Mitul celor 10.000 de pași pe zi: sfaturi și trucuri pentru cei care numără pașii

Mitul celor 10.000 de pași pe zi: sfaturi și trucuri pentru cei care numără pașii

Cele mai recente studii sugerează că un număr mai mic de pași ar putea fi ideal pentru mulți dintre noi, în funcție de vârstă, forma fizică și obiectivele noastre de sănătate.

Numărul de pași benefic pentru sănătate diferă în funcție de vârstă și obiective FOTO Shutterstock

Numărul de pași benefic pentru sănătate diferă în funcție de vârstă și obiective FOTO Shutterstock

Nu există nimic magic sau demonstrat științific despre cei 10.000 de pași efectuați zilnic, De fapt, acest „barem“ provine dintr-o strategie de marketing: pe măsură ce Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, din 1964, se apropiau, un cercetător japonez și-a îndemnat concetățenii să fie mai activi și să meargă mai mult (simbolul japonez pentru numărul 10.000 seamănă cu cel ce reprezintă o persoană care merge).

Recent, oamenii de știință au venit cu alte recomandări, bazate pe dovezi, despre obiectivele noastre când este vorba de numărul de pași efectuat zilnic.

Și un număr mai mic de pași are beneficii pentru sănătate

În ultimii ani, mai multe studii efectuate la nivel global au analizat câți pași ar fi necesari zilnic pentru sănătatea și longevitatea noastră . Într-o analiză publicată anul trecut în The Lancet Public Health, zeci de cercetători au reunit date din 15 studii anterioare, unele nepublicate, la care au participat 47.471 de adulți de toate vârstele, și au comparat numărul zilnic de pași cu longevitatea lor.

Datele reunite au arătat că pentru bărbații și femeile sub 60 de ani riscul de a muri prematur era mult redus dacă aceștia efectuau un număr de pași cuprins între 8.000 și 10.000 de pași pe zi. Pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, pragul a fost mai mic: între 6.000 și 8.000 de pași pe zi.

Efectuarea a 10.000 de pași sau mai mult pe zi nu a dăunat nimănui, dar nici nu a adăugat beneficii semnificative, potrivit cercetătorilor.

Alte studii au arătat că cel puțin 8.000 de pași făcuți zilnic pot reduce substanțial riscul de boli de inimă, diabet de tip 2, demență, depresie, mai multe tipuri de cancer și apnee, potrivit Washington Post, care o citează pe Janet Fulton, șeful Departamentului pentru Activitate Fizică și Sănătate, de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (SUA).

Nu reușiți să faceți 8.000 de pași pe zi în acest moment? Sau 6.000? Sau chiar 5.000? Sunt multe persoane în această situație, mai ales că mulți oameni revin la vechile obiceiuri legate de mișcare abia acum, după trei ani de la declanșarea pandemiei. „Sugerez să începem cu o creștere de 500 până la 1.000 de pași pe zi“, a spus Ulf Ekelund, profesor de activitatea fizică și unul dintre coautorii studiului publicat în The Lancet Public Health.

Viteza nu contează

O jumătate de oră de mers este egală cu aproximativ 3.000 de pași pentru majoritatea dintre noi, dacă nu ne grăbim. Vestea bună este că nu trebuie să ne grăbim. În aproape toate studiile recente despre numărul de pași și scăderea riscului de mortalitate, intensitatea și viteza nu au contat prea mult. Numărul total de pași efectuați pe parcursul zilei a făcut diferența. Cheia este să mergi pe jos în fiecare zi, indiferent care este ritmul tău.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…