Zilele trecute, Forțele Armate au lovit centrul de comunicații spațiale rusești NIP-16 din Crimeea. Loviturile se pare că au fost efectuate de rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune ATACMS din SUA.
Nu este prima încercare a Ucrainei de a distruge această facilitate, iar publicația americană Forbes a analizat de ce este atât de important acest obiectiv pentru războiul din Ucraina.
Așa cum scrie și publicația, NIP-16 a fost construit lângă Yevpatoria ca parte a programului spațial sovietic. A fost dezvoltat pentru a comunica cu sondele spațiale în anii 1960 și 70, dar poate comunica și cu sateliții spion moderni Lotus-C și sateliții de navigație GLONASS, care sunt echivalentul sateliților GPS ai SUA.
De aceea, Ucraina încearcă să distrugă acest obiect, scrie Forbes, menționând că „de două ori din decembrie, forțele ucrainene au lansat rachete către neprețuita bază spațială”.
Acest obiectiv este, fără îndoială, important din punct de vedere științific. Cu toate acestea, notează Forbes, NIP-16 este, de asemenea, o țintă militară legitimă, deoarece transmițătorii săi pot trimite și primi semnale către sateliți de supraveghere, comunicații și navigație, inclusiv navele spațiale Liana și GLONASS.
„Sateliții GLONASS ajută la ghidarea celor mai puternice muniții rusești de aviație - bombele de planare KAB.
Sateliții Lotus-S, care fac parte din sistemul de recunoaștere Liana, detectează radiația electromagnetică a țintelor militare, de exemplu, navele navale și determină locația acestora.
În același timp, Forbes notează că NIP-16 este o țintă dificilă
"Antenele radio, generatoarele și comenzile sale sunt împrăștiate pe două campusuri mari. Echipamentele cele mai vizibile - antene vechi - sunt de construcție solidă.
Potrivit istoricului rus Anatoly Zak, constructorii NIP-16 au colectat componente de la podurile vechi de cale ferată, carena submarinelor dezafectate și un mecanism rotativ de la un cuirasat dezafectat”, se arată în articol.
Astfel, Ucraina ar putea avea nevoie de mult mai multe lovituri pentru a deteriora grav instalația, ca să nu mai vorbim de a distruge baza. În plus, adaugă Forbes, distrugerea NIP-16 nu va elimina capacitatea Rusiei de a menține comunicarea cu sateliții săi, ci doar o va limita, deoarece rușii au alte baze spațiale, în timp ce niciuna dintre ele nu se află atât de aproape de linia frontului. în Ucraina.
În noaptea de 24 iunie, Forțele ucrainene au lovit centrul de comunicații spațiale al rușilor. Presa locală a raportat că s-au auzit explozii puternice în satul Vitino, situat lângă Yevpatoria. Ulterior, au fost făcute publice imagini din satelit, care relevă unele urme de foc în interiorul complexului de comunicații spațiale. SURSA: defenseromania.ro