Cea de-a doua dronă, de tip Northrop Grumman RQ-4D din cadrul NATO, a decolat tot de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aceasta a zburat până în zona Mării Negre pe un traseu similar ca și drona americană. La ieșirea deasupra Mării Negre, transponderul dronei cu numărul de înregistrare MM-AV-SA0016 și indicativul radio UAVGH000 a fost oprit, iar traiectul de zbor al acesteia nu a mai putut fi monitorizat.
Trebuie remarcat faptul că este pentru prima dată după o perioadă lungă de timp, când două drone ale SUA și NATO zboară aproape simultan deasupra Mării Negre și pe traiecte de zbor aproape identice.
Timp de câteva săptămâni după începerea conflictului din Ucraina, deasupra apelor neutre ale Mării Negre nu a mai zburat niciun mijloc de cercetare aeriană din SUA sau alte state membre NATO. Zboruri de acest tip au fost efectuate numai în spațiile aeriene ale României și Poloniei.
Ulterior, în Marea Neagră au început să iasă dronele de cercetare strategică, cu mențiunea că zborurile acestora au loc la distanțe destul de mari de frontierele rusești.
De câteva săptămâni, și Forțele Aeriene ale Marii Britanii au reluat misiunile de cercetare deasupra Mării Negre, cam în aceeași zonă în care operează dronele americane și din cadrul NATO. Zborurile sunt efectuate cu un avion de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Airseeker R.1. Ultima misiune a acestuia a fost executată cu aproximativ 21 de ore în urmă.