Misterioasele sabotaje de pe submarinele nucleare ale SUA

Misterioasele sabotaje de pe submarinele nucleare ale SUA

La începutul lunii aprilie, Serviciul de Investigații Criminale al Marinei SUA (NCIS) a emis un anunț prin care oferă o recompensă de 2.500 de dolari pentru informații care să conducă la identificarea autorului (autorilor) avariilor suferite de USS Texas, un submarin nuclear de atac (NAS) din clasa Virginia. Acest lucru a fost făcut fără a se oferi detalii despre acest caz.

În momentul comiterii faptelor, care se crede că au avut loc în jurul datei de 29 martie, submarinul se afla la șantierul naval Portsmouth (Maine), unde venise în septembrie 2020 pentru o operațiune majoră de întreținere și modernizare.

Recompensa s-a dublat, dar degeaba

Ulterior, NCIS a retras oferta de recompensă pe care o postase pe rețelele de socializare, ceea ce ar fi putut face să se creadă că acest caz a fost închis. În realitate, nu a fost așa, deoarece tocmai a publicat un nou anunț pentru același caz. Și de data aceasta, recompensa promisă este de 5000 de dolari, scrie Opex 360 .

Iar Marina americană refuză în continuare să dea detalii despre pagubele suferite de USS Texas, limitându-se să declare că „echipamente guvernamentale” au fost „avariate” la bordul submarinului, al cărui proiect de modernizare era pe cale să se termine.

În orice caz, acest caz rămâne foarte misterios. Evident, este foarte complicat de pătruns într-un complex care găzduiește o navă atât de sensibilă cum este un submarin nuclear de atac. Cu atât mai mult cu cât supravegherea ar trebui să fie strictă.

De exemplu, în 2018, un grup de activiști anti-nuclear din cadrul mișcării religioase Plowshares a încercat să se infiltreze în perimetrul bazei de submarine Kings Bay din Georgia. Nu au reușit să ajungă prea departe, deoarece serviciul de pază îi avertizase că sunt autorizați să împuște orice intrus.

Nici o pistă serioasă deocamdată

Vizibil, NCIS nu are nicio pistă serioasă în acest moment, altfel nu și-ar fi dublat recompensa pentru informații. Sau poate că cei care ar putea avea informații cred că recompensa este prea mică?

Pe de altă parte, în trecut, navele US Navy reținute pentru întreținere au fost victimele unor acte de sabotaj. Așa s-a întâmplat în cazul submarinului USS Miami, care a fost incendiat de un angajat al șantierului naval. Sau nava de asalt amfibie USS Bonhomme Richard, care a ars timp de mai multe zile în iulie 2020. Ulterior, un marinar a fost acuzat de dezastru. Dar avariile suferite de ambele nave au fost atât de mari încât s-a decis dezarmarea lor.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…