Mituri legate de consumul de alcool, demontate de un cunoscut medic toxicolog. Ce fenomen îngrijorător au observat psihologii

Mituri legate de consumul de alcool, demontate de un cunoscut medic toxicolog. Ce fenomen îngrijorător au observat psihologii

Tinerii care consumă alcool au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenți la vârsta adultă, avertizează experții din cadrul Insititutului Național de Sănătate Publică. În același timp, medicii au demontat cele mai cunoscute mituri legate de consumul de alcool.

Consumul de alcool, asociat cu 200 de boli - Foto Freepik

Consumul de alcool, asociat cu 200 de boli - Foto Freepik

Luna trecută, INSP a desfășurat campania „Alcoolul te face să-ți pierzi simțurile, nu problemele” pentru a informa despre impactul negativ al consumului de alcool asupra sănătății, adresată în special tinerilor, adolescenților și părinților lor.

Asta în condițiile în care acest comportament este din ce în ce mai frecvent în cazul adolescenților. Amintim că, recent, două eleve de clasa a VIII-a din Ilfov au ajuns de la banchet la spital, aproape de comă alcoolică .

Suntem martorii unor noi tipuri de comportamente cu privire la consumul de alcool în România și aici fac referire atât la adulții care consumă frecvent până la dependență și afectări grave ale sănătății lor, cât și la noile tipuri de comportamente în rândul tinerilor. Realmente îngrijorător în cazul tinerilor este nu doar vârsta care începe să scadă, ci mai ales frecvența ridicată a episoadelor de consum la 11 și la 13 ani și frecvența beției. De asemenea, constatăm din cele mai recente studii internaționale că se diminuează decalajul între băieți și fete în ceea ce privește consumul, cu alte cuvinte fetele au ajuns să consume mai mult decât în trecut”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu pentru „Adevărul”.

Ce e de făcut

O primă soluție ar fi: amânarea inițierii consumului. Cu cât vârsta e mai mică, cu atât sunt mai multe riscuri pentru sănătatea fizică și psihologică a consumatorului. Finalizarea școlii în cazul elevilor și vara este o perioadă de risc ridicat, mai ales în luna iunie, pentru episoadele de abuz de alcool. Cred că autoritățile statului ar putea să fie mult mai eficiente în asigurarea respectării legislației cu privire la interzicerea comercializării alcoolului. Deși avem o lege serioasă în acest sens, ea nu este aplicată. O altă soluție este cu privire la responsabilitatea pe care prietenii o pot avea față de cei care consumă sau au tendințe de a consuma în exces. Un tânăr poate să își propună să consume mult alcool la un anumit prilej și poate să abuzeze frecvent de alcool ajungând să fie dependent fără să-și dea seama. Ce le recomand prietenilor buni, este să fie mult mai responsabili față de colegii lor și să-i oprească de la abuzul de alcool”, mai arată psihologul.

De ce alcoolul este mai periculos pentru adolescenți și tineri

În lume, aproximativ o treime dintre decesele tinerilor de 11-15 ani se produc prin accidente rutiere din cauza alcoolului.

Conform studiului YRBSS (Youth Risk Behavior Surveillance System) desfăşurat în anul 2022 prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puţin în una-două zile, în ultimele 30 de zile şi mai mult de două treimi din liceenii din România (15-18 ani) au declarat că au consumat alcool.

Nu conștientizăm cât de periculos este consumul de alcool, având în vedere că băuturi de toate felurile sunt la îndemână oricui.

Alcoolul oricum produce dependență destul de repede. Este o substanță foarte accesibilă. Este o substanță care modifică anumiți neurotransmițători din creier, și atunci creează starea aceea de euforie”, ne lămurește medicul Radu Țincu, șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină „Carol Davila“.

Mai ales adolescenții nu ar trebui să-l consume . Motivul? „Pentru că acționează la nivelul unui creier în formare. Știm foarte clar că sistemul nervos central își definește formarea undeva la vârsta de 21-22 de ani. În acest context, vulnerabilitatea de modificare a dezvoltării creierului este mult mai mare, pentru că modifică, pe de o parte, neurotransmițătorii cerebrali și acest lucru duce la modificări în expresia unor receptori. Toate aceste lucruri se întâmplă într-un creier care încă mai are nevoie să finalizeze procesele de formare structurală”, afirmă medicul.

Pe de altă parte, băuturile alcoolice sunt cardiotoxice, în special la tineri și pot favoriza apariția sindromului „inima în vacanță”.

„Alcoolul în sine acționează direct asupra inimii și poate să apară așa zisul sindrom cardiac de vacanță. Este acea boală pe care o vedem la tineri plecați în vacanță care consumă dintr-o dată o cantitate mare de alcool și se prezintă la spital cu diferite tulbulărării de ritm cardiac, fibrilație atrială, tot felul de extrasistole ventriculare, lucru care de multe ori necesită intervenție cardiologică, tratament cardiologic, pentru a putea să controlăm ritmul cardiac”, subliniază medicul primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Mituri demontate

Nu există o cantitate de alcool bună pentru organism.

Acest mit al unei cantități mici de alcool, în special de vin, care ar conține antioxidanți, a fost demontat de studii din ultimii ani. Nu este recomandat consumul cronic de cantități mici de alcool, nu aduc niciun beneficiu dimpotrivă, aduc detrimente stării de sănătate. De aceea, recomandarea este să evităm consumul zilnic de alcool”, evidențiază medicul toxicolog.

Mulți dintre noi credem că alcoolul ne îmbunătățește starea emoțională, însă este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere, afectarea memoriei, atenției, judecății și capacității de a lua decizii, potrivit INSP.

Partea cea mai gravă este că, trăim cu impresia că alcoolul dă o stare de bine, în realitate, alcoolul crește riscul de apariție a depresiei. Majoritatea pacienților alcoolici dezvoltă diferite simptome depresive, lucru care este explicat prin procese de culpabilizare de multe ori, ei se învinovățesc, că nu reușesc să gestioneze acest consum, și dezvoltă astfel de simptome de depresie”, punctează dr. Radu Țincu.

De asemenea, alcoolul afectează calitatea somnului.

Chiar dacă multă lume îl folosește pe post de somnifer, în realitate, alcoolul perturbă fazele somnului și produce un somn neodihnitor. Mulți dintre pacienții care consumă alcool se trezesc dimineața mai opoziți, decât înainte să se culce, tocmai prin acest mecanism de alterare a etapelor somnului”, mai spune acesta.

Alcoolul, asociat cu 200 de boli

Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli și poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă și violență.

Discutăm în primul rând de afectarea sistemului nervos central. Alcoolul produce anumite de tulburări neurocognitive atunci când se consuma pe termen lung, vorbim de scăderea capacității de gândire, atenție, memorie. Există chiar și complicații mai severe neurologice, cum ar fi encefalopatia alcoolică, produsă prin efectul alcoolului asupra unor neurotransmitători, dar și prin faptul că apar anumite deficiențe nutriționale la pacienții alcoolici cronici, deficiente de vitamine, în special din grupul vitaminelor B. Sunt și complicații asupra sistemului nervos periferic. Și aici vorbim despre polineuropatia alcoolică, adică afectarea nervilor periferici.”, a explicat medicul Radu Țincu pentru „Adevărul”.

De altfel, poate duce și al apariția unor forme de cancer , dar și a unor boli cu o rată de mortalitate de 80%, avertizează medicul.

Există și riscul de apariție a unor forme de cancer, pentru că primul metabolit al alcoolului, care este acetaldehida, este o substanță cu potențial cancerigen, ea destructurează acizii nucleici și poate să ducă la apariția unor tumori, în special în zona tubului digestiv, cancer esofagian, cancer gastric, pancreatic sau de ficat. De departe, afectarea hepatică este cea mai importantă, ea poate să pornească de la o încărcare grasă a ficatului, mergând până la forma cea mai gravă, care este ciroza hepatică, o boală care se presupune înlocuirea țestului hepatic cu țesut fibros, în acest caz ficatul, pe de o parte, nu mai poate să detoxifice substanțele, și atunci apare o intoxicare secundară cu tot felul de produși toxici. În al doilea rând, nu mai poate să producă anumite proteine, în special factori de coagulare, și apare riscul unor sângerări. O altă complicație este reprezentată de pancreatita acută, inflamarea pancreasului după un consum de alcool constant sau după o cantitate mare de alcool, este o complicație, pe care din păcate are o mortalitate ridicată, în unele cazuri, se poate ajunge până la 80% mortalitate”, subliniază dr. Radu Țincu.

Consumul de alcool contribuie la 3 milioane de decese anual la nivel global, fiind responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolilor și principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor de 15-49 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii