Mitul armatei ruse, desființat de un general român: „Leadership la nivelul Elenei Ceaușescu”
Generalul Cristian Barbu se arată surprins de erorile liderilor armatei ruse, pe care îi compară cu Elena Ceaușescu, pentru incompetența lor. Într-un interviu pentru „Adevărul”, generalul explică posibilele evoluţii pe frontul din Ucraina, pornind de la situația actuală.
Consilier al miniștrilor Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, generalul (r) Cristian Barbu este sceptic în privința încheierii războiului. În acest moment, spune el, toate datele arată că niciuna din cele două armate nu se poate impune definitiv. Altfel spus, deși ambele părți clamează în ultimele luni victorii importante pe front, situația se schimbă de la o zi la alta, iar succesele obținute de unii sau de alții sunt fără o valoare strategică importantă. Dacă niciuna din cele două armate nu pare capabilă să câștige acum războiul, generalul Cristian Barbu e convins că rușii nu vor reuși niciodată să cucerească Kievul și să îngenuncheze voința ucrainenilor.
„Ucrainenii vor rezista la nesfârșit, 3 ani, 4 ani, 7 ani, cât e nevoie. Exact ca la bătălia de la Stalingrad, de care rușii ar trebui să-și amintească. Va veni și momentul în care ucrainenii vor răbda ce vor răbda până își vor împinge adversarii, pentru că asta e setarea, ăsta e genomul lor”, subliniază generalul Barbu.
În schimb, el este sceptic în privința recuceririi Crimeei. De altfel, și în ultimele declarații de peste Ocean s-a vorbit despre un sprijin total din partea SUA pentru ca Ucraina să-și recupereze teritoriile pierdute după 24 februarie 2022, nu și Crimeea, care a fost ocupată de ruși în 2014.
Putin, Șoigu și Surovikin, la nivelul Elenei Ceaușescu
Dacă ucrainenii nu par să aibă mijloacele să recupereze Crimeea, nici rușii nu impresionează cu nimic. Mai mult, generalul Cristian Barbu spune că rușii nu au niciun model veritabil de succes în istoria lor, în pofida propagandei Kremlinului.
„Să nu uităm că rușii n-au avut niciodată un tip de succes pe care să-l urmeze. Adică un succes al lor de sine stătător. Pentru că în al Doilea Război Mondial succesul împotriva nemților a fost unul colectiv. Fără sprijinul celorlalți aliați, în special al americanilor, probabil că Rusia ar fi fost cucerită de germani. Rușii și-au arătat limitele în Finlanda, și le arată și acum în Ucraina”, adaugă el.
Marea problemă a rușilor este, în opinia sa, lipsa leadership-ului. Ofițerii ruși care conduc operațiunile lasă impresia unor novici, iar majoritatea deciziilor luate sunt greșite și duc la eșecuri care altfel ar fi putut fi evitate. De altfel, deciziile luate de Vladimir Putin, Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și generalul Serghei Surovikin îl duc cu gândul mai degrabă la Elena Ceaușescu decât la un strateg militar.
„În acest moment, rușii duc lipsă de ofițeri, de comandă, adică n-au leadership sub nicio formă. Dacă a ajuns pe ruși să-i învețe leadership unul ca Putin, înseamnă că armata lor este vraiște. Mă așteptam ca leadershipul să vină poate de la ministrul Șoigu, care e prea politician, să vină de la Surovikin. M-am simțit ca în România anilor 80, dar nu când venea Nicolae Ceaușescu să vadă ce facem, ci când venea Elena Ceaușescu și săraca nu înțelegea nimic. Leadership-ul rusesc e cam la acel nivel”, spune generalul Barbu.
El a povestit cum decurgeau vizitele Elenei Ceaușescu la poligoanele militare unde se testau diverse arme. Evident, prima doamnă a țării de atunci nu înțelegea absolut nimic din domeniul cercetării militare, la fel cum Putin și oligarhii săi par depășiți de ceea ce se întâmplă pe front.
„Elena Ceaușescu venea la poligon împreună cu alți mai mari ai armatei, cu Stănculescu în frunte. Făceam cercetare în poligon și le arătam, uite cât a zburat racheta aia veche, uite cât a zburat asta nouă sau ce a făcut în plus asta nouă, cât mai pe înțelesul ei. Dar erau la fel de naivi, se uitau după câte beculețe sunt aprinse la bord, nu la ce poate face cu adevărat o armă”, își amintește generalul.
Totuși, în armata română existau pe atunci și profesioniști, spune el, ceea ce nu e cazul acum în armata rusă. Iar cea mai bună dovadă a lipsei de leadership sunt deciziile eronate luate de șefii ruși.
„Măcar din punctul de vedere al armatei române mai existau și profesioniști în fruntea sa. Rușii nu au acum deloc profesioniști în fruntea armatei. Dacă marele general Surovikin a luat prima decizie retragerea, mi s-a părut corectă, dar faptul că din momentul acela n-a mai putut avea nicio altă manevră decât împotriva civililor, pentru că nu se pot efectua lovituri împotriva civililor și a obiectivelor civile decât cu ordinul sau la propunerea comandantului acțiunii. Dacă de la el a plecat această idee, înseamnă că este un militar slab. Ca să nu folosesc termenul foarte slab, care ar fi și mai corect”, sunt criticile generalului Barbu.
Ce opțiuni ar mai avea rușii
Pornind de la situația existentă în acest moment pe front, dar care s-ar putea schimba de la o zi la alta, generalul Cristian Barbu a explicat și opțiunile celor două armate.
„Logic ar fi ca rușii să plece în continuare din nord, să încerce din nou Harkovul, partea de nord-est a Ucrainei, dar în același timp să pornească și o ofensivă puternică din partea de sud, astfel încât să disperseze forțele de apărare ale Ucrainei. Ar putea astfel să aibă o acțiune militară din 4-5 direcții: din est, din sud-est pe Crimeea, din sud pe Odesa, din nord pe Belarus, ceea ce nu este complicat pentru că n-ar merge din nord către sud, ci ar merge către nord-vest, adică spre Lvov ca să taie liniile de aprovizionare ale armatei ucrainene pe partea cu Polonia. Și în același timp, rușii ar trebui să pornească și din Donbas, deci din Donețk și Lugansk, o ofensivă ca să poată să ducă mai departe acțiunea către Kiev”, crede generalul.
Numai că, la rândul lor, nici ucrainenii nu s-ar limita să privească acțiunile rușilor. Forțele de apărare ucrainene au câteva opțiuni și au capacitatea să-și blocheze dușmanii.
Ce ar putea face ucrainenii
„După părerea mea, frontul ar trebui rupt în două ca să-i poți aduce mai ușor în manevră tactică. Pe undeva pe zona Zaporojie-Mariupol trebuie cumva coborât și rupte liniile de aprovizionare ale rușilor, între Crimeea, Herson și Zaporojie de partea teritorială a Rusiei. Și apoi din Nord și de aici cumva din sud-vest să împingă forțele către nord-est și să coboare de undeva din nord, așa încât gruparea să fie împinsă pe teritoriul Rusiei continentale, partea din răsăritul Ucrainei, iar partea din sud să fie împinsă către Crimeea”, e viziunea generalului Barbu.
Însă cu tot eroismul ucrainenilor, generalul Cristian Barbu consideră că aceștia au nevoie și de alte arme pentru a-i alunga definitiv pe cotropitori. „Mai au nevoie de multe tancuri, multe obuziere autopropulsate, o mulțime de drone, avioane, dar și nave pe Marea Neagră, drone maritime. Evident, e nevoie să își întărească apărarea de coastă împotriva acestor nave ruse care pot lansa în continuare rachete de croazieră de pe mare, deci trebuie să rezolve și problema aceasta, să aibă aici un scut. Va trebui să aibă blindate ușoare și medii pentru o foarte mare mobilitate, muniții și, sigur, le-ar mai trebui vreo 400.000 de luptători bine antrenați”, e concluzia generalului Barbu.
Sursa: adevarul.ro