Misterioasa legătură dintre găurile negre și energia întunecată. O nouă teorie a cercetătorilor stârnește controverse

Misterioasa legătură dintre găurile negre și energia întunecată. O nouă teorie a cercetătorilor stârnește controverse

O ipoteză sugerează că găurile negre ar putea fi în spatele expansiunii accelerate a universului nostru a stârnit controverse în rândul astronomilor.

Reprezentarea artistică a unei găuri negre FOTO: Shutterstock

Reprezentarea artistică a unei găuri negre FOTO: Shutterstock

Astronomii ar fi găsit dovezi tentante că „energia întunecată, energia misterioasă care determină expansiunea accelerată a universului nostru, ar putea avea legătură cu găurile negre”, scrie Live Science.

Energia întunecată reprezintă aproximativ 70% din universul nostru și se crede că a apărut în urma Big Bang-ului, acum 13,8 miliarde de ani, pentru a stimula creșterea cosmosului.

Dar nu se știe exact de unde provine această forță misterioasă. În ultimii ani, unii astronomi au propus o teorie radicală conform căreia, în loc să fie răspândită în mod difuz în tot spațiul, energia întunecată ar putea apărea din inima găurilor negre gigantice . Alții, însă, au catalogat această propunere drept aberantă.

Acum, un nou studiu susține că a găsit primele indicii ale unei legături între cele două fenomene aparent fără legătură: „o potrivire între densitatea în creștere a energiei întunecate și masa în creștere a găurilor negre pe măsură ce universul îmbătrânește”.

Cercetătorii și-au publicat concluziile pe 28 octombrie în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

„Dacă vă puneți întrebarea: Unde vedem gravitația la fel de puternică ca la începutul universului? Răspunsul este în centrul găurilor negre”, a declarat într-o declarație coautorul studiului Gregory Tarlé, profesor de fizică la Universitatea din Michigan.

Pentru a căuta indicii conform cărora energia întunecată ar putea fi legată de găurile negre, cercetătorii au utilizat Instrumentul Spectroscopic pentru Energie Întunecată (DESI) montat pe Telescopul de 4 metri Nicholas U. Mayall din Arizona, care identifică lunar pozițiile a milioane de galaxii pentru a studia modul în care universul s-a extins până în prezent.

Acest lucru permite astronomilor să deducă densitatea energiei întunecate de-a lungul vieții universului din viteza cu care cosmosul se întinde.

Comparând aceste date pentru energia întunecată cu creșterea găurilor negre în diferite etape ale vieții universului, cercetătorii au făcut o observație intrigantă.

„Cele două fenomene au fost consecvente unul cu celălalt - pe măsură ce noi găuri negre au fost făcute în moartea stelelor masive, cantitatea de energie întunecată din univers a crescut în mod corect. Acest lucru face mai plauzibil faptul că găurile negre sunt sursa de energie întunecată”, a declarat în declarație co-autorul Duncan Farrah, profesor de fizică la Universitatea din Hawaii.

Dacă ipoteza se confirmă, aceasta ar putea contribui la rezolvarea unei enigme tot mai mari în cosmologie.

De ani de zile, astronomii au constatat că universul pare să se extindă la viteze diferite în funcție de locul în care privesc - o problemă pe care o numesc „tensiunea Hubble”.

Unele dintre măsurători confirmă cea mai bună înțelegere actuală a universului, în timp ce altele amenință să o distrugă.

Cu toate acestea, în ciuda conexiunii interesante, astronomii spun că sunt necesare mult mai multe observații și alte experimente, înainte de a se ajunge la concluzii ferme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”