Mizele întâlnirii dintre Iohannis şi Trump: vize, investiţii în energie, securitate. Surse: Încă un pas pentru ridicarea vizelor
Cu două luni înainte de campania pentru prezidenţiale, Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de Donald Trump. Vor fi trei mari teme pe agenda discuţiilor: problema vizelor, investiţiile SUA în Marea Neagră, frânate de PSD, şi prezenţa militarilor americani în România. „Se va face un pas în faţă pentru ridcarea vizelor“, susţin, pentru Adevărul , surse diplomatice.
Preşedintele Klaus Iohannis va ajunge marţi, la ora 21:00, ora României, la Casa Albă din Washington, unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump Iohannis va discuta cu Trump despre ridicarea vizelor, subiect cu un impact major pentru români. „Doresc să pun situaţia pe masă. Lucrurile trebuie să se mişte“, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la o întâlnire cu jurnaliştii, înainte de a pleca peste Ocean.
Însă dincolo de discuţia politică dintre Iohannis şi Trump, Congresul SUA trebuie să decidă includerea României în programul Visa Waiver. În urmă cu doi ani, la precedenta vizită în SUA, Klaus Iohannis a avut mai multe întâlniri în Congres, unde a primit asigurări din partea senatorilor şi a membrilor Camerei Reprezentanţilor că vizele pentru România vor fi ridicate.
În plus, există şi presiunea UE. În urmă cu trei ani, Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru cele cinci ţări UE care au regim diferenţiat faţă de restul statelor comunitare: Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România. Conform tratatelor UE, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament. Numai că SUA a refuzat solicitarea Bruxelles-ului. Drept răspuns, UE a anunţat că din 2021 cetăţenii americani vor avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen.
Surse diplomatice susţin pentru „Adevărul“ că discuţia dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump va aduce rezultate concrete pentru ridicarea vizelor. „Sunt premise că se va face un pas în faţă. Nu vă aşteptaţi că de mâine se ridică vizele, dar se vor mişca lucrurile“, susţin sursele citate.
Investiţii strategice în Marea Neagră
Pe partea energetică, România este interesată de investiţiile SUA în regiunea Mării Negre. Discuţia vine în contextul în care mai multe surse politice susţin că ExxonMobil ar vrea să renunţe la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, principala problemă fiind OUG 114. „România îşi doreşte ca Exxon să rămână in proiect”, a spus preşedintele Iohannis.
Întrebat de „Adevărul“ dacă a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre posibilitatea modificării Legii offshore sau a OUG 114, şeful statului a răspuns: „Există o disponibilitate din partea Guvernului de a repara anumite chestiuni care n-au fost bine-gândite. Mulţi investitori sunt frustraţi din cauza OUG 114“. Potrivit unor surse politice, Exxon a transmis Guvernului să modifice OUG 114, în caz contrar nu va mai investi în România. Negocierile vin în contextul în care Exxon a descoperit în Cipru zăcăminte mult mai valoroase decât cele din Marea Neagră.
România a insistat pentru implicarea SUA în zona energetică şi la Iniţiativa celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, găzduit anul trecut de Bucureşti. „România are potenţialul de a fi o platformă energetică regională, care să contribuie esenţial la securitatea energetică regională, dar şi europeană“, spunea Klaus Iohannis anul trecut, în prezenţa Secretarul pentru Energie al SUA, Rick Perry.
Mai mulţi militari americani în România
Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu Donald Trump şi chestiuni militare. „Vor fi discuţii în legătură cu înzestrarea armatei. Sunt firme americane care au câştigat licitaţii şi asta e foarte bine”, a spus şeful statului. Klaus Iohannis a susţinut că România este dispusă să găzduiască mai multe efective militare americane, ca o garanţie de securitate suplimentară. „Americanii ne-au rugat să creştem efectivele în Afganistan dacă avem posibilitatea. Suntem împreună în Afganistan. România a aprobat în CSAT o creştere a numărului de militari“, a punctat şeful statului. În prezent, România are 1.033 de militari în misiuni externe, din care 762 în Afganistan.
În prezent, militarii americani aflaţi pe teritoriul României îşi desfăşoară activitatea la Deveselu, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu şi la baza de la Câmpia Turzii. De asemenea, soldaţi americani fac parte şi din Brigada multinaţională a NATO de la Craiova. În luna iunie, în timpul unei vizite a preşedintelui Poloniei la Washington, SUA au decis să suplimenteze numărul de efective militare americane în Polonia cu 1.000 de soldaţi.
Klaus Iohannis se află la a doua întâlnire oficială cu preşedintele Donald Trump în reşedinţa acestuia de la Washington, după cea din iunie 2017. Cei doi preşedinţi au susţinut atunci o conferinţă de presă comună, în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, în cadrul căreia Trump a apreciat curajul lui Iohannis în lupta împotriva corupţiei. În acelaşi timp, Trump a lăudat ţara noastră pentru majorarea bugetului Apărării la 2% din PIB, oferind România ca exemplu pentru toate statele membre NATO. Iohannis a fost primul lider din estul Europei invitat la Washington de Trump după câştigarea mandatului de preşedinte al SUA. În acelaşi timp, a fost primul preşedinte român post-decembrist care a susţinut o conferinţă de presă la Casa Albă.