Misterioasele feline sălbatice au cucerit România. Cum a înflorit populația de râși în ultimele decenii

Misterioasele feline sălbatice au cucerit România. Cum a înflorit populația de râși în ultimele decenii

Munții Carpați au rămas unul dintre cele mai sălbatice ținuturi din Europa, iar carnivore ca râsul, ursul și lupul, aproape dispărute în alte țări de pe continent se regăsesc aici, cu populații stabile.

Râs în Metaliferi. Foto: Dorel Uritoiu.

Râs în Metaliferi. Foto: Dorel Uritoiu.

Populația de râși (Lynx lynx) din Europa este estimată la circa 10.000 - 11.000 de exemplare, iar aproape un sfert dintre acestea trăiesc în lanțul carpatic. În România, în ultimii ani, felinele au fost observate tot mai frecvent în pădurile din munți și în parcurile naționale.

O mulțime de imagini, publicate pe rețelele sociale, arată vasta răspândire a râșilor în România. Populația de râși eurasiatici - specia regăsită pe teritoriul țării - ajunsese în pragul dispariției în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Acum, specialiștii susțin că este stabilă, chiar dacă lynxul, protejat de lege ca monument al naturii - a rămas în continuare un animal considerat pe cale de dispariție (video - Romsilva).

„Populația de râs din România a crescut puternic în ultimul secol, în prezent țara noastră având una dintre cele mai mari populații de râs din Europa. Rar văzut în libertate, râsul este un prădător discret și foarte eficient. Este cea mai mare felină din Europa, atingând greutatea de până la 40 de kilograme și o lungime de peste un metru. Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare”, informa Romsilva - Regia Națională a Pădurilor.

Comportamentul discret și aparițiile rare în preajma omului ale râșilor le-a dat o aură de animale misterioase, apreciate pentru frumusețea lor. Alteori, oamenii au arătat o atitudine negativă față de prezența lor, fie din teama nejustificată de feline, fie pentru că le-au considerat un pericol pentru vânat sau pentru animalele domestice.

Câți râși trăiesc în Europa

În Europa, populația de râs cuprinde două specii, râsul eurasiatic - cu o întindere vastă din Europa de vest până în Asia, numără în prezent 8.000 - 9.000 de exemplare, potrivit estimărilor recente ale organizației „Inițiativa Carnivore Mari pentru Europa”.

Râsul iberic, întâlnit în Portugalia și Spania, cu dimensiuni mai mici și un colorit al blănii mai viu, numără o populație de circa 2.000 de exemplare.

Râs surprins în Parcul Național Retezat. Foto: administrația PNR

Râs surprins în Parcul Național Retezat. Foto: administrația PNR

„De la cel mai mic număr de la mijlocul secolului al XX-lea, râsul eurasiatic a beneficiat de atenție în conservare, iar populația sa a redevenit semnificativă ca dimensiuni și ca zone. Prin extinderea populațiilor existente în Scandinavia și nord-vestul Carpaților și eliberări în Austria, Slovenia, Elveția și Polonia, râsul eurasiatic a revenit. Poziția râului iberic este precară – cu aproximativ 2.000 de animale rămase în sălbăticie, aceasta fiind în prezent una dintre cele mai periclitate specii de feline din lume. Datorită reproducerii în captivitate și eliberărilor, populația de râs iberic și-a revenit recent, totuși – mai este încă un drum lung până la refacerea ei”, arată organizația Rewilding Europe.

Pe teritoriul Europei, râsul a găsit condiții favorabile de viață încă din preistorie. Până secolul al XIX-lea, arată specialiștii, specia de feline a dispărut aproape complet din ținuturile joase ale Europei, regăsindu-se doar în lanțurile montane mai înalte.

Cum au ajuns râșii în pragul dispariției

Vânătoarea, defrișările și distrugerea habitatelor a continuat să reducă populația de lynx de pe continent, ea ajungând în pragul dispariției la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Potrivit specialiștilor, un factor care a influențat acest fenomen a fost diminuarea populației pe care râșii le vânează, în condițiile în care aceste feline se hrănesc de obicei doar cu animalele pe care le ucid: cocoși de munte, căprioare, iepuri (video: râs în Parcul Național Apuseni).

Declinul hranei găsite în sălbăticie a dus la declinul populației de Lynx, iar atunci când aceste animale sălbatice au căutat să atace turmele de oi au fost vânate, la rândul lor, de oameni, ori au rămas fără hrană pe timpul iernii.

Până la mijlocul secolului trecut, râșii păreau condamnați la dispariție pe teritorii vaste din Europa de vest. Munții Carpați rămăseseră unul dintre ultimele lor refugii, chiar dacă aparițiile lor erau extrem de rare.

„Râsul, care e foarte des pomenit în basmele noastre populare, nu poate fi adus de viu în captivitate. Pentru studiul lui, se găseşte numai împăiat, cu şira spinării ridicată ca la cotoii burzuluiţi şi un rânjet ameninţător, care-i arată colţii. Atunci când e prins de viu, râsul se sinucide, spărgându-i şi singur capul de gratiile cuştii”, informa revista Realitatea Ilustrată, în 1934.

Deși fusese declarat monument al naturii, lynxul continua să fie considerat un trofeu râvnit de vânători, fie pentru blana sa, fie pentru a fi împăiat sau chiar pentru carnea sa. În alte cazuri, râsul era ucis fiind considerat o amenințare pentru turmele de oi.

„Lynxul a fost declarat animal rar şi este protejat de lege. Vânarea lui este totuşi permisă, deoarece numărul lor depăşeşte limitele sigure, riscând să devină primejdios”, informa ziarul Drum Nou, în 1964.

În a doua parte a secolului XX, mai multe state europene au inițiat programe de reintroducere a râsului în ținuturile sălbatice.

„Ca o consecință a activităților umane, râsul a dispărut din cea mai mare parte a Europei, mai întâi în sud, iar mai târziu în nord. Este posibil ca râsul să fi atins numărul minim pe la 1950, când chiar și populația nordică a fost redusă considerabil. În a doua jumătate a secolului al XX-lea, protecția legală a ajutat specia să se redreseze în țările nordice, la fel și programele de reintroducere în anumite zone din Europa Centrală și de Vest. În prezent, specia este distribuită continuu în țările nordice și Rusia, dar împărțită în populații mici și împrăștiate în centrul și vestul Europei”, arată „Planul de acțiune pentru conservarea râsului eurasiatic”, document publicat de Consiliul Europei.

România și țările nordice au cei mai mulți râși

Doar în țările nordice și în lanțul Carpatic, populația de râși a crescut în ultimele decenii, depășind o mie de exemplare.

Munții Carpați au rămas un habitat ideal pentru cea mai mare felină întâlnită în sălbăticie în Europa, iar populația de râs se cifrează la 2.100 - 2.400 de exemplare, arată un raport publicat de organizația Inițiativa Carnivore Mari pentru Europa.

Teritoriul ocupat de populația de râși eurasiatici „carpatici” se află în principal în România și într-o mai mică măsură în Ucraina, Cehia, Serbia, Bulgaria și Slovacia. Finlanda înregistrează cea mai mare populație de râși, estimată la 2.500 de exemplare, țările scandinave Norvegia și Suedia au între 1.300 și 1.800 de exemplare, iar țările baltice între 1.200 și 1.500 de exemplare.

Spre deosebire de alte carnivore mari, ca lupul și ursul, râșii nu reprezintă niciun amenințare pentru oameni, nefiind înregistrate cazuri în care felinele i-au pus în pericol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”