Misterul semnului de întrebare cosmic văzut de telescopul spațial James Web în spațiul cosmic profund
Un obiect cosmic sub forma unui semn de întrebare strălucitor este una dintre cele mai recente imagini capturate de telescopul spațial James Webb, iar oamenii de știință cred că știu ce ar putea fi.
Semnul de întrebare cosmic care a provocat uimire printre oamenii de știință FOTO NASA ESA
Imaginea originală în infraroșu, lansată pe 26 iulie, înfățișa o pereche de stele tinere numite Herbig-Haro 46/47. Găsite la 1.470 de ani lumină depărtare în constelația Vela din galaxia Calea Lactee, s telele încă sunt în curs de formare și orbitează strâns unele în jurul celorlalte.
Cele două stele au fost observate și studiate de telescoape spațiale și terestre încă din anii 1950, dar telescopul Webb a permis cea mai mare rezoluție și cea mai detaliată imagine de până acum. Telescopul are capacitatea de a observa universul folosindu-se de lungimi de undă de lumină mai mari decât alte telescoape spațiale, potrivit cnn.com .
Telescopul Webb oferă acum noi informații despre originile universului nostru, dar apariția acestui obiect misterios pe fundalul acestei imagini a adus mai multe întrebări decât răspunsuri. Semnul de întrebare cosmic nu a fost observat sau studiat îndeaproape, așa că oamenii de știință nu sunt exact siguri de originile obiectului.
Câteva idei bazate pe forma și locația sa
„Primul lucru pe care îl puteți exclude este că este o stea din Calea Lactee”, a spus Matt Caplan, profesor asistent de fizică la Universitatea de Stat din Illinois. „Stelele au întotdeauna aceste vârfuri foarte mari și asta pentru că stelele sunt sub formă de puncte. Se numește difracție de la marginile oglinzilor și a suporturilor care susțin tipul de cameră din mijloc.”
„Telescopul Webb permite, de obicei, să vezi șase sau opt „fire” stelare dacă vă uitați cu atenție”, a adăugat Caplan. „Îți spune imediat că nu este o stea”, a spus el despre fenomenul în formă de semn de întrebare.
Specialiștii cred că ar putea fi o fuziune a două galaxii care, probabil, la miliarde de ani lumină distanță, sunt mult mai îndepărtate decât Herbig-Haro 46/47, a spus Christopher Britt, om de știință, potrivit biroului de informare publică de la Space Telescope Science, institutul, care gestionează operațiunile științifice ale telescopului Webb.
Există „multe, multe galaxii în afara propriei noastre galaxii Cale Lactee”, a spus Britt. „Aceasta arată ca genul de lucru pe care îl primești destul de frecvent – pe măsură ce galaxiile cresc și evoluează în timpul cosmic – și anume că uneori se ciocnesc cu vecinii lor apropiați”, a completat acesta.
„Și atunci când se întâmplă asta, ele pot fi distorsionate în tot felul de forme diferite – inclusiv un semn de întrebare, aparen”, explică omul de știință.
Întrebări cosmice
Este probabil prima dată când acest obiect specific a fost văzut, au spus experții, dar fuziunea galaxiilor într-o formă asemănătoare unui semn de întrebare s-a mai întâmplat – inclusiv o versiune inversă formată din ceea ce este cunoscut ca Galaxiile Antenelor din constelația Corvus.
În plus, majoritatea galaxiilor au avut mai multe interacțiuni precum aceasta de-a lungul istoriei lor, a spus Britt, dar acestea nu durează foarte mult.
„Nu există nicio modalitate de a bloca ceva în spațiu”, a spus Caplan. „Soarele se mișcă în timp ce orbitează în jurul galaxiei, iar galaxia, fiind formată din stele, se mișcă în orice direcție o trage gravitația”, mai spune specialistul.
Această integrare este, de asemenea, destinul posibil al propriei noastre galaxii, care va fuziona cu galaxia Andromeda în aproximativ 4 miliarde de ani, a spus Britt – dar forma pe care o vor lua este necunoscută.
Forma semnului de întrebare ar putea fi, de asemenea, „un indicativ al unei fuziuni în care aceste două galaxii interacționează gravitațional”, a spus Britt. „Acel cârlig al semnului de întrebare din partea de sus pare foarte mult, pentru mine, ca ceea ce numim o coadă de maree, unde fluxul de stele și gaz a fost oarecum smuls și a zburat în spațiu.”
Colectarea mai multor date spectroscopice despre obiect ar dezvălui mai multe detalii, cum ar fi distanța și compozițiile chimice ale acestuia, au mai adăugat Britt și Caplan.
„Totuși, nimeni nu va face asta, pentru că este prea mult la acest moment”, a mai spus Caplan. „Dar există observații pe care le-ai putea face dacă ai fi suficient de motivat”, încheie omul de știință.
Sursa: adevarul.ro