Misterul singurului cutremur „prezis”. Cum a evacuat China sute de mii de oameni, evitând un dezastru
În pofida avansului tehnologic nu putem prezice cutremurele , însă există un caz în care o evacuare dispusă de autoritățile chineze a salvat mii de oameni. În urmă cu 48 de ani, orașul Haicheng a fost zguduit de un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter.
2.041 de persoane ar fi murit în seismul din Haicheng.FOTO Twitter
La 4 februarie 1975, un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter a zguduit Haicheng, provincia Liaoning. Autoritățile chineze au dispus evacuarea forțată a locuințelor în ceea ce este citat pe scară largă ca fiind primul cutremur prezis cu succes, relatează thatsmags.
Predicția în patru etape (pe termen lung, pe termen mediu, pe termen scurt și iminentă) a cutremurului de 7,3 grade din 1975 din Haicheng a generat fascinație în întreaga lume. Cu toate acestea, procesul de predicție a rămas misterios din cauza lipsei rapoartelor privind documentația în timp real și a detaliilor privind modul în care au fost emise avertizările. Documentele chinezești indică faptul că au existat două previziuni oficiale pe termen mediu, dar nicio previziune oficială pe termen scurt. În ziua cutremurului, a fost emis un ordin de evacuare specific, iar acțiunile reale întreprinse de oamenii de știință din provincie și de oficialii guvernamentali au constituit, de asemenea, în mod efectiv, o predicție iminentă. Aceste eforturi au salvat mii de vieți, dar stilul de construcție local și momentul producerii cutremurului au contribuit, de asemenea, la reducerea la minimum a numărului de victime.
Un studiu al activității seismice din lunile anterioare și mai multe cutremure care prevesteau un seism cu o magnitudine mai mare au condus, se pare, la luarea acestei decizii, o măsură pe care autoritățile au numit-o ca fiind cea care a menținut numărul de morți scăzut. 2.041 de persoane au murit, iar 27.538 au fost rănite. S-a estimat că numărul deceselor și al răniților ar fi depășit 150.000 dacă nu s-ar fi făcut evacuarea.
O mare parte din oraș a fost evacuată înainte de cutremur, astfel că puțini au murit din cauza prăbușirii clădirilor, însă mulți au pierit din cauza incendiilor și a hipotermiei în zilele următoare. Cei evacuați au trăit în timpul iernii grele în corturi improvizate din crengi de copac, cearșafuri, prelate și paie, 372 au murit de frig și 6.578 au suferit degerături, în timp ce în urma unui incendiu au murit 341 de oameni.
Cu toate acestea, procesul de predicție a rămas misterios din pricina lipsei de rapoarte privind documentația în timp real și a detaliilor privind modul în care au fost emise avertismentele.
Semnele care au jucat rol în decizia de evacuare
În săptămânile de dinaintea seismului au fost sesizate diverse anomalii, precum: ridicarea în anumite zone a solului, schimbările de nivel sau culoare a apelor subterane, precum și un comportament bizar al animalelor.
Eșecul oficialilor de a prezice seismul din Tangshan cu magnitudinea de 7,8 grade, care a avut loc un an mai târziu și care a provocat moartea a circa 240.000 de persoane, i-a determinat pe mulți să pună la îndoială afirmația privind predicția, ea fiind ulterior considerată o întâmplare.
În anul 2006, mai mulți oameni de știință au avut acces la documente și martori cheie. În raportul întocmit de aceștia era precizat faptul că nu a existat nicio predicție oficială pe termen scurt, deși, conform cercetătorilor, a existat „un amestec de confuzie, analiză empirică, judecată intuitivă și noroc" și că doar cutremurele care prevesteau un seism cu o magnitudine mai mare „au fost cele care au declanșat deciziile finale de avertizare și evacuare".
Numărul mic de decese, 2.041 de persoane ar fi murit de fapt, a fost atribuit unei serii de circumstanțe, inclusiv educația privind cutremurele din lunile anterioare și faptul că seismul a avut loc la ora 19.36 când oamenii nu lucrau și nici nu dormeau.
Sursa: adevarul.ro