Mituri despre nutriție, dărâmate de specialist
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
Vorbim adesea despre alimente sănătoase, astăzi, când avem acces la produse aduse de pe toate continentele, facem top-uri, ridicăm în slăvi virtuțile unui aliment sau al altuia, însă, spune medicul primar Laura Ene, specializat în Diabet și Boli de Nutriție, ar trebui să ne preocupe, pe lângă alimentație, „ce facem cu restul vieții noastre”.
„Nu un singur aliment este cel care ne va salva și ne va duce către o viață plină de sănătate și vitalitate (...). Nutriția nu este un panaceu, nu trebuie tratată ca atare, nu promite tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, că nici nu are cum. Și pe lângă nutriție este important ce facem cu restul vieții noastre: cum ne odihnim, câtă apă bem, câtă mișcare facem. Nu este doar despre ce mâncăm”, a precizat dr. Laura Ene, invitată într-o emisiune tv, în direct, la Digi 24.
„Statul prelungit pe scaun este un factor de risc cardiovascular echivalent cu fumatul”
Munca de birou ne împiedică, la o primă vedere, să facem mișcare. Medicul spune însă că ne-ar ajuta să ne construim o rutină zilnică.
„Multă lume mă întreabă - „Cum să fac eu mișcare, dacă toată ziua stau la birou?” La fiecare oră ne putem ridica cinci-zece minute și să ne plimbăm prin birou sau să urcăm o treaptă-două, asta poate să fie o mișcare pe care oricine s-o integreze în viața de zi cu zi”, a explicat medicul.
Această rutină este extrem de necesară, pentru că riscurile pentru sănătate sunt enorme. „Statul prelungit pe scaun este un factor de risc cardiovascular echivalent cu fumatul”, a punctat medicul.
Apa este sănătate
La fiecare pauză de acest tip ar trebui și să bem apă, pentru că, adesea, uităm să facem acest lucru, iar hidratarea, alături de alte obiceiuri bune, ne ajută să ne menținem sănătoși.
Să consumăm fructe și legume de sezon, și dacă se poate să fie și produse local, este un alt sfat, chiar dacă pe rafturile supermarketurilor găsim produse din toată lumea. „Mie îmi plac cel mai mult alimentele noastre, neaoșe, alimente cu care ADN-ul nostru este obișnuit, cu care am crescut”, a mai spus dr. Ene.
Vorbind în continuare și despre obiceiul românilor de a consuma foarte multă carne, medicul a explicat că nu ne face rău, din contră, aduce în organism proteină de bună calitate, care ajută la regenerarea organelor.
Problema intervine, însă, când vorbim de cantitate.
„Ce-i puțin n-ajunge, iar ce-i mult strică, asta este și cu carnea. O masă de carne pe zi ar trebui să fie suficientă, la prânz sau seara, depinde când o preferăm. Pentru că, dacă alegem o masă de proteină vegetală care vine la pachet cu mult carbohidrat, mă refer la linte, la fasole boabe, la paste, la orez, la năut, la cartof, pentru masa de prânz, atunci am putea să lăsăm masa de carne seara”, a explicat medicul.
Are importanță și cum combinăm alimentele, o farfurie colorată, cu legume diverse, indiferent că figurează sau nu în diverse top-uri, fiind semnul că aducem organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie. „Cu cât mai multe culori în farfurie, cu atât mai mulți antioxidanți, mai multe vitamine și minerale. Nu un singur aliment este cel care ne va salva și ne va duce către o viață plină de sănătate și vitalitate”, a mai spus medicul.
„Șnițel și cartofi prăjiți, cam singurele alimente hipercalorice”
Eforturile noastre trebuie să fie mai mari astăzi decât cele din trecut, pentru că, a mai spus medicul, nu mai trăim în aceleași condiții.
„Noi cu toții am crescut cu șnițel și cu cartofi prăjiți, însă cred că erau cam singurele alimente hipercalorice pe care le aveam la îndemână, plus că eram în alt context, făceam mult mai multă mișcare, respiram alt aer și nu aveam atâtea alte lucruri la îndemână care cu adevărat erau rele”, a punctat dr. Ene.
Cum preparăm, însă, carnea bogată în proteină de calitate, astfel încât să nu abuzăm de calorii? Renunțând, pe cât posibil, la prăjit și folosind condimentele pentru a aduce un plus de savoare.
„Pâinea nu îngrașă”
Dintre miturile vehiculate intens, a fost luat în discuție cel potrivit căruia pâinea îngrașă. Iată, însă, ce spune medicul: „Pâinea nu îngrașă, dragii mei, vă rog să vă uitați pe eticheta alimentelor! Câte calorii sunt pe suta de grame de pâine și câte calorii regăsim pe suta de grame de covrigei, de chipsuri, de sticksuri? Ca să nu mai vorbim de covrigi, covrigei, sărățele, merdenele, produse de patiserie”, a comentat medicul.
Dar berea îngrașă? Aici, răspunsul ar putea să nu ne mai fie pe plac. „În cantități mari, berea îngrașă, pentru că un pahar de bere de 330 ml se duce undeva spre 150 de calorii și berea crește și glicemia, îngrașă și ficatul, mai mult decât alte tipuri de băuturi”, a explicat dr. Laura Ene.
Și consumul de dulciuri ne pune în pericol, în special „zahărul împachetat cu grăsimi”, care ne face dependenți, mai spune medicul, așa că „dulcele zilei” ar trebui să nu-l consumăm chiar în fiecare zi, ci ocazional, și nu seara.
Sursa: adevarul.ro