Mituri spulberate: motivele reale pentru care ajung femeile să-şi înşele bărbaţii

Mituri spulberate: motivele reale pentru care ajung femeile să-şi înşele bărbaţii

Un studiu „sub acoperire“ (cercetare în carul căreia subiecţii nu ştiu că sunt supravegheaţi-n.r.) desfăşurat de Universitatea Winchester din Marea Britanie, care a presupus monitorizarea şi analizarea conţinutului de pe site-ul de întâlniri AshleyMadison.com, platformă destinată persoanelor care caută o aventură pentru a evada din monotonia căsniciei, a scos la inveală detalii interesante legate de infidelitatea feminină.

Coordonatorul cercetării, profesorul Eric Anderson, a luat în considerare profilele unui număr de 100 de femei heterosexuale, căsătorite, cu vârste între 35 şi 45 de ani, împreună cu aproximativ 42.000 de conversaţii şi postări care au oferit informaţii despre motivele reale care determină o femeie să fie infidelă.

Specialiştii britanci au decis să strângă informaţii în cadrul unui studiu sub acoperire, adică fără ca subiecţii să ştie acest lucru, tocmai pentru a elimina răspunsurile clasice, adesea nesincere, oferite de femei în cadrul cercetărilor care se referă la comportamente stigmatizate în societate, cum este şi infidelitatea, de teamă ca vor fi judecate.

Femeile şi bărbaţii înşală din motive similare

Astfel, dacă în cazul bărbaţilor s-a stabilit că înşală cel mai des pentru că simt nevoia de varietate sexuală, se pare că la fel stau lucrurile şi în cazul femeilor. La fel ca bărbaţii, femeile îşi pierd interesul faţă de parteneri pe măsură ce trec anii şi încearcă să găsească în exteriorul relaţiei pe cineva mai interesant, care să le facă să se bucure din nou de actul sexual. Prin urmare, varianta acceptată până acum, conform căreia femeile înşală pentru că nu mai sunt împlinite din punct de vedere emoţional, ar fi mai degrabă „o scuză bună“, este de părere Anderson. Faptul că femeile simt nevoia de varietate sexuală, la fel ca bărbaţii, pe măsură ce intervine rutina într-o relaţie a fost semnalat şi într-un studiu din 2012, publicat în Journal of Sex & Marital Therapy din SUA.

Alegeri emoţionale sau raţionale?

Conform datelor colectate de echipa lui Anderson, două treimi din femeile incluse în studiu căutau o relaţie extraconjugală în care să existe, eventual, şi pasiune romantică pe lângă legătura pur sexuală, dar niciuna nu se gândea să-şi părăsească soţul. Cele mai multe dintre femeile monitorizate căutau doar un singur partener cu care să aibă o relaţie extramaritală şi numai în secundar sperau că ar putea exista o conexiune şi la nivel emoţional, a precizat Anderson.

Există posibilitatea ca în cazul femeilor infidele să existe o nevoie mai mare de implicare emoţională pentru a face sex şi de aceea să se limiteze la un singur partener, spre deosebire de bărbaţi, care au în vedere mai multe opţiuni. Dar o variantă mai plauzibilă ar fi că femeile sunt mult mai raţionale decât bărbaţii şi se limitează la o singură persoană pentru că astfel se reduc considerabil riscurile de a fi prinse, a sugerat cercetătorul britanic.

„Atunci când se află că ţi-ai trădat partenerul de viaţă, reacţia firească este să găseşti scuze pentru ca cei din jur să nu te judece foarte asupru, aşa cum se întâmplă în societate mai ales cu femeile infidele. Iar scuza la îndemână şi cea mai folosită de femeile care înşală este că soţii nu le tratează aşa cum ar merita sau că au probleme grave în relaţia de cuplu“, a explicat Anderson.

Deşi în majoritatea societăţilor monogamia este norma general acceptată, la fel de adevărat este că infildelitatea este foarte întâlnită atât în cazul femeilor, cât şi a bărbaţilor căsătoriţi sau care au relaţii stabile. Lucru confirmat de nenumărate studii realizate pe acest subiect. Mai dificil a fost să se stabilească adevăratele cauze pentru care oamenii înşală, în special femeile. Iar cercetările s-au dovedit de fiecare dată greoaie în ceea ce priveşte femeile pentru că acestea sunt mult mai blamate de societate decât bărbaţii atunci când se descoperă trădarea, deci tentaţia de a ascunde adevărul este mai mare, a adăugat Anderson.

Concluziile studiului au fost prezentate la începutul acestei săptămîni în cadrul seminarului anual susţinut de Asociaţia Americană de Sociologie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii