Mister în jurul a peste 100 de morminte de copii datând de peste 2.000 de ani, descoperite în nordul Chinei

Mister în jurul a peste 100 de morminte de copii datând de peste 2.000 de ani, descoperite în nordul Chinei

Un total de 110 morminte care datează de peste 2.000 de ani au fost descoperite în provincia Hebei din nordul Chinei, informează marți Xinhua.

Mormintele au fost folosite pentru a îngropa rămășițe pământești de copii, iar arheologii estimează că ar mai putea exista alte 500 — 700 în zonă.

Acest amplu cimitir situat în apropierea ruinelor vechiului oraș Fudi din Huanghua, Hebei, datează din perioada dintre "Statele Războinice" (475-221 î.e.n.) și domnia împăratului Wu (156-87 î.e.n.) din dinastia Han.

Zhang Baogang, curator al muzeului din localitatea Huanghua, a declarat că toate mormintele aparțin tipului "de urnă", fiind cel mai mare sit funerar de acest fel descoperit vreodată în China.

Arheologii au demarat excavarea mormintelor și prezervarea artefactelor descoperite în acestea în luna august.

Urnele funerare au fost îngropate la 3 metri sub pământ. Cele mai multe cranii descoperite în acestea sunt într-o stare bună de conservare.

Potrivit curatorului amintit, arheologii au colectat mostre de rămășite pentru analizele de laborator în încercarea de a determina sexul și vârsta persoanelor îngropate aici.

Zhang a precizat că arheologii sunt curioși cu privire la motivul pentru care au fost înmormântați atât de mulți copii împreună. Mulți dintre aceștia aveau vârsta de doi sau de trei ani la momentul morții, în timp ce alții erau doar cu câțiva ani mai în vârstă. Prin comparație, rămășițe de adulți au fost descoperite în doar șase dintre cele 110 morminte identificate.

Potrivit unei legende chineze, primul împărat Qin Shi Huang l-a trimis exploratorul Xu Fu să navigheze spre est și să găsească insula Peng Lai pentru a căuta nemurirea. Se spune că Xu a luat cu el în această călătorie 5.000 de copii și de tineri lucrători.

Legenda lui Xu Fu este prezentă în China, Coreea și Japonia, unde sunt organizate anual manifestări comemorative pentru exploratorul legendar. În Japonia, el este venerat ca o divinitate.

Pentru Li Jun, arheolog la Universitatea din Shanxi, orașul antic Fudi din Huanghua ar fi putut fi o așezare unde ar fi poposit temporar Xu Fu și ajutoarele sale.

Arheologul a oferit totodată trei motive posibile pentru decesele copiilor: sacrificiu, ciuma sau epuizarea de pe urma muncii grele.

Potrivit lui Bai Yunxiang, director adjunct al Institutului de Arheologie al Academiei Chineze de Științe Sociale, acest rit funerar care presupune înhumarea în urne a apărut încă din perioada neolitică în China, răspândindu-se apoi în Peninsula Coreeană și în Japonia în perioada Statelor Războinice.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!