Misterioasa moarte a a consilierei lui Bashar al-Assad, singura druză de la palatul prezidențial

Misterioasa moarte a a consilierei lui Bashar al-Assad, singura druză de la palatul prezidențial

Luna al-Shibl, consiliera principală a președintelui sirian, despre care se zvonea că i-ar fi și iubită, a avut parte de o moarte groaznică, după ce mașina sa a fost lovită de un vehicul blindat. Un oficial sirian de rang înalt spune că problemele sale au început atunci când Iranul și Hezbollahul au luat-o în vizor pentru spionaj, prezicând că fratele și soțul ei vor fi în curând închiși sau uciși, scrie publicația israeliană ynetnews.com.

Luna al-Shibl, consilier principal al dictatorului sirian, și-a planificat meticulos plecarea din țară în etape: mai întâi, soțul ei (al doilea, după proeminentul jurnalist libanez Sami Kleib) va părăsi Siria și se va instala în vila luxoasă pe care au cumpărat-o la Soci, Rusia.

Apoi, fratele ei, Mulham al-Shibl, ofițer în garda prezidențială din Damasc, îl va vizita. În etapa finală, Luna li se va alătura și se va instala în vila din Rusia. Autoritățile de la Moscova erau la curent cu planul și își dăduseră acordul, scrie site-ul israelian.

Cu toate acestea, marțea trecută, ân timp ce se îndrepta spre palat, vehiculul Lunei al-Shibl a intrat în coliziune cu o mașină blindată anonimă echipată cu o placă metalică ascuțită în partea din față. Mașina a lovit portiera din spate unde se afla al-Shibl, provocându-i răni grave. Ea și-a pierdut cunoștința și a fost dusă la o clinică locală, apoi transferată la spitalul Al-Shami din Damasc. Vineri, 5 iulie, la trei zile după accident, ea a fost declarată moartă.

Avea dușmani periculoși

Acum s-a aflat că Luna al-Shibl avea rivali periculoși. Asma al-Assad, soția președintelui, a încercat să o înlăture pe consilieră în urmă cu cinci ani, fără succes. Zvonurile despre rolul "special" al Lunei al-Shibl ca amantă a președintelui Bashar al-Assad au ajuns și la soția acestuia. În plus, Bouthaina Shaaban, consilieră veterană de comunicare de la palat, a făcut, de asemenea, eforturi pentru a o îndepărta pe tânăra și talentata concurentă.

Apoi, un grup de ofițeri sirieni de la palat, loiali președintelui, a lucrat pentru a-i îndepărta pe tinerii ofițeri de influența lui al-Shibl. Fiecare dintre acești tineri ofițeri face acum obiectul unor investigații și riscă închisoarea și procese militare, fiind suspectați că fac parte din rețeaua de strângere de informații gestionată de consilieră.

Primul semn de rău augur a venit odată cu arestarea lui Mulham. La scurt timp după aceea, soțul Lunei al-Shibl, Dr. Ammar Sa'ati, și-a pierdut postul de profesor la Universitatea din Damasc. De asemenea, el a fost arestat, interogat și plasat în arest la domiciliu, ceea ce i-a zădărnicit planurile de a zbura la Soci.

Luna al-Shibl și soțul ei se află pe listele negre ale Statelor Unite și Regatului Unit, fiind acuzați că au transferat milioane de dolari în conturi din străinătate în calitate de reprezentanți ai familiei Assad. Problemele ei majore au început abia luna trecută, când iranienii din Siria au început să o supravegheze în secret.

Singura druză de la palatul lui Assad

Luna al-Shibl, singura druză de la palatul prezidențial, credea că securitatea oferită de președintele Assad, datorită legăturilor lor strânse, îi va proteja viața. Cu toate acestea, agenții Hezbollah din Siria, împreună cu ofițeri iranieni de rang înalt, au început să inventeze acuzații împotriva consilierei prezidențiale. Aceștia au acuzat-o că a transmis informații clasificate unor înalți funcționari ai serviciilor ruse de informații și unui înalt reprezentant al serviciilor ruse de informații în Siria. Aceste informații ar fi vizat locațiile depozitelor de arme și muniții și pregătirile pentru operațiuni militare iraniene din Siria.

Mulham, care și-a obținut postul în garda prezidențială datorită surorii sale, este suspectat că a transmis informații agenților israelieni. Acesta a fost interogat și plasat în arest la domiciliu în așteptarea unei decizii privind soarta sa.

Soțul Lunei al-Shibl a fost arestat cu câteva zile înainte de plecarea sa planificată în Rusia, fiind acuzat de deturnare de fonduri și acceptare de mită. Abia când s-a aflat că Al-Shibl a fost grav rănită în accident, soțul ei nu a putut ajunge la spital din cauza arestului la domiciliu.

La cererea iranienilor, patru ofițeri superiori de la palatul prezidențial au fost arestați și sunt interogați de un ofițer superior al Gardienilor Revoluției care a sosit în secret în Siria.

Un oficial sirian de rang înalt, care a reușit să plece într-o țară europeană luna trecută, a declarat pentru Ynet: "Luna al-Shibl se bucura de un statut special, era cunoscută pentru inteligența sa și era loială lui Bashar al-Assad. Problemele ei au început abia luna trecută, când Hezbollah, urmat de iranieni, a luat-o în vizor, și pe bună dreptate, din perspectiva lor. Era clar că situația se va încheia cu un dezastru".

Oficialul sirian prezice că fratele și soțul Lunei al-Shibl vor dispărea în curând, după metoda siriană obișnuită. "Unul ar putea fi executat, în timp ce celălalt este încarcerat, sau amândoi ar putea suferi un "accident planificat brusc", a spus el.

Timp de patru zile, de marți până vineri, Luna al-Shibl a fost internată la spitalul Al-Shami, o unitate rezervată elitei siriene. Nimeni din biroul președintelui sirian nu a vizitat-o.

Ea nu a fost înmormântată în orașul său natal, Sweida, bastionul druizilor, de teama protestelor furibunde ale locuitorilor. Palatul prezidențial a emis comunicat în care se spune că aceasta a murit într-un "accident de mașină" și a limitat perioada de condoleanțe la doar două ore.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii