Misiunea navetei spaţiale X-37B, aflată în spaţiu de 500 de zile, strict confidenţială. Care sunt principalele explicaţii
USA Air Force a lansat pe orbită satelitul robotic X-37B în decembrie şi se află în spaţiu încă de atunci, fără să fie cunoscută data la care se va întoarce. La aproape un an şi jumătate de la demararea operaţiunii, Pentagonul încă nu a dezvăluit scopul misiunii şi al sutelor de rotaţii în jurul Terrei, însă speculaţiile nu au întârziat să apară.
X-37B are o dimensiune echivalentă cu un sfert din sateliţii obişnuiţi; neavând oameni la bord, mărimea sa este micşorată considerabil, iar autonomia a stabilit un nou record, , relatează ziarul american „The Daily Beast” pe pagina sa online.
Satelitul primului proiect spaţial a orbitat timp de 17 zile, mai ales din cauza limitărilor şi nevoilor astronauţilor aflaţi la bord. Prima misiune X-37B, OTV-1, a durat 225 de zile, iar satelitul celei de-a doua misiuni, OTV-2, a dublat perioada petrecută în spaţiu, până la 469 de zile. Actuala misiune, OTV-3, durează deja de mai bine de 482 de zile, neexistând niciun fel de indiciu privind ziua în care ar trebui să se încheie.
Demarat iniţial ca proiect al NASA, X-37B a ajuns în grija Agenţiei pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA), în 2004. Însă în urma unor dificultăţi privind bugetul, proiectul a fost transferat către un subdepartament al Air Force, Rapid Capabilities Office, care administrează proiectul şi în prezent.
Oficialii nu au comentat tipul misiunii în care este angajată aeronava spaţială, însă există mai multe ipoteze elaborate de specialişti.
Unul dintre cele mai răspândite sugerează că X-37B are misiunea de a supraveghea activitatea sateliţilor ţărilor străine, însă scepticii au combătut această teorie reamintind că Statele Unite dispun de sateliţi mai mici şi mai greu de detectat decât X-37B, ceea ce ar lipsi de sens misiunea.
O altă teorie sugerează că satelitul performant al Statelor Unite ar avea capacitatea de a induce în eroare şi de a bruia sateliţii străini. Deşi această supoziţie este plauzibilă din punct de vedere teoretic, practic nu are un fond logic deoarece X-37B ar trebui lansat în apropiere de orbita satelitului-ţintă şi mai este uşor de detectat din cauza mărimii, iar ceilalţi sateliţi îi pot urmări activitatea cu uşurinţă.
Cea mai interesantă teorie, dar şi cea mai puţin probabilă, presupune că X-37B este un fel de bombardier lansat pe orbită, capabil să lovească ţinte aflate pe Pământ. Nu există, însă, informaţii care să susţină acest zvon.
În cele din urmă, o altă speculaţie populară sugerează că X-37B este un proiect prin care Air Force testează noi tehnologii pentru a fi implementate în sateliţii-spion din viitor.
Sursa: adevarul.ro