Pe măsură ce corpul uman îmbătrânește, se confruntă cu scurtarea telomerilor - structurile terminale situate la extremitățile cromatidelor, care mențin integritatea acestora - și o creștere a celulelor senescente, îmbătrânite și cu funcționare defectuoasă.
Studiul clinic cu participarea a 35 de adulți cu vârste peste 64 de ani a implicat o metodă numită terapie cu oxigen hiperbaric (HBOT) pentru a preveni deteriorarea acestor două caracteristici, ceea ce duce la îmbătrânire.
Subiecții au fost plasați într-o cameră sub presiune și li s-a administrat oxigen pur timp de 90 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână timp de trei luni.
La sfârșitul studiului, oamenii de știință au raportat că telomerii participanților au crescut în lungime cu o medie de 20%, în timp ce celulele senescente au fost reduse cu până la 37%.
Acesta se traduce prin faptul că organismele subiecților au revenit la nivelul la care erau cu 25 de ani în urmă.
„Deoarece scurtarea telomerilor este considerată Sfântul Graal al biologiei îmbătrânirii, multe intervenții farmacologice și de mediu sunt explorate pe larg în speranța de a permite alungirea telomerilor”, a declarat Shai Efrati, profesor la Facultatea de Medicină și Școala Sagol de Neuroștiințe la Universitatea din Tel Aviv și co-autor al studiului.
„Îmbunătățirea semnificativă a lungimii telomerilor prezentată în timpul și după aceste protocoale unice HBOT oferă comunității științifice o nouă bază de înțelegere a faptului că îmbătrânirea poate fi într-adevăr tratată și inversată la nivel biologic celular de bază.”
Ideea este că îmbătrânirea este o boală care poate fi vindecată la fel ca oricare alta.
În 2015, șefa unei companii de biotehnologie a intrat în atenția comunității științifice internaționale după ce a devenit „pacientă zero” într-o nouă terapie genetică despre care a afirmat că aduce modificări permanente ADN-ului său pentru a combate pierderea musculară și alte afecțiuni legate de vârstă.
Directorul executiv al BioViva, Liz Parrish, a primit critici din partea oamenilor de știință pentru studiul său experimental, dar susține că și-a mărit lungimea telomerilor în ultimii cinci ani și a susținut recent că „moartea este opțională”.
Studiul cercetătorilor israelieni demonstrează că procesul îmbătrânirii poate fi inversat și astfel deteriorarea biologică poate fi amânată cu un număr substanțial de ani.