Mituleţu-Buică: În acest moment, AEP nu are capacitatea să preia complet sistemul informatic de la STS

Mituleţu-Buică: În acest moment, AEP nu are capacitatea să preia complet sistemul informatic de la STS

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, a declarat miercuri că în acest moment Autoritatea poate prelua de la STS echipamentul informatic, aplicaţiile şi serverele pentru monitorizarea prezenţei la vot, dar nu poate prelua partea care ţine de tablete.

"Din punct de vedere al aplicaţiilor şi al serverelor, echipamentul care nu ţine de teritoriu, de această tabletă, AEP are capacitatea să preia acest lucru. În ce priveşte tabletele şi susţinerea lor în funcţiune între procesele electorale şi pregătirea pentru procesele electorale, la acest moment Autoritatea nu are capacitatea să preia acest sistem informatic complet. (...) Noi vorbim de partea tehnică, de a avea 30.000 de tablete pentru ţară şi străinătate. Din punct de vedere tehnic, acele tablete care sunt în secţia de votare trebuie să aibă o mentenanţă, ele trebuie menţinute funcţionale între procesele electorale, astfel încât ele să nu se deterioreze nici moral, nici fizic", a spus preşedintele AEP la audierile din Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019.

Întrebat dacă AEP a avut cunoştinţă de cele peste 9.000 de sesizări cu privire la utilizarea tabletelor la alegerile europarlamentare, Mituleţu-Buică a menţionat că aceste informaţii sunt trimise la centrul operativ de la nivelul MAI.

"La nivelul MAI au avut aceste informaţii cu privire la ce s-a întâmplat în fiecare secţie de votare, deoarece sistemul informatic trimite informaţia cu privire la posibilul vot multiplu şi la centrul operativ de la nivelul MAI. La nivelul BEC au fost o serie de informaţii cu privire la întrebările puse de către operatorul de calculator, fie că nu au fost întrebaţi şi le-au dat trei buletine de vot, fie că au fost întrebaţi pentru europarlamentare şi pentru referendum de 5 ori, fie că au fost întrebaţi numai pentru referendum, dar din informaţiile din tabletă nu au ajuns la BEC, ci doar la centrul operativ, din această cauză doar MAI are informaţii cu ce s-a întâmplat efectiv în aceste tablete şi STS", a menţionat Mituleţu-Buică.

Preşedintele AEP a adăugat că erorile din procesele verbale apărute la nivelul secţiilor de votare pentru centralizarea rezultatelor au fost preluate de Birourile Electorale Judeţene, iar la nivelul judeţului Dolj, reprezentantul AEP din BEJ a spus că au fost peste 300 de decizii necesare pentru a corecta procesele verbale, dar nu în ce priveşte voturile valabil exprimate.

"De fiecare dată au fost erori în completarea acestor procese verbale, la nivelul BEC a trebuit să dăm doar pe câteva decizii ca să se închidă procesele verbale, dar doar din punct de vedere al buletinelor de vot şi a inscripţionărilor pe prima pagină, care nu influenţau voturile valabil exprimate sau numărul de voturi nule", a afirmat Mituleţu-Buică. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri