Misiunea lunară indiană: sonda orbitală şi modulul de asolizare din misiunea Chandrayaan-2 s-au separat cu succes

Misiunea lunară indiană: sonda orbitală şi modulul de asolizare din misiunea Chandrayaan-2 s-au separat cu succes

Sonda orbitală şi modulul de asolizare din misiunea lunară Chandrayaan-2 s-au separat cu succes luni, a anunţat agenţia spaţială indiană (ISRO), cu patru zile înainte de o tentativă de aselenizare programată în cadrul acestui program, informează AFP.

"Modulul de asolizare Vikram s-a separat cu succes de sonda orbitală Chandrayaan-2 astăzi (2 septembrie 2019, n.r.) la ora locală 13:15" (07:45 GMT), a anunţat ISRO pe Twitter, în contextul în care ambele vehicule spaţiale gravitează în prezent în jurul Lunii.

Această misiune spaţială fără echipaj uman, lansată pe 22 iulie, are ca obiectiv principal plasarea în noaptea de 6 spre 7 septembrie a unui modul de asolizare şi a unui robot mobil în proximitatea polului sudic al Lunii, la o distanţă de 384.000 de kilometri faţă de Terra.

Dacă misiunea va avea succes, India va deveni a patra ţară din lume care reuşeşte să plaseze un vehicul spaţial pe suprafaţa Lunii, după fosta U.R.S.S., Statele Unite şi China. O sondă israeliană a ratat tentativa sa de aselenizare în aprilie şi s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii.

Întrucât lansatorul indian nu este suficient de puternic pentru a ajunge direct pe Lună, misiunea este propulsată utilizând forţa gravitaţională.

Chandrayaan-2 a orbitat Terra timp de mai multe săptămâni ridicându-şi progresiv orbita, pentru a ajunge apoi pe orbita lunară.

Robotul indian, denumit Pragyaan, trebuie să îşi îndeplinească misiunea pe durata unei zile lunare, echivalentul a 14 zile terestre. El va studia rocile şi scoarţa de la suprafaţa Lunii.

Luna a fost relativ neglijată de oamenii de ştiinţă după încheierea programului american Apollo în anii 1970, agenţiile spaţiale ale marilor puteri ale lumii preferând să se dedice studierii şi explorării Sistemului Solar.

Însă satelitul natural al Terrei a revenit în ultimii ani în atenţia cercetătorilor. Oamenii de ştiinţă, care nu au mai păşit pe Lună din 1972, îşi pregătesc întoarcerea pe acest corp ceresc şi prevăd, pe termen lung, să rămână acolo într-o manieră durabilă.

Programul spaţial indian s-a remarcat în ultimii ani combinând ambiţia şi sobrietatea bugetară, cu costuri operaţionale mult mai mici decât cele ale altor ţări, dar şi prin dezvoltarea sa într-un ritm accelerat.

ISRO intenţionează să trimită până în 2022 un echipaj de trei astronauţi în spaţiu, în cadrul primei misiuni spaţiale cu echipaj uman. Cercetătorii indieni lucrează şi la dezvoltarea unei staţii spaţiale proprii, a cărei lansare este prevăzută în deceniul următor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”