Misterul legăturii între un fost deputat rus și grupul partizan ce revendică atentatul asupra Dughinei. Ce spun ucrainenii

Misterul legăturii între un fost deputat rus și grupul partizan ce revendică atentatul asupra Dughinei. Ce spun ucrainenii

Un fost ales rus a ieșit recent din umbră la aproape 10 ani de când este obligat să trăiască în exil și este un ghimpe în coasta Kremlinului, scrie Daily Beast.

image

Fostul ales rus Ilia Ponomariov spune că se află în contact cu nou grup partizan rus FOTO Wikipedia

Săptămâna trecută, Ilia Ponomariov, un fost deputat rus (2007-2016) în vârstă de 47 de ani, și-a făcut debutul în calitate de mesager neașteptat a ceea susține a fi o nouă mișcare de rezistență subterană, și anume Armata Națională republicană, un grup partizan până acum necunoscut, care ar fi activ în Rusia.

Ponomariov a fost cel care a citit un presupus manifest al grupului la propriul canal de televiziune, înființat la Kiev în urmă cu șapte luni și numit „February Morning”: cu această ocazie a anunțat că noua mișcare, Armata Națională republicană, și-ar fi asumat responsabilitatea pentru atacul cu mașină-capană în urma căruia a murit Daria Dughina, fiica așa-numitului ideolog al lui Putin, Alexandr Dughin.

Activiștii au ales o figură sacră a fascismului rus și nu sunt în măsură să critic ținta acțiunii lor”, a declarat Ponomariov în cadrul unui interviu pentru Daily Beast, pretinzând că se află în legătură cu „luptătorii rezistenței” încă din luna aprilie. El a precizat că, în afara rolului de mesager, sarcina sa este să-i ofere „sprijin comercial” la nevoie.

În afara faptului că legăturile fostul deputat cu pretinsa mișcare partizană sunt învăluite în obscuritate, el nu a putut aduce nici un fel de dovezi în sprijinul afirmației că acest grup ar fi jucat un rol în atacul asupra Dughinei, scrie Daily Beast. Aceste elemente neclare nu au stăvilit acoperirea mediatică ce a scos în prim-plan afirmațiile lui Ponomariov, alimentând totodată scepticismul că în spatele atentatului s-ar putea afla cetățeni ruși.

Rebelii ruși misterioși

Rebelii ruși ne-au trimis aproape zilnic clipuri și mesaje text cu privire la acțiunile lor. Lansează cocktailuri Molotov asupra birourilor de recrutare, aruncă în aer șine, trag în cauciucurile mașinilor cu simboluri pro-război și atacă activiștii ce strâng bani pentru război”, a subliniat Ponomariov.

La rândul său, asociatul fostului deputat, Alecsei Baranovski, fost susținător al organizațiilor extremiste de dreapta din Rusia, a declarat pentru Daily Beast că grupul lor media a fost contactat de Armata Națională Republicană în decurs de o oră de la atentatul asupra Dughinei.

El afirmă că acest grup partizan le-a cerut să îl reprezinte și să-i partajeze manifestul prin care își iau angajamentul să-i nimicească pe cei care „nu cedează puterea”.

Inițiativa a fost a grupului. Au acționat absolut autonom. Nu îi numim teroriști, ei constituie o armată a rebelilor”, a precizat Baranovski. El a mai dezvăluit că circa 10 angajați ai canalului s-au întrunit în ședință pentru a se consulta în privința mesajului de transmis: „El citit comunicatul primit și l-au comentat împreună”.

Mișcări de partizani active în Rusia?

Ponomariov a fugit din Rusia în 2014 după ce a fost singurul deputat din Duma de Stat care a votat împotriva anexării Crimeei ocupate. În cele din urmă s-a stabilit la Kiev și a devenit directorul executiv al unei firme americane de investiții în petrol și gaz, care însă n-a avut succes. Potrivit dezvăluirilor făcute pentru Daily Beast, invazia în Ucraina l-a îmboldit să-și lanseze un grup media în fruntea căruia se află ruși ce trăiesc în exil în Ucraina.

Războiul meu a început în acea zi și pentru mine”, a mărturisit el.

Roman Popkov, fostul lider al partidului de extremă stângă Partidul Bolșevic, care trăiește de asemenea în exil, a declarat pentru Daily Beast că nu se îndoiește de existența grupului partizan.

Personal cunosc poate 10 persoane din mișcarea partizană din Rusia... sunt activiști cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani cu vederi deopotrivă de stânga și de dreapta. Războiul l-a schimbat mult pe Ponomariov. A citit manifestul fără expresie pe chip – cu toții suntem alți oameni în prezent, după ce am fost martorii unor violențe și atrocități înfiorătoare comise în acest război”.

Scepticism

Totuși, unii experți independenți s-au arătat sceptici față de afirmațiile și credibilitatea lui Ponomariov. De pildă, Alexandr Verhovski, specialist în grupuri radicale din Moscova, are motive să bănuiască că așa-zisul grup este departe de a fi armata organizată anunțată de acesta.

Desigur că există în Rusia grupuri partizane anti-război. Aruncă cocktailuri Molotov, aruncă lucruri în aer, numai că dacă ar fi reunite într-adevăr într-o armată mare, ar avea cel puțin un canal independent pe Telegram. Dar să așteptăm să vedem ce alte lucruri mai fac”, a spus el.

Pe de altă parte, fostul deputat Ghennady Gudkov, un aliat îndelungat al lui Ponomariov, spune că nu pune la îndoială existența unei mișcări rebele a rușilor aflați în exil în Ucraina, că e de fapt destul de plauzibil ca aceasta să fie legată de o mișcare partizană activă în Rusia.

Vă pot garanta că Ponomariov nu a luat-o pe arătură și nici nu e agent al serviciilor ruse de securitate, deși ar putea foarte bine să existe forțe care să-l manevreze în propriul interes” , a spus Gudkov cu referire la suspiciunile apărute privind așa-numitele „conexiuni cu partizanii” care în realitate ar fi agenți sub acoperire ai Kremlinului.

nikolai patrusev vladimir putin

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate