Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
O fotografie cu un magazin de tip Alimentara, din anii '80, cu rafturile pline, i-a împărțit pe români. Dacă cei mai mulți au înțeles că fotografia nu reflecta realitățiile vremii, alții s-au grăbit să laude belșugul „Epocii de Aur”. În fine, cineva a descoperit și adevărata poveste din spatele pozei.
Fotografia unui magazin unguresc a fost modificată ca să pară Alimentara ceaușistă. FOTO: Facebook
O postare pe Facebook în care apare un magazin alimenatar din anii '80 a devenit virală și i-a împărțit în două pe români. Postarea a adunat repede peste 4.500 de comentarii, 3.800 de distribuiri și peste 30.000 de aprecieri.
În fotografie apare un magazin alimentar cu rafturile pline, burudșit de marfă, deși în realitate în acei ani mâncare devenise greu de găsit, iar magazinele erau goale. În timp ce unii susțin că pe vremea lui Nicolae Ceaușescu era bine și se găsea suficientă hrană, alții cred că erau vorba de un magazin alimentar în care a fost adusă marfă ca să dea bine, înaintea unei vizite a lui Ceaușescu. Evident, ultimii au fost mai aproape de adevăr, însă nu 100%.
Dezbatere pe vremea anilor crânceni ai comunismului
„Alimentara 1980”, e mesajul laconic al postării care a provocat o adevărată dezbatere în mediul virtual.
„Eu nu am văzut, rafturile erau goale stăteai la coadă și cinci ore să prinzi ceva. Luam copii în brațe ca să fim mai multe persoane rația era mică. Când ajungeam acasă curentul era oprit, apă după ora 21, de frig numai vorbim! Dureroase amintiri!”, a scris cineva.
Și alții și-au amintit de vremurile triste comuniste în care magazinele se umpleau doar la ocazii speciale, iar românii trăiau în condiții mai degrabă specifice celor din lumea a treia.
„La rânduri totul se dădea cu porția, ca să ajungă la toți: câte un pachet de unt, câte o pâine, câte 10 ouă, câte un kg de ceapă, etc.. Uneori se termina și cu bătaie, după ce stăteam la rând și 10 ore...”, a scris altcineva. „Uneori nici nu ajungeau și trebuia să reiei coada”, și-a amintit alt internaut.
Nostalgicii comunismului sunt de altă părere
Au existat însă și voci care au susținut că, în realitate, în anii comunismului s-ar fi trăit mai bine ca în prezent. Pentru asta au apelat la o antiteză cu prezentul, dar au avut grijă să sublinieze doar aspectele negative ale zilelor noastre.
„Azi e mai bine, avem 6 milioane de plecați, rata șomajului la tineret a depășit 25 la sută și suntem ca nivel de sărăcie pe primul loc în Europa. Și e coadă la tomberoanele de gunoi pentru un pet sau o bucată de pâine mucegăită”, a comentat cineva.
„Ciudat, eu sunt unul dintre cei plecați, tocmai din cauza mentalității bolnave pe care o au românii. Să îți proslavești călăul și să îi aduci omagiu este curată boală psihică”, l-a contrazis rapid altcineva.
Alții și-au amintit alte detalii ale sărăciei cumplite și a lipsurilor vremii. „La butelie se stătea la coadă și câte 2 săptămâni. Se făceau liste, se rupeau, se certau ca la ușa cortului, era frumos”, și-a amintit un internaut. „«Epoca de Aur» a cizmarului, după care plâng nostalgicii!”, l-a completat altul.
Trucurile șefilor de partid
Alții s-au gândit că ar fi vorba de unul dintre magazinele vizitate de Nicolae Ceaușescu, în care șefii de partid se grăbeau să aducă marfă și să umple rafturile doar pentru a da bine la telejurnalul vremii.
„Magazin pregătit pentru vizita lui Ceaușescu!”, a scris cineva. „Poate 78...sau urma vreo vizita de lucru”, a fost altă părere. „Am suferit toți 5-6 ani ca să nu fim datori nimănui. Cum s-a achitat datoria , cum l-au împușcat. Eram una dintre cele mai puternice economii a lumii. Acum umblă câinii cu covrigi în coadă?”, s-a întrebat cineva.
Alții au încercat să-și amintească punctul zero, momentul în care Ceaușescu a decis să sacrifice populația pentru a plăti datoriile țării, iar prin asta și-a expus poporul la frig, foamete și umilință.
„După 1985 s-a întâmplat asta”, a scris un internaut. „Cam din 1983”, a scris cineva.
„Corect, după 1984 sau 1986 nu știu sigur pentru că eram copil, dar până în 84 se găseau de toate. Așa că unii vorbeau doar din cauza faptului că fac parte din sistemul ăsta infect și corupt” și „După '82. Terminasem liceul și am intrat în foame, frig și întuneric”, au fost doar câteva dintre mesajele pe aceeași temă.
Alții au continuat, însă, să nege realitatea și să vorbească despre anii „Epocii de Aur” ca despre o perioadă glorioasă.
„Asta a durat vreo șapte ani ca să plătim datoriile externe la FMI. Să aibă hoții și trădătorii de azi unde se lăfăi și ce să dea la străini. România în 89 era singura țară din lume fără un leu datorie. Dde aceea l-au omorât pe Ceaușescu. Înțeleg că atunci nimeni nu știa, toți urlam că nu e bine, dar acum, după 34 de ani de ocupație americană, evreiască etc, nici acum nu știm cum stă treaba? Asta da, idioțenie cât încape. România este ocupată, ne bagă și în război, poporul a sărăcit, pensiile sunt o mizerie. Ei au pensii speciale cât o sută de pensii normale, ei au salarii și saci de bani, România nu mai produce nimic. Trăim din împrumuturi, țara e vândută sau dată de pomană, mâncarea e otrăvită cu aditivi, dar e bine! Cât de prost să fii și să nu vezi adevărul?”, s-a înfuriat cineva.
Misterul fotografiei, lămurit
„Nu lipsea nimic, aveam tot ce ne trebuia, inclusiv: învățământ gratuit, locuri de muncă, rușine, respect și un lucru foarte important – frica, în cazul nerespectării legilor”, a scris altul. „Mai mulți "crapă" de foame acum ca atunci! Atunci salariul era salariu, iar pensia era pensie. Nu că acum! Dar ne-am democratizat,ne-am ajuns. Adică hoții”, a fost alt mesaj.
„Era frumos odată și toate produsele erau românești, produse la noi în țară!”, a spus altul. „Era tot necesarul și fără chimicale”, a insistat cineva. „Fugi tare, mă! Erau goale rafturile!”, a punctat un internaut.
„Eu am crescut în București și cam așa arătau rafturile erau pline și aveai și bani cu ce să cumperi. Acum sunt pline cu de toate, dar majoritatea nu au nici o calitate. Toate sunt fără gust, greu mai găsești ceva bun. Și cînd găsești ceva mai bun este scump, nu ai bani să cumperi. Acum trăiesc bine patronii, nu muncitorii. Toți au furat după Revoluție și acum sunt patroni și îsi bat joc de angajați”, a adăugat cineva.
„Criza a început după 1982 și totuși muncitorii avea suficient, nu se arunca nimic la gunoi”, a venit altul la rând. „Carnea mergea în URSS”, l-a contrazis cineva. „Așa e, se mâncau gheare de pui, copite de vite sau porc, oase afumate care nu se exportau”, a punctat cineva.
„Ce frumos era, stăteam ca milogii la rând când aducea carne, ne sfidau intrau pe ușa din (spate) primarul, secretarul, milițianul, și mai toate cunoștințele, iar oamenii cinstiți când ajungeau la (tejghea) carnea era terminată și erau serviți cu «nici o masă fără pește»”, a scris alt internaut.
Câțiva internauți au descoperit misterul din spatele fotografiei: în realitate, poza a fost făcută în Ungaria, țară în care magazinele alimentare erau într-adevăr pline și în acei ani, însă cei care au ținut să demonstreze că se trăia bine în România comunistă au preluat-o și au editat-o în așa fel încât să nu se vadă și etichetele unor produse scrise în limba maghiară.
„Nu aveați cum să vedeți așa ceva pentru că poza e din Ungaria! Unul dintre pachete are denumirea «Univerzál», clar în românește”, a lămurit cineva problema, iar ca dovadă a postat și fotografia originală, făcută în Ungaria.
„Da, ortografia românească! Problema e ca au scos vânzătoarele din cadru și au mărit partea dreaptă a fotografiei. Dar fotografia se găsește pe mai multe site-uri ungurești”, a explicat altul.
Adevărul despre anii 80
Așa cum periodic economia globală traversează perioade de criză, începând cu 1979 și continuând până în 1982, economia mondială s-a confruntat cu o situație complicată. Cele mai afectate au fost economiile statelor în curs de dezvoltare, iar țările din Europa de est au resimțit șocul din plin. România lui Nicolae Ceaușescu a fost de departe cea mai afectată.
Dacă în țări ca Ungaria, Polonia și fostele state Iugoslavia și Cehoslovacia, toate din fostul lagăr socialist, mâncare se găsea, iar guvernele comuniste de atunci nu au sacrificat populația, România a intrat într-o perioadă neagră a istoriei sale începând cu 1980. A fost anul în care Nicolae Ceaușescu a dat faimoasa lege cu numărul 13/ privind constituirea, repartizarea şi folosirea pe judeţe a resurselor pentru aprovizionarea populaţiei cu carne, lapte, legume şi fructe.
Ca și cum nu ar fi fost suficient, Nicolae Ceaușescu avea să impună raționalizarea drastică a furnizării gazelor naturale și energiei electrice . Decizia a fost luată în 1987, iar românii au avut, în ultimii doi ani de comunism, energie electrică și gaze naturale, doar câteva ore pe zi.
Sursa: adevarul.ro