Modelul de inteligență artificială care prezice data morții, cu o precizie de 78%. Cum funcționează

Modelul de inteligență artificială care prezice data morții, cu o precizie de 78%. Cum funcționează

Un model de inteligență artificială, dezvoltat de o echipă internațională de cercetători, a demonstrat capacitatea de a prezice evenimente viitoare din viața oamenilor, inclusiv momentul morții lor.

Algoritmul care prezice data morții (Imagine ilustrativă din filmul „Countdown”, 2019) FOTO IMDb

Algoritmul care prezice data morții (Imagine ilustrativă din filmul „Countdown”, 2019) FOTO IMDb

Este vorba despre Life2vec, un algoritm antrenat pe un volum masiv de date pentru a prezice diferite aspecte ale vieții unei persoane, a fost creat de oamenii de știință din Danemarca și Statele Unite, potrivit Oddity Central .

După ce a fost alimentat cu date din înregistrările demografice și de sănătate daneze pentru șase milioane de oameni, cum ar fi ora nașterii, școala, educația, salariul, locuința și sănătatea, modelul AI a fost antrenat pentru a prezice...viitorul.

Potrivit creatorilor săi, Life2vec a demonstrat o abilitate ciudată de a prezice când vor muri oamenii, pe baza analizei datelor. De exemplu, atunci când a fost testat pe un grup de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, dintre care jumătate au murit între 2016 și 2020, a fost capabil să prezică cine va muri și cine va trăi, cu o precizie de 78%.

Echipa de cercetare, condusă de profesorul Sune Lehmann Jørgensen, de la Universitatea Tehnică din Danemarca a subliniat că Life2vec a fost instruit exclusiv pe date din Danemarca, astfel încât rezultatele ar putea să nu fie chiar aceleași pentru oamenii din alte țări.

Cum ne-ar putea influența viitorul

Cu toate acestea, Jørgensen a mai subliniat că astfel de modele de inteligență artificială ca acesta nu ar trebui să cadă în mâinile corporațiilor.

„În mod clar, modelul nostru nu ar trebui să fie folosit de o companie de asigurări, pentru că întreaga idee de asigurare este aceea că, împărtășind lipsa de cunoștințe despre cine va fi ghinionul lovit de un incident nefericit, sau de moarte”, a spus profesorul Jørgensen.

Life2vec nu este în prezent disponibil pentru utilizare de către public, dar creatorii săi bănuiesc că modele similare au fost deja dezvoltate și sunt folosite de marile companii de tehnologie, care dețin cantități masive de date pentru a le instrui.

În ciuda implicațiilor etice ale utilizării unui model AI capabil să estimeze cât de mult trebuie să trăiești cu o acuratețe uluitoare, există un avantaj de netăgăduit - o astfel de predicție te poate ajuta să previi moartea prematură.

„Cadrul nostru permite cercetătorilor să descopere mecanisme potențiale care influențează rezultatele vieții, precum și posibilitățile asociate pentru intervenții personalizate”, a scris echipa din spatele Life2vec.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii