Mituri despre lactate demontate de nutriționiști. „Nu trebuie să le elimini complet atunci când ai intoleranță la lactoză”

Mituri despre lactate demontate de nutriționiști. „Nu trebuie să le elimini complet atunci când ai intoleranță la lactoză”

Mulți dintre noi avem impresia că lactatele devin mai greu de digerat pe măsură ce îmbătrânim, dar acestea aduc beneficii pentru sănătate, ca parte a unei diete echilibrate. Nutriționiștii demontează cele mai întâlnite cinci mituri legate de produsele lactate.

Cât de bune sunt produsele lactate în dieta noastră? - Foto Arhivă

Cât de bune sunt produsele lactate în dieta noastră? - Foto Arhivă

Vânzările pentru laptele de vacă sunt în scădere în SUA, în timp ce laptele vegetal, de ovăz sau de migdale este la mare căutare. Și în țara noastră, alternativele vegetale sunt la mare căutare.

Motivele pentru care laptele de vacă a fost înlocuit cu cel vegetal sunt multiple. Însă Michelle Routhenstein, nutriționist în cardiologie preventivă la Entirely Nourished, spune că lactatele au mai multe beneficii pentru sănătate.

„Printre argumentele pro pentru consumul de lactate, în special de lapte, se numără profilul său bogat în nutrienți care oferă calciu, vitamina D, proteine, potasiu și alți nutrienți esențiali", spune ea, potrivit Yahoo Life.

Totodată, lactatele aduc și alte beneficii pentru sănătate, chiar și un risc redus de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare. Iar recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a decis că iaurturile pot face acum o mențiune limitată conform căreia pot reduce riscul de diabet de tip 2 .

Cu toate acestea, nu este obligatoriu să consumați lactate dacă vă fac rău.

O dietă bine planificată și echilibrată , care include acești nutrienți în cantități suficiente, poate oferi toți nutrienții esențiali necesari pentru o stare de sănătate bună, fără a avea nevoie de lactate", spune Routhenstein.

La rândul ei, Lisa Andrews, nutriționist, întărește acest lucru: „Nu trebuie să bei lapte și nu ar trebui să o faci dacă îți provoacă tulburări gastrointestinale, simptome alergice sau dacă urăști să îl bei".

Nutriționiștii au dezbătut cele mai mari cinci mituri legate de produsele lactate.

Mai greu de digerat, pe măsură ce îmbătrânești?

Disconfortul digestiv, care pare să se agraveze pe măsură ce înaintăm în vârstă, poate fi mai degrabă asociat intoleranței la lactoză. Această afecțiune face dificilă digerarea lactozei.

Cei mai mulți bebeluși pot produce lactază, o enzimă crucială pentru digestia lactozei în intestinul subțire. Dar, după faza de înțărcare a sugarilor, majoritatea persoanelor încep să aibă niveluri mai scăzute de lactază. Mai exact, circa 68% dintre oamenii din lume au intoleranță la lactoză. Restul ar putea avea o genă specială și sunt capabili să continue să digere laptele până la vârsta adultă.

Nu trebuie să elimini complet alimentele lactate atunci când ai intoleranță la lactoză. În ciuda nivelurilor reduse de lactază, mulți oameni pot tolera în continuare o parte din lactoză în dieta lor, adesea sub formă de iaurt și brânză tare, care au un conținut mai scăzut de lactoză datorită procesării. Există, de asemenea, o varietate de alimente lactate cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză și suplimente de lactază care pot ajuta la digestia alimentelor bogate în lactoză. ", spune Amanda Sauceda, dietetician și fondator al Mindful Gut, conform Yahoo Life.

Cauzează lactatele inflamații?

Michelle Routhenstein consideră că acest lucru nu este adevărat. Originea mitului „provine din faptul că unele persoane se confruntă cu disconfort gastrointestinal sau reacții alergice la lactate, ceea ce duce la inflamații în anumite cazuri", a explicat ea.

Există totuși o anumită îngrijorare că grăsimile saturate care se găsesc în lactatele integrale, de exemplu, pot provoca inflamații, și s-ar putea ca acestea să agraveze în schimb inflamațiile deja existente.

Lactatele, în general, conțin multe ingrediente cunoscute ca având proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi proteinele din zer, antioxidanții, probioticele și acizii grași omega 3 . O revizuire sistematică din 2020 a 27 de studii controlate randomizate susține acest lucru și sugerează că produsele lactate au un efect neutru sau benefic asupra inflamației.

Mai mult decât atât, lactatele fermentate, cum ar fi iaurtul și chefirul, creează un mediu antiinflamator și susțin sănătatea intestinală.

Necesare pentru sănătatea oaselor

Mulți dintre noi asociază produsele lactate cu sănătatea oaselor, datorită cantității mari de calciu din ele, mineral esențial pentru oase.

Cercetările indică faptul că copiii și adulții mai în vârstă care evită sau nu consumă produse lactate prezintă un risc mai mare de fractură osoasă", afirmă Lisa Andrews.

Multiple studii științifice susțin că lactatele au un efect pozitiv asupra creșterii osoase la copii și adolescenți și asupra turnover-ului osos la adulți.

Osul este un organ viu, la nivelul său are loc un proces continuu de remodelare numit „turnover osos” compus din două procese distincte, dar strâns corelate între ele: formarea şi resorbţia osoasă, potrivit Centrului Medical DRD.

De altfel, nu doar calciul din lactate ne ajută, ci și nivelurile ridicate de proteine și fosfați din lactate încurajează creșterea oaselor.

Iaurtul și chefirul, care furnizează, de asemenea, probiotice, sunt asociate cu un risc mai mic de fractură de șold. Cu toate acestea, o revizuire sistematică și o meta-analiză din 2019 a găsit rezultate mixte care leagă lactatele de un risc redus de osteoporoză.

Chiar dacă lactatele pot sprijini sănătatea oaselor, nu sunt factorul determinant.

Alți factori, cum ar fi genetica, activitatea fizică și dieta generală, joacă, de asemenea, un rol important în rezistența osoasă", explică Routhenstein.

Sunt însă și alte surse alimentare bune pentru calciu în afară de lactate, respectiv legume cu frunze verzi închise la culoare, cum ar fi varza, spanacul și varza kale, sardinele și sucul de portocale îmbogățit.

Relația dintre lapte și somn

De cele mai multe ori asociem o ceașcă de lapte cald cu un somn odihnitor. Însă cercetările nu sunt clare în această privință.

Potrivit specialiștilor citați de Yahoo Life, lactatele „sunt o sursă de triptofan, magneziu și zinc, care sunt toate necesare pentru producția de melatonină", un hormon care favorizează somnul. Laptele este, de asemenea, bogat în calciu și vitaminele A, D și E, iar cercetările arată că un aport insuficient al acestor nutrienți este asociat cu un somn slab.

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că acest somnul ar putea fi influențat de cantitatea de lapte pe care o bem.

A fost analizat comportamentul a jumătate de milion de adulți, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că o dietă sănătoasă în general, cu o cantitate moderată de lapte, a fost asociată cu un somn bun, dar prea puțin sau prea mult a fost asociat cu probleme de somn și probleme de sănătate mintală. În general, se recomandă să consumați aproximativ 3 porții de lactate zilnic.

De altfel, somnul este influențat de numeroși factori: stresul, activitatea fizică, condițiile medicale și mediul înconjurător, inclusiv zgomotul și temperatura camerei. Cu toate acestea, majoritatea studiilor sugerează că, în cazul unei diete bine echilibrate, lactatele pot contribui la îmbunătățirea somnului.

Este laptele plin de antibiotice?

În mod normal, laptele este testat înainte de a intra în magazine, așa că nu ar trebui să regăsim astfel de substanțe.

De exemplu, în SUA, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) are reglementări stricte care nu permit ca laptele cu reziduuri de antibiotice să intre în alimentație.

Laptele este testat atunci când o cisternă ajunge să ridice laptele de la o fermă și atunci când ajunge la o fabrică de prelucrare. Dacă, în orice moment, o mostră este testată pozitiv pentru antibiotice, laptele este aruncat și se iau măsuri împotriva fermei.

Experții sunt de acord că, în unele cazuri, cercetările privind produsele lactate sunt amestecate, dar, în general, consumul de produse lactate ca parte a unei diete echilibrate are potențialul de a aduce mai multe beneficii pentru sănătate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!