Misterioasele impulsuri radio rapide din spațiu devin din ce în ce mai ciudate. Ce spun astronomii
Impulsurile radio rapide, de milisecunde, ale undelor radio în spațiu, reprezintă unul dintre cele mai persistente mistere ale cosmosului.
Sateliți în spațiu FOTO: news
Primul impuls radio rapid, sau FRB, a fost descoperit în 2007 și, de atunci, au fost detectate sute de astfel de evenimente rapide și intense provenind din puncte îndepărtate din întregul univers. Într-o miime de secundă, exploziile pot genera la fel de multă energie ca cea pe care soarele o creează într-un an sau mai mult, conform cercetărilor anterioare, scrie edition.cnn.com.
Astronomii nu înțeleg ce le provoacă
Acum, oamenii de știință au observat un tipar ciudat inedit într-o nouă explozie radio rapidă repetată, numită FRB 20220912A. Un studiu publicat miercuri în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society detaliază descoperirea, care oferă indicii valoroase pentru cercetătorii care urmăresc să identifice sursa fenomenului, introducând în același timp noi enigme de dezlegat.
Astronomii au detectat explozia cu ajutorul Allen Telescope Array, sau ATA (Allen Telescope Array) al Institutului SETI, cu sediul în California, care include 42 de antene la Observatorul Radio Hat Creek din Munții Cascade.
Multe FRB eliberează unde radio care durează cel mult câteva milisecunde înainte de a dispărea, ceea ce face ca exploziile radio rapide să fie dificil de observat. Dar se știe că unele explozii radio se repetă și emit explozii ulterioare, ceea ce a permis astronomilor să urmărească semnalele până la galaxii îndepărtate.
La început, FRB 20220912A părea similar cu alți "repetenți" cunoscuți, iar fiecare explozie detectată trecea de la frecvențe mai mari la frecvențe mai mici.
Dar o privire mai atentă la semnal a dezvăluit ceva nou: o scădere notabilă a frecvenței centrale a exploziilor, acționând ca un fluier de alunecare ceresc.
Scăderea a devenit și mai evidentă atunci când cercetătorii au convertit semnalele în sunete, folosind notele unui xilofon. Notele înalte corespund începutului exploziilor, iar notele joase acționează ca tonuri de încheiere.
Echipa a încercat să determine dacă există un model în cadrul temporizării dintre fiecare explozie, similar cu alte explozii radio rapide repetate cunoscute. Dar cercetătorii nu au reușit să detecteze niciunul pentru FRB 20220912A, sugerând în continuare că evenimentele cerești pot fi și ele imprevizibile.
"Această lucrare este interesantă deoarece oferă atât confirmarea proprietăților cunoscute ale FRB, cât și descoperirea unora noi", a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Dr. Sofia Sheikh, cercetător postdoctoral MPS-Ascend al Fundației Naționale de Știință din cadrul Institutului SETI.
Mai multe întrebări decât răspunsuri
Fiecare observație a exploziilor radio rapide aduce atât informații, cât și mai multe întrebări, au declarat cercetătorii.
Astronomii suspectează că unele explozii radio rapide ar putea proveni de la magnetari, nucleele puternic magnetizate ale stelelor moarte. Dar alte cercetări au sugerat că ar putea fi cauzate de coliziunile dintre stelele dense de neutroni sau stelele moarte numite pitice albe.
"Restrângem sursa FRBs la obiecte extreme, cum ar fi magnetarii, dar niciun model existent nu poate explica toate proprietățile care au fost observate până acum", a declarat Sheikh.
Studiul a fost primul care a observat exploziile radio rapide cu ajutorul Allen Telescope Array, care a fost supus unor lucrări de renovare în ultimii ani. Îmbunătățirile în curs de desfășurare pentru matrice nu numai că vor permite astronomilor să urmărească modul în care se comportă exploziile radio rapide la diferite frecvențe, ci și să caute semnale mai slabe.
"Această lucrare dovedește că noile telescoape cu capacități unice, precum ATA, pot oferi un nou unghi de abordare a misterelor remarcabile în știința FRB", a declarat Sheikh.
Sursa: adevarul.ro