Mitul inutilității tancurilor, spulberat în Ucraina. Învățămintele trase de NATO și de România
Războiul din Ucraina a readus la modă tancurile, iar azi țările care le-au neglijat ani până de curând încearcă să fabrice cât mai multe. Generalul Cristian Barbu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și în ce situație se află România.
Tancurile Abrams sunt considerate printre cele mai bune din lume. FOTO EPA EFE
Deși am intrat în epoca armelor spațiale, chimice, biologice și a războaielor hibrid, războiul din Ucraina a demonstrat că tancurile, considerate „depășite” de mulți analiști occidentali, rămân esențiale în orice război. În prima parte a războiului din Ucraina eșecul lamentabil al tancurilor rusești lângă Kiev părea să le dea dreptate celor care anunțau inutilitatea și dispariția tancului din războiul modern.
În etapa următoare, tacurile au început însă să joace roluri esențiale în contraofensivele ucrainene purtate în 2022 și 2023, iar experții au ajuns acum la concluzia că Kievul ar avea nevoie de mult mai multe tancuri pentru a sparge liniile defensive ale rușilor. Și ca și cum nu ar fi suficient, toate țările NATO au început goana după tancuri, atât pentru propriile armate cât și pentru a ajuta armata ucraineană.
Generalul Cristian Barbu explică, într-un interviu pentru „Adevărul” de câte tancuri ar avea nevoie România ca să fie în relativă siguranță în cazul unui atac, dar și cum au ajuns mulți experți occidentali să-și muște buzele, după ce inițial afirmaseră că tancurile sunt arme perimate
România a anunțat că va cumpăra 54 de tancuri americane Abrams, iar ulterior s-a vorbit despre câteva sute. Insuficient, avertizează generalul (r) Cristian Barbu . În opinia sa, România ar avea nevoie de cel puțin 1.200 de tancuri.
„Nouă în final ne-ar cam trebui peste 1.200-1.300 de tancuri pentru teritoriul României. Avem trei mari regiuni: Țara Românească, Moldova și Ardealul și ar trebui să am cel puțin vreo 300 și ceva - 400 de tancuri pentru fiecare regiune”, spune generalul.
El a explicat și de ce avem un necesar atât de mare. „Avem drumuri proaste, iar dacă situația ar impune-o și am muta tancurile din Ardeal în Moldova sau invers, pentru a face față unei agresiuni, nici nu am apuca să le aducem pe front că ar fi distruse. Tancurile ar pierde zile întregi pe drumurile noastre și ar fi ținte facile”, mai spune el.
În ultimul timp, armate puternice precum cele ale Franței, Germaniei și Marii Britanii au doar câteva sute de tancuri, împreună. Asta pentru că cei mai mulți analiști militari s-au grăbit în ultimele decenii să anunțe finalul epocii tancurilor. Acum, realitățile din Ucraina arată cât de mult s-au înșelat. Pe de altă parte, inginerii militari caută din nou soluții pentru a inova și a moderniza tancurile.
„De abia acum când toată lumea a văzut ce e în Ucraina și că ucrainenii cu 2.000 de tancuri și de blindate și nu reușesc să sparg blocada rusă, iar ăilalți, rușii, au pierdut vreo 2.500 de tancuri și nici ei n-au reușit să înainteze, deci abia de acum calculele sunt de altă natură. S-au dezvoltat foarte mult sistemele anti-tanc foarte perfecționate și atunci și tancul trebuie să se adapteze noilor inovații. E clar că n-am alt mijloc cu care să trec, să străpung teritoriul, defensiva, tot tancul rămâne, dar va trebui și el să se adapteze noilor sisteme antitanc. Și tot așa, foarte noile sisteme anti-tanc se vor adapta tancurilor deja adaptate la sistemele antitanc existente. Noi cu asta ne ocupăm, de asta există ingineri militari”, explică generalul Barbu.
De ce au pierdut rușii atât de multe tancuri
La începutul războiului din Ucraina, o coloană imensă de tancuri rusești a înaintat spre Kiev, dar a fost stopată. Sute, dacă nu mii de tancuri rusești au fost distruse, iar armata rusă a fost nevoită să se retragă. Generalul Cristian Barbu explică și cum a fost posibil ca rușii să nu fie în stare să profite de avantajul tancurilor, dar și ce au învățat ambele tabere din aceste fapte.
„Pe ruși i-a costat faptul că au ieșit în coloane mari și și-au blocat tancurile pe străzi și străduțe, au intrat în ambuscade, iar astfel au fost ținte ușoare. Dacă ai tancuri și le pui să stea 10 minute pe loc într-o intersecție undeva în orice localitate, sigur că sunt super-vulnerabile. Acum tancurile sunt în cu totul alt tip de dispozitiv. Sunt undeva pe terenuri deschise, au areal mare de mișcare, și tancul trebuie să se miște, de aia are motor. Cum stă, cum este foarte vulnerabil. Și în Al Doilea Război Mondial la fel s-a întâmplat. Marile pierderi de blindate s-au produs atunci când tancurile nu erau în dinamică și erau vulnerabile”, încheie generalul.
Cum stă România
Conform raportului Military Balance, România are circa 400 de tancuri, dar majoritatea sunt modele sovietice vechi de câteva decenii, cele mai mult nefuncționale. România a modernizat 50 de tancuri care au dispozitive de observare moderne, comandă electronică și blindaj consolidat. Oficial, România va achiziționa 54 de tancuri Abrams din SUA.
Parlamentul a aprobat deja achiziția a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 și 12 derivate, pe șasiu de tanc, in uz, din stocul Armatei SUA; munitia și simulatoarele de instruire, totul pentru o sumă cu puțin peste un miliard de euro. Experții spun însă că sunt mult prea puține, iar faptul că nu este vorba de tancuri noi, ci de unele folosite deja intens de americani a provocat alte dezbateri.
Sursa: adevarul.ro