Misterioasa structură specială „Khimik”, prin care Ucraina se bate cu Rusia în Africa și Siria...

Misterioasa structură specială „Khimik”, prin care Ucraina se bate cu Rusia în Africa și Siria...

Forțele Ruse sunt vânate peste tot de serviciile ucrainene. Pe 25 și 26 iulie, mercenarii Wagner din Mali au fost decimați de tuaregii din mișcarea separatistă CSP-DPA, care au beneficiat de ajutorul structurilor de informații ucrainene. Tot săptămâna trecută, Forțele speciale ucrainene au atacat baza aeriană rusă Kuweires din Siria, la doar o zi după ce președintele rus Vladimir Putin și omologul său sirian Bashar al-Assad s-au întâlnit la Kremlin miercuri.

Potrivit Kyiv Post , operațiunea din Siria a fost derulată de structura specială ”Khimik”, din cadrul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (HUR)

Inițial a fost distrus sistemul mobil de război electronic al Forțelor ruse, după care dronele au atacat instalațiile militare rusești, avioanele și echipamentele antiaeriene desfășurate la baza Kuweires din Siria.

Pe lângă Siria, forțele speciale ucrainene au lovit și mercenari pro-Kremlin în Sudan și în alte părți ale Africii, a declarat serviciile secrete ucrainene.

Dezastrul mercenarilor ruși din Mali, opera structurii de informații a Armatei ucrainene?

Așa cum a scris și DefenseRomania , săptămâna trecută, tuaregii din mișcarea separatistă CSP-DPA din Mali au publicat o fotografie și un videoclip cu coloana „Wagner” eliminată. Între 20 și 80 de luptători Wagner au fost uciși (sursele ruse spun că în jur de 20, cele ucrainene indică un număr de 80), iar cei care au supraviețuit bătăliei au fost capturați. În timpul luptei, a fost eliminat și administratorul canalului rus de propagandă Grey Zone, Fedyanin, care a fost purtător de cuvânt neoficial al „Wagner”.

Andriy Yusov, reprezentant al HUR, a remarcat că ”este vorba despre un proces sensibil, așa că nu vom comenta detaliile” Totodată, el a adăugat că „rebelii au primit informațiile necesare și nu doar informațiile care le-au permis să conducă cu succes o operațiune împotriva criminalilor de război ruși”. HUR nu dezvăluie detalii momentan, dar anunță o „continuare”.

Nu prea sunt indicii directe care să arate că ucrainenii au sprijinit acțiunea tuaregilor, dar rezultatele luptei ne fac să credem că HUR a avut un rol major în pregătirea și executarea operațiunii. De altfel, într-o fotografie primită de Kyiv Post, se poate vedea steagul Ucrainei, dar și mai multe persoane având un ton deschis al pielii și haine și echipamente neobișnuite pentru locuitorii locali, având fețe ascunse cu grijă.

Cât de importante sunt atacurile

Vedere aeriană a bazei Kuweires din Siria / Foto: HUR

Motivele pentru care ucrainenii vânează forțele ruse aflate în Africa sau Siria țin de agresiunea rusă din Ucraina.

În Siria, au fost vizate echipamentele rusești. Forțele speciale ucrainene au atacat baza aeriană rusă Kuvayris din Siria, care se află la est de Alep, obiectivul principal al operațiunii fiind distrugerea „avioanelor și armelor rusești desfășurate la bază”.

În Mali, au fost lovite unități de mercenari care trebuie înlocuiți.

Mai concret, în aprilie 2024, Rusia a transferat unități de foști mercenari Wagner, în direcția Harkov, pentru a sprijini operațiunile ofensive. Pierderile importante din Mali vor forța Kremlinul să-și suplimenteze prezența militară în regiune, inclusiv prin redistribuirea unor unități de pe frontul ucrainean.

Situația din Mali s-ar putea agrava pentru ruși, mai ales că astfel de acțiuni ar putea fi replicate de tuaregi, care și-au afirmat disponibilitatea de a continua să atace mercenarii ruși, rebranduiți într-o structură denumită „Corpul african” - un nume inspirat direct de Afrika Korps, batalioanele germane care au luptat în Africa de Nord în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, „Afrika Korps” al Federației Ruse include peste 2.000 de militari obișnuiți, precum și mercenari cu experiență, dintre care mulți au servit anterior în grupul „Wagner”. Structura a avut deja timp să ia parte la ofensiva din regiunea Harkov din luna mai a acestui an, dar nu a avut un succes deosebit. SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”