Mitroi, despre Brexit: Banii publici vor fi mai puțini și vor trebui mai bine chivernisiți în România

Mitroi, despre Brexit: Banii publici vor fi mai puțini și vor trebui mai bine chivernisiți în România

România va avea parte în perioada următoare de o finanțare a deficitului mai 'strâmtă', iar banii publici vor trebui chivernisiți mai bine, în urma votului din Marea Britanie, consideră Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi

'Piața e capabilă să absoarbă aceste șocuri și aceste șocuri nu sunt crize, sunt reașezări firești, o liră mai slabă, un euro mai slab, un dolar mai tare care compensează un petrol mai ieftin, un leu ușor depreciat, dar totuși nu atât de mult cât ne-am speria, o finanțare a deficitului mult mai strâmtă, deci cheltuieli bugetare și privilegii mai puține, o atenție mai bună la prioritizarea investiților publice, deficitul de investiții private va continua, deci banii publici vor fi cu atât mai puțini și vor trebui mai bine chivernisiți. Mai mult, forța de muncă care se risipește prin cele patru zări inclusiv în fostul Regat Unit, acum Regat Ciuntit, va căuta și va veni spre România unde va găsi oportunitățile nu atât de atrăgătoare la nivel de salarizare, dar mult mai atrăgătoare la nivel de valorizare de către societate a abilităților lor profesionale. Eu sper ca macaralele acelea pe care le vedeam în Londra să se mute în București, Timișoara etc. Londra era plină de macarale, investițiile străine directe — 50 miliarde de lire veneau direct în UK în fiecare an. Cu siguranță banii ăia, o parte din ei, vor căuta aceste oportunități pe care noi suntem gata să le oferim', a spus Mitroi.

El consideră că votul din Marea Britanie nu este rațional și este unul anti-emigrare.

"Eu sunt decepționat profund. Este un vot clar non-rațional și care este doar unul anti-emigrare și care nu vede dincolo de momentul dificil în care suntem. (...) Deja lumea a început să se calmeze. Noi când am scontat evenimentele am pus probabilitate fiecăruia, chiar și Brexit avea o probabilitate, că o avea de sub 50%, asta e altă discuție, dar piețele deja scontau probabilitatea și a Brexitului și exista undeva și acest scenariu. Această decizie face parte din realitatea dură a lumii în care trăim acum și care este o realitate care pune mai puțin preț pe interesul economic pe termen lung și pune mai mult emoțional pe valori de lideri, decizii politice și asta de duce la România, o țară pe care noi am blamat-o că este imatură politic. Ei, nu este chiar așa. Noi nu cred că am vota atât de dur anti-emigrare. România este o țară echilibrată politic, economic și social, suntem un partener de încredere. E foarte ușor să fii sceptic și deconstructiv într-o lume care capitalizează. Dacă te uiți la tot discursul Brexit o singură frază este 'Ne-am luat țara înapoi', ca și cum cineva ar fi luat-o înainte. Nu există niciun discurs managerial leadership și nu există nimic altruist acolo, este de un egoism feroce acest vot. Nu vorbește nimic despre noi ceilalți", a mai afirmat profesorul ASE.

El este de părere că UE trebuie să înceapă rapid negocieri cu Rusia și Turcia.

'Efectul cred că se va estompa într-un fel sau altul. Nu mai văd o renegociere cu ei (Marea Britanie n.r.). O să pierdem mult timp, 2 ani, ca să ajustăm exit-ul. Eu cred că Uniunea Europeană ar fi foarte deșteaptă să înceapă rapid negocieri cu Rusia și cu Turcia. Sunt doi parteneri pe care ar trebui să îi ținem mai aproape. Eu cred că asta ar fi cea mai reușită mișcare continentală, să aduci cei doi parteneri dificili și complicați să te concentrezi pe ce înseamnă strategic, energie, agricultură, cercetare și dezvoltare, să ai o legislație mai puțin birocratică, să înțelegi frustrările marginale și ale altor națiuni. (...) Vor fi obligați liderii europeni să înțeleagă contextul acesta, să accelereze relația cu cei doi parteneri pe care îi văd eu la moment acesta cu care am dezvolta o relație mai de echilibru', a mai afirmat Mitroi.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...