Misterul în jurul soartei comandantului Forţei Quds se adânceşte. Iranul ar ancheta o înfiltrare israeliană în Gardienii Revoluției

Misterul în jurul soartei comandantului Forţei Quds se adânceşte. Iranul ar ancheta o înfiltrare israeliană în Gardienii Revoluției

Dispariţia din spaţiul public a generalului Ismail Qaani, comandantul Forţei Quds, responsabilă de operaţiunile extrateritoriale ale Gardienilor Revoluţiei, a alimentat diverse speculații despre locul unde se află, în ultimele două săptămâni.

Regimul iranian a contrazis informațiile că Ismail Qaani ar fi fost ucis FOTO PROFIMEDIA

Regimul iranian a contrazis informațiile că Ismail Qaani ar fi fost ucis FOTO PROFIMEDIA

În timp ce unele zvonuri sugerau posibila sa moarte în timpul unui bombardament israelian asupra Beirutului, noi informaţii contrazic aceste zvonuri, a relatat duminică postul de televiziune israelian i24News.

Generalul Qaani ar fi „anchetat cu privire la o posibilă penetrare a serviciilor de informaţii iraniene (de către Israel) şi a suferit o criză cardiacă în timpul interogatoriului. A fost transferat la spital de urgenţă. Şeful biroului său este suspectat că ar fi avut legături cu Israelul”, a relatat joi canalul de televiziune Sky News Arabia, citând surse iraniene.

Aceste acuzaţii au fost negate energic de autorităţile iraniene, potrivit Agerpres.

Preşedintele parlamentului iranian, Mohammad Baqer Qalibaf, a declarat în acest weekend pentru canalul libanez Al-Mayadeen: „Informaţiile care circulă despre Qaani sunt false. El este bine şi continuă să-şi îndeplinească îndatoririle”.

În sprijinul acestei dezminţiri, canalul Al-Mayadeen a relatat că liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, urmează să-i acorde luni lui Qaani o decoraţie similară celei conferite recent comandantului forţelor aeriene iraniene după atacul cu rachete balistice asupra Israelului.

Ultima apariţie publică a generalului Qaani datează de acum două săptămâni, când a fost fotografiat la biroul din Teheran al grupării şiite libaneze Hezbollah, alături de fratele lui Hachem Safi al-Din, un înalt oficial al Hezbollah.

Potrivit publicaţiei New York Times, Qaani a efectuat mai multe vizite între Irak, Siria şi Liban începând din 7 octombrie. Ziarul citează un membru al Gardienilor Revoluţiei aflat la Beirut: „Tăcerea surselor oficiale iraniene cu privire la Qaani provoacă panică în eşaloanele inferioare ale Gardienilor Revoluţiei”.

Iranul suspectează o înfiltrare israeliană în rândurile Gardienilor Revoluției

Teheranul a început să suspecteze penetrarea serviciilor sale de către Israel după uciderea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, în iulie la Teheran, atribuită de asemenea Israelului, și, mai recent, după moartea liderului grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un atac aerian atribuit Israelului la Beirut.

Au apărut informații că Qaani a fost ucis alături de cel presupus a fi noul lider al Hezbollah, Hashem Saffeieddine, în vârstă de 60 de ani, într-un bombardament, săptămâna trecută.

Însă de atunci surse din Liban, Irak și Iran au dezvăluit că acesta că nu a fost prezent la acea reuniune a Consiliului Shura al Hezbollah, vizată de Israel.

La câteva minute de la sosirea noului lider al Hezbollah, buncărul său de sub blocurile turn din sudul Beirutului a fost ținta mai multor atacuri aeriene.

„Iranienii au suspiciuni serioase precum că israelienii s-au infiltrat în Gardienii Revoluției, în special cei care lucrează în arena libaneză, așa că, în prezent, toată lumea este investigată”, a spus comandantul unei facțiuni armate apropiate Iranului.

Ancheta Iranului cu privire la moartea lui Nasrallah s-a concentrat pe ultimele mișcări ale comandantului forței Quds, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, care a murit alături de liderul Hezbollah.

Surse au dezvăluit că Nasrallah se afla în afara suburbiilor sudice ale Beirutului în noaptea dinaintea uciderii sale, dar s-a întors în zonă pentru a se întâlni cu Nilforoushan într-o cameră secretă de operațiuni.

Nilforoushan a fost dus direct din avion în acel buncăr, în suburbia Haret Hreik.

O săptămână mai târziu, Qaani se afla în Liban și era de așteptat să participe la ședința Consiliului Shura, la invitația lui Safieddine, în ziua atacului aerian care l-a vizat pe acesta din urmă.

Dar, potrivit relatărilor, Qaani și-ar fi cerut scuze și a dat înapoi cu puțin timp înainte ca Israelul să lovească din nou.

„Qaani a fost invitat la această întâlnire și, în circumstanțele actuale, ar fi trebuit să fie prezent”, a declarat o sursă din Hezbollah pentru Middle East Eye:.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, l-a numit pe Qaani în funcția de comandant al Forței Quds în 2020, după uciderea generalului Qasem Soleimani, într-un atac american cu dronă în apropierea Aeroportului Internațional din Bagdad.

În 1981, el și-a făcut pregătirea militară la Academia de Ofițeri Imam Ali din Teheran.

În anii 1990, a luptat împotriva cartelurilor de droguri afgane la granița Iranului cu Afganistanul.

Qaani a fost numit comandant adjunct al Forței Quds în 1997 și a supravegheat plățile financiare către grupurile paramilitare susținute de Iran, inclusiv Hezbollah.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri