechime de 6 ani în profesie. Pe 1 august, Colegiul de conducere a DNA pus în discuţie situaţia procurorilor interimari care nu au vechimea de 8 ani în magistratură, iar pe 2 august, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut evidenţa nominală a acestora.

Nu este clar câți procurori ar urma să plece din DNA și la celelalte parchete după ridicarea condiției de vechime la 10 ani, însă surse judiciare vorbesc de câteva zeci.

Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul “Tel Drum” în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Pe 21 noiembrie 2017, DNA a instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de Liviu Dragnea şi de ceilalţi suspecţi din dosarul “Tel Drum”, pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei. Măsura sechestrului a fost menținută de Înalta Curte.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”