Mixich: Dimineața în care nu mă bucur că fac parte din specia umană
Sunt furios în dimineața asta. Și simt cum sunt cuprins de descurajare. Câțiva medici de la Spitalul de Arși au recunoscut în fața lui Cătălin Tolontan că cei din #Colectiv care au scăpat din foc "au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta". Iar acum mii de oameni sunt revoltați pe Facebook și la televizor de bombele microbiene din spitalele românești. Și am multă obidă strânsă între dinți.
Pentru că încă din 2013 am scris (și pe HotNews și în Viața Medicală alături de colegii Dan Mihalache și Aurel Marin) cu mare lux de amănunte, cum România stă pe această bombă microbiană care ticăie. Am scris atunci despre cum spitalele românești falsifică aceste date, despre cum unii șefi de clinici făceau presiuni să nu mai scriem despre asta, despre cum unele laboratoare private falsificau rezultatele analizelor ca să mai câștige un ban, iar Ministerul Sănătății închidea ochii la toate. Au îndrăznit atunci să vorbească public (ar face-o și acum și le mulțumesc) mai mulți medici de la Institutul Matei Balș. Înalți oficiali europeni au vorbit despre cât de gravă este situația din România.
Ca jurnaliști ne așteptam ca povestea să stârnească o furtună. Dar nu s-a întâmplat. Marile talkshow-uri ale telenațiunii erau ocupate pe atunci cu altele: Băsescu se războia cu Ponta, Udrea cu Gabi Firea, Dan Voiculescu lupta împotriva dictaturii. Trebuia să înțelegem că lucruri prea importante se petreceau, era agenda publică încărcată, cine mai avea timp de prostii din astea?
Dar pacienții români mureau din cauza acestor infecții intraspitalicești și atunci, înainte de #Colectiv. Pacienții cu arsuri aveau probleme majore și pe atunci, înainte de #Colectiv. Și nu doar ei, și cei cu alte patologii, mulți, mulți, pentru că suntem țara europeană cu cei mai rezistenți microbi la tratamente și cu cele mai puține spitale pregătite să controleze astfel de infecții. A fost nevoie de o hecatombă tragică ca cea din Colectiv pentru ca "agenda publică" să se elibereze, în sfârșit. Să mă iertați, dar astăzi nu sunt mândru deloc că fac parte din specia umană. Să mă iertați că spun asta și să mă înțelegeți...
--------
Trei pacienti de la Spitalul de Arsi au murit din cauza infectiilor (dr. Stanculea)
Trei persoane ranite in incendiul de la clubul Colectiv care au fost internate la Spitalul de Arsi din Capitala au murit din cauza infectiilor, a precizat joi purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Adrian Stanculea, citat de Agepres.
"Am avut 27 de bolnavi internati in spital, din care au decedat sase, iar dintre cei care au decedat din cauza infectiilor sunt trei bolnavi", a spus Stanculea, intr-o declaratie de presa.
Declaratiile sale vin dupa ce un doctor de la Spitalul de Arsi a declarat ca multi dintre ranitii din clubul Colectiv "au murit cu zile" din cauza germenilor agresivi din spitalele romanesti.
Doctorul, al carui nume nu a fost publicat, a spus ca stie de la colegii sai ca situatia este asemanatoare si la alte spitale.
Mai mult, acesta acuza ca familiile ranitilor nu au fost anuntate din primele zile ca au optiunea sa-i transfere in strainatate pentru ca "infectiile cu bacterii apar, din experienta noastra, cam din ziua a cincea".
Dr Stanculea a explicat ca la orice sectie de terapie intensiva exista riscul de contaminare bacteriana, care este mult mai pare pentru marii arsi.
El a afirmat insa ca daca in Romania ar fi existat un centru de arsi la nivel occidental "probabil rata de infectie era ceva mai mica".
Intrebat daca a informat ministrul Sanatatii despre aceste aspecte, doctorul a raspuns ca a facut acest lucru "de nenumarate ori".
"Am explicat cum trebuie sa arate un centru pentru marii arsi, dar mai departe pot eu sa construiesc eu spitalele?", s-a intrebat el, subliniind ca "bolnavii astia au fost tratati maximal la conditiile din Romania".
Acesta a mentionat ca a explicat apartinatorilor "ce le ofera strainatate, le ofera conditii mai bune de izolare" dar la Spitalul de Arsi "nu exista niciun risc de contaminare mai mare decat in alte sectii de ATI din tara".
Spre exemplu, a spus Stanculea, Parisul are 10-15 locuri de mari arsi si ar fi existat de asemenea o situatie de criza la un numar de raniti precum cel din clubul Colectiv.