Misterul craterului Nadir a fost deslușit: asteroidul care a ucis dinozaurii a fost urmat de unul mai mic

Misterul craterului Nadir a fost deslușit: asteroidul care a ucis dinozaurii a fost urmat de unul mai mic

Este bine cunoscut faptul că domnia dinozaurilor a luat sfârșit atunci când un asteroid uriaș s-a izbit de Pământ în urmă cu 66 de milioane de ani. Dar un nou studiu sugerează că acest asteroid uriaș nu a fost singur.

foto dinozauri asteroid

Misterul craterului Nadir a fost deslușit FOTO Shutterstock

Oamenii de știință de la Universitatea Heriot Watt au descoperit dovezi conform cărora o a doua rocă spațială devastatoare s-a izbit de Pământ în aceeași perioadă, potrivit Daily Mail .

Acest al doilea asteroid a măsurat aproximativ 500 de metri lățime și a lovit Pământul în apropiere de coasta Republicii Guineea din Africa de Vest.

Cel mai aproape de a vedea așa ceva a fost evenimentul Tunguska din 1908, când un asteroid de 50 de metri a intrat în atmosfera Pământului și a explodat pe cerul de deasupra Siberiei”, a declarat Dr. Uisdean Nicholson, care a condus studiul.

Prima dovadă a acestui al doilea asteroid a fost descoperită în 2022, în timp ce Dr. Nicholson și echipa sa studiau datele de reflexie seismică ale fundului oceanului Atlantic.

Datele au evidențiat o adâncitură de aproape cinci mile (9 km) adâncime, pe care echipa a suspectat-o că ar putea fi un crater de impact al unui asteroid.

Acum, cercetătorii au realizat noi imagini seismice 3D de înaltă rezoluție ale depresiunii, care le-au confirmat suspiciunile.

Craterul a fost denumit craterul Nadir și a fost sculptat atunci când un asteroid a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani - aceeași vârstă ca și asteroidul care a ucis dinozaurii.

„Există aproximativ 20 de cratere marine confirmate în întreaga lume și niciunul dintre ele nu a fost surprins la un asemenea nivel de detaliu. Este rafinat”, a declarat Dr. Nicholson.

Craterele de la suprafață sunt de obicei puternic erodate și putem vedea doar ceea ce este expus, în timp ce craterele de pe alte corpuri planetare arată de obicei doar expresia suprafeței. Aceste date ne permit să obținem imagini complete în trei dimensiuni și să îndepărtăm straturile de rocă sedimentară pentru a vedea craterul la toate nivelurile”, a explicat Dr. Nicholson .

În 2022, cercetătorii au sugerat că asteroidul ar fi avut o lățime de aproximativ 400 de metri.

Cu toate acestea, noile imagini confirmă că a fost chiar mai mare de atât.

Dr. Nicholson a declarat: „Acum credem că a avut o lățime de 450-500 m, din cauza dimensiunii mai mari a craterului , așa cum reiese din datele 3D. Putem spune că a venit de la aproximativ 20-40 de grade spre nord-est, datorită crestelor spiralate generate de împingere care înconjoară vârful central al craterului - acestea se formează numai în urma unui impact oblic cu unghi redus. Credem că ar fi lovit Pământul cu o viteză de aproximativ 20 km pe secundă sau 72.000 km pe oră, deși trebuie să confirmăm acest lucru cu un nou set de modele de impact”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițist de provincie cu două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne

2 Sondaj BCS cu cifre mai aproape de realitate

3 De citit...

4 Fata lui Isărescu, la Fondul Proprietatea...

5 Apar dezvăluiri din interior de ce a decis Iranul să lanseze atacul surprinzător de puternic cu rachete balistice