Moartea cumplită a unui regizor genial. Alexandru Bocăneț, omul care a revoluționat divertismentul TV, s-a stins la 33 de ani
Cutremurul din 4 martie 1977 i-a curmat brusc viaţa, la vârsta de 33 de ani. Se afla în vizită la bunul său prieten, regretatul Toma Caragiu, când a avut loc seismul. Amândoi au murit striviţi sub dărâmături în timp ce ieşeau din apartamentul actorului.
Alexandru Bocăneț a murit la doar 33 de ani FOTO Adevărul
Regizorul Alexandru Bocăneţ s-a născut la 15 februarie 1944, în Bucureşti. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1968. A început să lucreze în Radioteleviziune din timpul studenţiei. La început a fost atras de regia de montaj, de tăierea cadrelor, de multiplicarea acestora şi suprapunerea lor, revoluţionând cu aceste tehnici divertismentul de televiziune.
Show-urile create de el erau unice la acea vreme, nu doar prin inventivitatea cu care se ''juca'' atât cu imaginile, cât şi cu planurile şi unghiurile de filmare, cât şi prin colaborarea cu cei mai talentaţi artişti. Emisiunile regizate de ''Andu'', cum îi spuneau apropiaţii, erau un adevărat spectacol. Umorul textelor era de calitate, muzica era scrisă de cei mai apreciaţi compozitori ai momentului.
A realizat zeci de show-uri de televiziune
Conform tvr.ro, Bocăneț a inventat seria de emisiuni de divertisment ''Profil pe 625 de linii'' în care a reunit trei nume mari - Anda Călugăreanu, Florian Pittiş şi Dan Tufaru - împreună cu care a realizat zeci de show-uri de televiziune. Apoi a realizat ''Gala Lunilor'' - o emisiune la care a colaborat cu actori ca Florin Piersic, Carmen Stănescu, Stela Popescu, cu cântăreţi ca Aura Urziceanu, Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Doina Badea, Aurelian Andreescu, Angela Similea, Corina Chiriac, Stela Enache, dar şi cu orchestra condusă de Sile Dinicu şi cu corpul de balet condus de Cornel Patrichi. Scenografia şi costumele spectacolelor erau semnate de Doina Levintza, care i-a fost prietenă şi apoi i-a devenit soţie.
''Un orfelin iubea o orfelină'' (1976) şi ''Gloria nu cântă'' (1977) sunt cele două filme pe care maestrul a apucat să le ducă la bun sfârşit, potrivit site-ului cinemagia.ro. A mai realizat pentru televiziune spectacolele ''În noaptea asta toată lumea e a mea'' (1974), ''Vreau să spun!''(1974), ''Bună seara, Domnule Wilde!'' (1976).
"Un nebun sublim"
După 11 ani de muncă neîntreruptă în televiziune şi sute de emisiuni care îi poartă amprenta inconfundabilă, cutremurul din 4 martie 1977 i-a curmat brusc viaţa. Se afla în vizită la bunul său prieten, regretatul actor Toma Caragiu, când a avut loc tragedia. Au murit amândoi striviţi sub dărâmături în timp ce ieşeau din apartamentul actorului, moment în care scările blocului s-au prăbuşit.
Despre această nenorocire, jurnalistul Aristide Buhoiu scria, în cartea ''4 martie 1977. Secunde tragice, zile eroice. Din cronica unui cutremur'', apărută în seria ''Reporter XX'', în 1977, la Editura Junimea, Iaşi:
''Am sperat ceasuri la rând că totul nu e decât o farsă, că maşina lui Alexandru Bocăneţ e parcată întâmplător în faţa blocului în care locuieşte Toma Caragiu, că azi sau mâine îl voi vedea urcându-se la volan şi, cu nonşalanţa-i ştiută, îmi va face cu mâna. Dar Bocăneţ a plecat pe drumul fără întoarcere. (...) Alexandru Bocăneţ a dominat cu emisiunile şi spectacolele sale ecranele televizoarelor tocmai pentru că era un dăruit al profesiei sale, un veşnic îndrăgostit, un nebun sublim. (...) Îl revăd la pupitrul de regie al televiziunii. Cum să nu-mi amintesc acele savuroase emisiuni 'Profil pe 625 de linii', cu tripleta Anda Călugăreanu, Dan Tufaru, Florian Pittiş? Cum să nu-mi amintesc de maratoanele sale reunite sub titlul 'Gala lunilor', de transmisiile sale unice de la festivalurile Mamaia? (...) În zilele când a plecat atât de grăbit dintre noi Bocăneţ era în febrila aşteptare a unei premiere. Căci de-abia terminase primul său film pentru marele ecran, o savuroasă comedie muzicală, în care - ce bizară coincidenţă! - rolul principal îl juca Toma Caragiu!... Filmul se numeşte 'Gloria nu cântă' şi trebuia să aibă premiera la sfârşitul lunii martie. Regizorul Alexandru Bocăneţ nu va fi însă prezent la premiera filmului său''.
Sursa: adevarul.ro