Mitroi: Dublarea salariilor bugetarilor pare că este o echitate, dar este o nedreptate făcută tuturor
Dublarea salariilor bugetarilor pare că este o echitate, dar este o nedreptate făcută tuturor, pentru că unii muncesc și performează, iar alții au o responsabilitate mai mică, a declarat joi, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).
"Deși în toate cercetările economice academice teoria spune că este important să adresezi prin decizii politice genul acesta de discrepanțe, această abordare este una probabil incorectă pentru că unii muncesc foarte bine în sistemul bugetar, performează și au o responsabilitate excepțională, iar alții au o responsabilitate, probabil, mai mică. Atunci orice mărire de salariu trebuie să fie comensurată cu valoarea adăugată pentru societate și cu returul social al muncii", a spus Mitroi.
Potrivit acestuia, diferențierea salariilor trebui să fie bazată pe performanță, rentabilitate socială și răspundere.
"Este o nedreptate făcută tuturor, oricând, oricum, oricui. Este o nedreptate. Ea pare că este o echitate dar prin faptul că este pentru toată lumea, fără considerarea retribuției sociale diferite, mi se pare că se poate transforma într-o nedreptate. Cercetarea este favorabilă creșterii de salariu însă tot cercetarea dar și practica spune că trebuie să faci diferențiere bazată pe performanță, rentabilitate socială, pe răspundere, pe cât de greu este să înlocuiești un om acolo, cât de dificil este să înlocuiești astăzi un doctor excepțional de spital sau un profesor. Măsura trebuie rafinată în funcție de rentabilitatea socială și economică", a mai afirmat profesorul ASE.
AGERPRES