Misterele vilei din Sibiu, cu „tuneluri secrete”, a prințișorului Nicu Ceaușescu

Misterele vilei din Sibiu, cu „tuneluri secrete”, a prințișorului Nicu Ceaușescu

Nicu, fiul cel mic al lui Nicolae și Elena Ceaușescu - cuplul de dictatori care a condus România între 1965 și 1989 - alintat „Prințișorul” pentru comportamentul său extravagant și privilegiat, a fost o figură extrem de controversată în istoria recentă a României, scrie Adevărul .

La 1 septembrie, Nicușor Ceaușescu ar fi împlinit 73 de ani. A murit în 1996, la doar 45 de ani, iar în jurul morții sale, la fel ca și în jurul vieții, s-au creat numeroase polemici.

A absolvit în 1970 Facultatea de Fizică a Universității din București, fiind singurul dintre cei trei copii pregătit să-i urmeze tatălui la conducerea țării. A avut o carieră politică rapidă, devenind lider al Uniunii Tineretului Comunist și prim-secretar al județului Sibiu.

În 1985, s-a speculat că urma să fie numit ministru de externe, după ce a fost responsabil de organizarea „Anului Internațional al Tineretului” sub egida ONU. Totuși, doi ani mai târziu, a fost trimis la Sibiu. Pentru cei care îl cunoșteau, această numire a fost, în realitate, o exilare, o încercare de a-l îndepărta de ceea ce, în special mama sa, considera a fi influența negativă a anturajului său.

Decembrie 1989 l-a găsit pe Nicu Ceaușescu în această funcție politică la Sibiu.

Vila din Sibiu reprezintă subiectul celor mai recente documentare postat de CINECLIC (VEZI VIDEO) - platforma de streaming cu documentare și filmele de lung metraj digitalizate achiziționate de la Arhiva Națională de Filme - pe rețelele de socializare, explorând ceea ce s-a descoperit acolo imediat după evenimentele din Decembrie 1989.

Vila din Sibiu a lui Nicu Ceaușescu și imagini cu el și familia Foto Cineclic și Vladimir Tismăneanu
Vila din Sibiu a lui Nicu Ceaușescu și imagini cu el și familia Foto Cineclic și Vladimir Tismăneanu

Nicu Ceaușescu a condus din '87 până în '89 destinele Sibiului

În mare parte, la Sibiu, „Prințișorului” încă i se păstrează o amintire favorabilă, comparativ cu prim-secretarii altor județe, considerându-se că în anii în care a condus județul, sibienii au dus-o mai bine decât majoritatea românilor.

Circulă tot felul de povești legate de aceste aspecte, la fel cum există și documente aflate în arhivele Securității (CNSAS), potrivit cărora, în acele vremuri, existau și persoane „reacționare” care se plângeau de lipsa alimentelor, de problemele cu aprovizionarea și de lipsa altor produse: „Lipsesc toate - pantofi, ciorapi, lenjerie, săpun, pastă de bărbierit și tot ce cauți. La ușa magazinelor scrie mereu - „nu avem”, „sunt în concediu”, „închis pentru renovare”… Pâinea este pe cartelă și acum se spune că nu avem făină. Necazuri mari și scumpete. Trăim într-o lume care tinde spre îmbogățirea unora, cum ar fi gestionarii…”.

Cei doi ani, în care Nicu Ceaușescu a condus Sibiul au rămas însă în memoria localnicilor. Impunătoarea vilă în care a locuit „Prințișorul” la Sibiu era una dintre cele mai elegante și bine întreținute reședințe ale vremii, reflectând statutul privilegiat și puterea deținută de Nicușor în cadrul regimului comunist.

Amplasată într-o zonă rezidențială de lux din Sibiu, locuința era cunoscută pentru dotările sale moderne și confortul deosebit, contrastând evident cu condițiile de viață ale majorității românilor din acea perioadă. Ca multe alte reședințe de acest tip, vila era bine păzită, iar locatarii săi aveau acces la bunuri și servicii inaccesibile publicului larg.

După evenimentele din decembrie 1989, în urma schimbărilor politice și a prăbușirii regimului Ceaușescu, vila din Sibiu, la fel ca și celelalte proprietăți ale fostei elite comuniste, a fost confiscată și naționalizată, iar informațiile despre soarta acestei clădiri sunt destul de lacunare.

Din secretele vilei din Sibiu: tunelul subteran

Imaginile din documentarele CINECLIC prezintă atât condițiile în care locuia „Prințișorul”, cât și dotările de care dispunea, inclusiv un „tunel subteran” descoperit într-o anexă, a cărui intrare era mascată de un covor.

Potrivit autorilor documentarului, tunelul fusese folosit pentru a depozita armament, precum și diverse dispozitive electronice: combine muzicale, radio-telefon, receivere, aparate video etc., dar și corespondență privată și obiecte de îmbrăcăminte, inclusiv lenjerie intimă de damă: „În urma controlului efectuat de geniști, s-au găsit urme care sugerează că o femeie ar fi stat acolo pentru o perioadă scurtă de timp”.

De asemenea, s-au descoperit tacâmuri de argint și diverse obiecte dăruite „Prințișorului” de diferite entități în tunel.

Cât despre ce s-a mai găsit în vilă, autorii documentarului au recunoscut și că înaintea lor, revoluționarii au „făcut curat” în locuință: „Extraordinar, numai regii și prinții, că nu degeaba a fost numit „Prințișorul” au avut asemenea edificii, că numai așa poți să-i spui acestei băi! Priviți ce sisteme de presiune pentru apă caldă, apă rece, temperatură... Se pare că unii dintre oamenii care au intrat aici la începutul Revoluției au cam devastat puțintel...Ceva foarte important - cred că este o seringă pentru drogare personală. Nu se știe încă, nu s-a lămurit acest lucru, se va lămuri ulterior... Priviți ce garderobă de prinț, de burghez, de milionar... ce a mai rămas din ea, mobilă lux, pantofi - 42 numărul, ceva de valoare foarte mare...”.

„Deci aici Nicu Ceaușescu viola, probabil femei!”

Într-o altă documentare - postare (VEZI AL DOILEA VIDEO), militarii descoperă și „secretele” cu care Nicușor ar fi vrut să fugă, dar și disprețul profund care se afișa în acele vremuri: „Uitați, ce avea în geanta cu care ar fi vrut să plece - cartuș de Kent, Havana Club, casetă, sticlă de whisky. Fantastic... Medicamente, cu care se trata și bineînțeles că în spital nu există niciun medicament, șervețele parfumate și noi n-avem nici pastă de dinți! Aș vrea să facem hârtie igienică cu chipurile lor...”

Din discuțiile celor care s-au ocupat de inventarierea bunurilor nu au lipsit și zvonuri precum: „Deci aici în camera alăturată cabinetului lui, Nicu Ceaușescu viola probabil femei!”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Operațiunea secretă care va schimba lumea

3 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

4 Misterioasa sinucidere a secretarei-șefe de la UMF București

5 Șoșoacă și-a abandonat partidul? / ANAF a declarat SOS România „inactiv”. Formațiunea riscă să nu poată participa în alegeri