Misterul românului de 16 ani care a murit în timp ce muncea într-o pădure din Germania. Un angajat face dezvăluiri
Băiatul de 16 ani a murit la sfârșitul lunii mai pe teritoriul pădurii de stat din Steinach, Germania. Se pare că tânărul lucra și el pe teritoriul pădurii de stat din Turingia, însă fără un ordin oficial de lucru. Cu alte cuvinte, el nu era angajat al unei companii.
Poliția investighează cazul FOTO wa.de Marius Klumper
Deocamdată nu sunt disponibile detalii ale accidentului și nu este clar cine va răspunde sau dacă va răspunde cineva pentru decesul acelui muncitor român.Potrivit procuraturii din Meiningen, cazul este încă investigat de poliție, care trebuie să afle răspunsuri. De exemplu, cum trebuie să fi fost condițiile în care acest tânăr a lucrat printre echipamente forestiere și copaci tăiați pe o pantă abruptă și nu a fost protejat în mod corespunzător în acest proces, scrie Știri diaspora.
Volum de muncă imens, din cauza gândacului de scoarță
Aceeași sursă arată că în zonă se duce o luptă împotriva molimii de gândaci de scoarță, o afecțiune a copacilor care face ravagii de cinci ani încoace. Pentru a scăpa de asta, s-au depus eforturi foarte mari pentru a îndepărta copacii infestați , fiind îndepărtate cantități imense de lemn. Astfel s-a ajuns ca lemnul tăiat să fie chiar de șase ori mai mult, față de anii anteriori.
Muncitorii români sunt angajați de companii subcontractoare pentru muncile grele și periculoase din pădure. Subcontractorii cu angajații români sau slovaci lucrează pentru companii austriece în pădurile din Turingia.
Însă cea mai mare problemă cu muncitorii forestieri străini este comunicarea, după cum spune un angajat al biroului forestier care a vrut să rămână anonim. Aceștia pot spune doar câteva cuvinte în engleză sau nici atât, uneori. Pentru silvicultori, acest lucru înseamnă că uneori trebuie să treacă de mai multe ori pe zi pentru a verifica ce anume fac tăietorii de lemne. Ei trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății și siguranței la locul de muncă . „De îndată ce ceva nu este în ordine, trebuie să raportăm și să punem capăt colaborării”, a spus el.
Cu toate acestea, acest lucru s-a întâmplat rareori. Ei pot interveni doar dacă echipamentul nu este în regulă.
Dependenți de subcontractori
Lupta dificilă cu gândacul de scoarță care a invadat pădurile i-a determinat pe proprietarii de păduri - fie că sunt privați sau de stat, așa cum e Thüringenforst – să apeleze la subcontractori, adesea sunt companii din Europa de Est, după cum arată Erik Findeisen, care predă și cercetează utilizarea pădurilor la Universitatea de Științe Aplicate din Erfurt. Astfel, el spune că este dificil să urmărești totul dar. „Silvicultorii, care ar trebui să instruiască și să controleze, își ating în mod natural și ei limitele. Unii dintre ei trebuie să facă de patru până la șase ori mai mult decât tăierile anuale în patru luni, ceea ce înseamnă că se învârt în jurul lor și trebuie să ai grijă să nu se rupă”, spune el.
Thüringenforst mai spune că sunt dependenți de furnizorii de servicii supraregionali. „Companiile forestiere locale nu dispun de capacitățile de utilaje și de forță de muncă de care au nevoie în prezent”, arată el.
Dar angajatul biroului forestier din Sonneberg spune că dacă muncitorii angajați în acest fel îndeplinesc într-adevăr toate cerințele pentru a li se permite să facă această muncă periculoasă este o cu totul altă problemă. Aceasta este responsabilitatea subcontractanților.
Sursa: adevarul.ro