Miting în Armenia pentru ieșirea din alianța militară dominată de Rusia și alăturarea la NATO
Un miting privind ieșirea Armeniei din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianță militară dominată de Rusia, și aderarea la NATO a avut loc duminică la Erevan în contextul conflictului armat cu Azerbaidjanul.
Sute de armeni au cerut duminică aderarea la NATO și UE FOTO Twitter/ Gabriel Gavin
Sute de armeni s-au adunat duminică în fața Centrului de Arte „Gafescian”, unde se afla președinta Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, pentru a-și manifesta dorința ieșirii țării lor din OTSC și aderării la NATO.
La miting au participat simpatizanți și membri ai unor partide pro-europene și ONG-uri pro-occidentale.
„După războiul din 2020, din Karabah, s-au deschis mulți ochi. Acum o sută de ani, Rusia și Turcia au semnat un acord care încă este respectat. Acesta este un tratat anti-armean, iar unul dintre rezultatele sale a fost pierderea Karabahului. Dacă părăsim OTSC și UEE (Uniunea Economică Euroasiatică) și ne alăturăm NATO și UE, atunci ne vom întoarce pământurile pierdute”, a declarat regizorul de filme Tigran Hzmalian, liderul Partidului European al Armeniei.
În același timp, Alianța Forțelor Democratice din Armenia, care include o serie de partide și organizații publice, a emis o declarație prin care solicită puterii de la Erevan retragerea țării din OTSC, stabilirea de relații cu țările occidentale, invitarea forțelor ONU de menținere a păcii la granița dintre Armenia și Azerbaidjan și interzicerea posturilor TV rusești.
În contextul războiului du Azerbaidjanul, reizbucnit săptămâna trecută, Rusia este arătată cu degetul pentru faptul că nu oferă sprijin Armeniei în baza tratatului de asistență și cooperare reciprocă, care prevede o apărare comună și asistență militară în caz de agresiune împotriva semnatarilor.
Rusia s-a abținut de la susținerea Armeniei și în cazul războiului din 2020, când a lăsat țara din Caucaz expusă în fața superiorității militare azere și a negociat apoi un acord de încetare a focului prin care și-a crescut prezența militară în regiune printr-o așa-numită forță de menținere a păcii.
OTSC este o organizație de alianță militară interguvernamentală care reunește, din 1994, șase foste republici sovietice: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan. Afganistan, Serbia și Uniunea Statală Rusia-Belarus au statut de observator. Două țări s-au retras din această organizație în 1999, după doar cinci ani de prezență, și anume Azerbaidjan și Georgia. Uzbekistanul a fost membră în două rânduri, între 1994 și 1999 și între 2006 și 2012.
UEE, care datează de șapte ani, include cinci foste republici sovietice, și anume Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kîrgîzstan.
Sursa: adevarul.ro