Mituri celebre despre alimentația „sănătoasă”, dezmințite de specialiști

Mituri celebre despre alimentația „sănătoasă”, dezmințite de specialiști

Cel mai important este că o „alimentație sănătoasă” nu înseamnă limitări stricte, o siluetă nefiresc de zveltă sau abținerea frustrantă de la toate mâncărurile care-ți plac. În fapt, înseamnă să mânânci ca să te simți bine, să ai mai multă energie, să fii sănătos și bine dispus, scrie hotnews.ro .

Dieta Yo-YoFoto: pxfuel.com

Dar pe multe pagini tipărite sau virtuale apare câte un expert care-ți spune care sunt alimentele care ți se potrivesc, iar puțin mai târziu dai peste altul, care-ți recomandă exact contrariul; nenumărate păreri greșite, mituri și chiar minciuni te pândesc la tot pasul.

Unele din cele mai mari mituri ne încorsetează regimul alimentar, ne fac dependenți de diete și rețete nesănătoase. Iar odată ce te-ai lăsat pe mâna unui mit de „alimentație sănătoasă” este foarte greu să revii la normal. Iată- le pe cele mai răspândite:

1. Trebuie să renunți la toate alimentele favorite

Nu-i adevărat! Trebuie doar să le mănânci mai rar pe unele, nu să le elimini din dietă. Nu-i nevoie să renunți radical și dintr-o dată la ciocolată, pizza sau burgeri, ci doar să ai un consum moderat și să preferi lucruri mai sănătoase – te vei obișnui cu siguranță.

2. Mâncarea sănătoasă este scumpă

Mâncarea care-ți face bine nu trebuie să-ți golească portofelul. De fapt, poți economisi mulți bani gătind acasă și făcându-ți „pachețelul”. În multe părți ale lumii, legumele, nucile, semințele, care stau la baza celor mai multe mese sănătoase, sunt mult mai ieftine decât alte feluri de alimente.

3. Alimentația sănătoasă este plictisitoare

Nimic mai neadevărat. Când este vorba de rețete sănătoase, posibilitățile sunt nesfârșite, mai ales după ce ți-ai însușit elementele de bază. Cu puțină creativitate vei găti mese sănătoase, delicioase și nutritive deopotrivă.

4. Trebuie să mănânci perfect ca să fii sănătos

Nimeni nu-i perfect (poate că soțiile nu vor fi de acord cu asta), dar e-n regulă. Trebuie doar să faci alegerile corecte în majoritatea timpului și să nu te rușinezi dacă te vei răsfăța din când în când. În cele din urmă, renunțând cu totul la plăcerile „vinovate” se va dovedi inutil, pentru că poate duce la excese temporare.

5. Mâncarea sănătoasă înseamnă muncă multă

Da, schimbările în dietă cer un anumit efort. Dar, odată ce te-ai obișnuit, poate deveni a doua natură. S-ar putea chiar să ajungi să preferi unele alimente de care înainte nici nu te atingeai.

6. Există „dieta perfectă”

Nu există niciun tipar unic și nicio dietă perfectă pentru toată lumea. De fapt, ce e bun pentru o persoană poate să-i dăuneze alteia. Organismele și necesitățile noastre sunt diferite, deci și regimurile alimentare trebuie să fie la fel.

Important este să ajungi la acela care se potrivește stilului de viață și nevoilor tale.

Surse: SciTechDaily , Healthy Eating .


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”