Mituleţu-Buică (AEP): Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot să funcţioneze, la acest moment, aşa cum a funcţionat
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, este de părere că sistemul de monitorizare a prezenţei la vot ar trebui să rămână deocamdată la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, să funcţioneze ca până acum, iar în viitor, dacă vor exista posibilităţi tehnice şi legale, să fie preluat de AEP.
Întrebat marţi dacă AEP ar trebui să preia sistemul de monitorizare a prezenţei la vot de la STS, aşa cum a propus ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, Florin Mituleţu-Buică a precizat că el susţine ca, în acest moment, sistemul să funcţioneze ca până acum.
"Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot a fost utilizat în anul 2016 la alegerile locale, nu a fost nicio contestaţie cu privire la acest sistem informatic. În anul 2016, la alegerile pentru Parlament, în ţară şi în străinătate a fost folosit acelaşi sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal. La fel, nu a fost sesizată sau trimisă vreo contestaţie cu privire la acest sistem informatic centralizat. În 2018, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, nu a putut fi utilizat pentru că aveam doar 20 de zile în consultare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi utilizat. La alegerile pentru Parlamentul European sistemul acesta informatic a fost pregătit din timp. În acest sistem informatic a apărut şi acea opţiune ca alegătorul să voteze şi la referendumul consultativ. Şi la nivelul AEP, cât şi la nivelul BEC nu am avut o informaţie că acest sistem ar fi fost viciat într-un fel sau altul. (...) Eu susţin ca la acest moment să funcţioneze aşa cum a funcţionat, iar în viitor, dacă AEP va avea din punct de vedere legal şi din punct de vedere tehnic posiblitatea să preia acest sistem informatic, fără nicio problemă (îl va prelua - n.r.)", a declarat preşedintele AEP, într-o conferinţă de presă.
El a susţinut că AEP nu are, în acest moment, nicio informaţie cu privire la vicierea sistemului informatic sau al tabletelor astfel încât să poată exista posibilitatea de vot multiplu.
Florin Mituleţu-Buică a mai spus că niciuna dintre instituţiile implicate în organizarea procesului electoral din 26 mai - Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Institutul Naţional de Statistică, Biroul Electoral Central - nu au deţinut date şi informaţii care să ducă la suspiciunea de fraudă electorală. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)