Misterul temperaturii mult superioare din corona solară față de suprafața Soarelui a fost elucidat
Milioane de "dinami" se îmbină generând temperatura incredibil de mare a coronei solare, temperatură ce depășește cu mult chiar și temperatura de la suprafața Soarelui, conform unui nou studiu realizat de cercetători francezi, transmit AFP și The Daily Mail. Corona formează alături de cromosferă atmosfera solară — stratul de gaz ce înconjoară Soarele. Temperatura coronei poate fi de 200 de ori mai mare decât temperatura de la suprafața Soarelui. Astfel, dacă temperatura coronei poate depăși 1 milion de grade Celsius, temperatura de la suprafața Soarelui este de aproximativ 5.500 de grade Celsius.
Oamenii de știință se întreabă de mult ce poate explica această colosală și oarecum contraintuitivă diferență de căldură între suprafața și atmosfera solară. Trei cercetători francezi, doi de la Ecole Polytechnique și unul de la Université Paris susțin că au descoperit cel puțin o parte din răspuns: temperaturile extrem de ridicate din corona solară au o legătură cu veritabila "pădure magnetică de mangrove" ascunsă imediat sub suprafața solară.
Cei trei au realizat această descoperire pe baza unui model computerizat care simulează activitatea coronei solare. "Toată lumea știa că această energie vine de undeva de dedesubt și este într-adevăr vorba de o energie colosală", a declarat coordonatorul studiului, Tahar Amari, de la Ecole Polytechnique. Ceea ce rămânea necunoscut era sursa acestei energii.
La suprafața Soarelui, în condiții termice de peste 5.000 de grade Celsius, este atât de cald încât practic toată masa de gaz solară există sub formă de plasmă. Atunci când această plasmă se rotește, se comportă ca un generator electric sau ca un dinam.
Conform simulării computerizate, dinamica plasmei solare generează câmpuri magnetice care depozitează energie. Conform lui Amari, pentru ca temperaturile să ajungă atât de ridicate în corona solară este nevoie de o energie de aproximativ 4.500 Wați pe metru pătrat din suprafața Soarelui — condiție reprodusă întocmai de simularea computerizată.
Pentru comparație în nucleul solar, locul unde se produce reacția de fuziune nucleară care transformă atomii de hidrogen în atomi de heliu, mai grei, temperatura este de 15 milioane de grade Celsius. AGERPRES