„Miss” Mihaela Cambei, vicecampioană la JO 2024, hărțuită: „Țăranca din Dofteana”
România a cucerit miercuri seară a opta medalie la Jocurile Olimpice de la Paris, prin Mihaela Cambei. Frumoasa halterofilă a luat argintul, fiind depășită de o sportivă chineză la ultima aruncare. Vicecampioana olimpică de la categoria 49 de kilograme va marca evenimentul cu un nou tatuaj, al 12-lea, dar și cu un festin pregătit de mama ei, acasă, la Dofteana, cu aripioare, cartofi prăjiți, șuncă și varză murată.
Mihaela Cambei, puternică, dar și frumoasă: e tot timpul machiată. Foto Instagram
La 21 de ani, Mihaela și-a împlinit visul pe care îl avea încă din 2018, când a luat bronz la Jocurile Olimpice pentru tineret de la Buenos Aires. Încă de atunci, sportiva și-a tatuat pe brațul drept cercurile olimpice, astfel că acum halterofila va opta pentru un desen pe piele care va reprezenta medalia câștigată la Paris. „Primul meu tatuaj a fost cel cu cercurile olimpice. L-am făcut în 2018, după Olimpiada de tineret. Acum o să îmi tatuez și medalia, după ce mă întorc cu ea acasă“, a spus Mihaela Cambei pentru SportsNet.
Vicecampioana olimpică mai are 11 tatuaje și recunoaște că, deși procedura prin care acestea sunt realizate doare destul de tare, antrenamentele sunt și mai dure: „Ambele dor, dar cred că mai mult să ridici decât să te tatuezi“.
Ar câștiga un concurs de frumusețe la Jocurile Olimpice
Dincolo de calitățile ei sportive , Mihaela Cambei, una dintre cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, are un ritual de la care nu se abate: nu există ședință de pregătire sau concurs la care să nu fie aranjată din cap până-n picioare. „Mă simt foarte bine machiată, chiar și la antrenament. Mă simt eu mult mai bine în pielea mea când vin fresh, machiată, aranjată și parcă altfel ridic. Nu am stare de a ridica dacă nu sunt machiată“, a dezvăluit halterofila de 21 de ani. De altfel, ea spune, mai în glumă, mai în serios, că regretă că nu există un concurs de Miss la Olimpiadă, pentru că simte că ar avea șanse să câștige aurul. „Nu se face concurs de Miss la haltere. Cu siguranță aș câștiga“, a dezvăluit încrezătoare Mihaela Cambei, care ar cocheta și cu modellingul: „Mi-ar plăcea să fiu fotomodel, dar nu mi-a propus nimeni până acum“.
Proaspăta vicecampioană olimpică recunoaște că nu poate trăi fără muzică. Nu se desparte de boxa sa, iar cel mai mult apreciază stilul rap. „Dintre români, Puya îmi place. M-aș vedea într-un videoclip cu el. Voce n-am, dar mi-ar fi plăcut să am, ca să cânt. Dar cânt destul în baie, acolo se aude bine“.
Cartofi prăjiți, aripioare și varză murată
După ce vine în țară cu medalia, Mihaela va pleca direct spre casa natală. Este o promisiune pe care și-a făcut-o încă dinaintea startului competiției, pentru că la Dofteana, în județul Bacău, se simte cel mai bine. „Mă duc acasă după ce termin cu Jocurile Olimpice. Îmi fac ai mei toate poftele și voi mânca acasă ce-mi place cel mai mult: cartofi prăjiți, dar făcuți moi, de casă, cu aripioare și cu varză murată. Și șuncă“, a încheiat Mihaela Cambei, vicecampioana olimpică de la haltere.
100.000 de euro va primi Mihaela Cambei de la COSR pentru medalia de argint de la Jocurile Olimpice.
Victima bullyingului
Mihaela, care a absolvit Liceul Sportiv din Onești, a depășit momente grele în carieră. Cel mai dificil nu a fost reprezentat de greutățile ridicate, ci de bullying”. „A avut probleme la Onești, toți îi ziceau că e țărancă din Dofteana. Plângea când venea acasă! A vrut să renunțe, dar i-am spus că trebuie să treacă singură peste asta. Viața e grea… A înțeles, sărăcuța! Cei de la CSM Onești și noi am convins-o că trebuie să continue”, a mărturisit pentru Libertatea Florin Cambei, tatăl campioanei.
Ultima medalie la haltere, la JO 1996
Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint la categoria 49 kg cu un total de 205 kg, fiind devansată la ultima încercare din concurs de campioana olimpică en titre, chinezoaica Zhihui Hou, cu 206 kg. Românca a ridicat pe rând la smuls haltera la 89, 91 şi 93 kg, iar apoi la aruncat, la 106, 110 şi 112 kg. Medalia de bronz a revenit thailandezei Surodchana Khambao, cu 200 kg. Ultima medalie cucerită de halterele românești a fost în 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta. Atunci, Nicu Vlad a obținut bronzul. La ediția JO din 2016, de la Rio, Gabriel Sîncrăian a cucerit tot bronzul, dar ulterior a fost descalificat pentru dopaj.
Medaliile României la JO 2024
3 aur: David Popovici (înot, 200 m liber), Andrei Cornea și Marian Enache (canotaj, dublu vâsle masculin), Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Victoria Ştefania Petrea (canotaj, 8+1 feminin).
4 argint: Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel (canotaj, dublu rame feminin), Ancuţa Bodnar și Simona Radiș (canotaj, dublu vâsle feminin), Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen (canotaj, dublu rame feminin, categorie ușoară), Mihaela Cambei (haltere, cat. 49 kg).
1 bronz: David Popovici (înot, 100 m liber).
Cu cele 8 medalii cucerite la Paris, România se află pe locul 14 în clasamentul pe națiuni.
Sursa: adevarul.ro