Misiunea care va studia lunile înghețate ale planetei Jupiter a decolat de pe Pământ VIDEO
Misiunea europeană Juice care va studia lunile înghețate ale lui Jupiter a decolat cu o rachetă Ariane-5 de la portul spațial Kourou din Guyana Franceză, anunță Agenția Spațială Europeană, potrivit BBC.
După ce tentativa inițială a eșuat joi, proiectul Agenției Spațiale Europene a avut noroc a doua oară.
Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) va ajunge pe cea mai mare planetă din sistemul solar pentru a studia principalele sale luni: Callisto, Ganymede și Europa - despre care se crede că adăpostesc rezervoare însemnate de apă lichidă.
Cercetătorii vor să afle dacă aceste luni ale lui Jupiter - planetă care se află în zonele reci ale sistemului solar, departe de Soare, și care primește doar o mică parte din lumina care cade pe Pământ - ar putea găzdui viață.
Sateliții ar putea avea energia și căldura necesare pentru a crea ecosisteme simple
Presiunea gravitațională pe care gigantul gazos Jupiter o exercită asupra sateliților săi îi face pe cercetători să creadă că sateliții ar putea avea energia și căldura necesare pentru a crea ecosisteme simple - de genul celor care există în jurul gurilor vulcanice de pe fundul oceanelor de pe Pământ.
„În cazul Europei, se crede că sub crusta de gheață se află un ocean adânc, poate de 100 km”, a declarat profesorul Emma Bunce de la Universitatea Leicester, Marea Britanie, cercetător al misiunii.
Misiunea europeană Juice a decolat. FOTO Captura video Facebook NASA
Cercetătoarea ia în calcul un anumit scenariu.
„Această adâncime a oceanului este de 10 ori mai mare decât cea a celui mai adânc ocean de pe Pământ, iar oceanul este în contact, credem noi, cu un fund stâncos. Deci, acest lucru oferă un scenariu în care există o chimie interesantă”, a declarat cercetătoarea pentru BBC News.
Potrivit BBC, nava spațială Juice transportă 10 instrumente pentru a studia lunile lui Jupiter, dar racheta Ariane nu are greutatea necesară pentru a trimite Juice direct la destinație.
În schimb, va expedia nava spațială pe o traiectorie în jurul sistemului solar interior, urmând ca o serie de survoluri ale planetei Venus și ale Pământului să propulseze apoi misiunea spre destinația dorită, prin gravitație.
Este vorba de o călătorie de 6,6 miliarde de km, care va dura 8,5 ani. Sosirea în sistemul jovian (format din Jupiter și satelitii săi) este așteptată în iulie 2031.
Callisto, Ganymede și Europa - lunile acoperite de gheață ale lui Jupiter - au fost descoperite de astronomul italian Galileo Galilei în 1610. Juice va studia lunile de la distanță, zburând deasupra suprafețelor lor, dar nu va ateriza.
Nu va încerca să găsească pești extratereștri în ocean
Ținta finală a satelitului este Ganymede, cea mai mare lună din Sistemul Solar. Satelitul își va încheia turneul intrând pe orbita acestei lumi, în 2034.
Camerele de luat vederi vor trimite înapoi nenumărate imagini.
Juice nu va încerca să găsească pești extratereștri în adâncurile oceanului, ci să adune mai multe informații cu privire la „posibila locuibilitate”, astfel încât misiunile ulterioare să poată aborda mai direct problema vieții.
Și NASA își trimite acolo propriul satelit
Juice nu va fi singur în acest demers. Anul viitor, NASA își trimite acolo propriul satelit, numit Clipper (care se va concentra preponderent pe satelitul Europa), dar ar urma să ajungă înaintea fratelui său european, datorită unei rachete de lansare mai puternice.
„Cu siguranță, va exista o abundență de date. Dar, mai întâi, trebuie să ne asigurăm că misiunile noastre ajung pe Jupiter și funcționează în siguranță", a declarat profesorul Carole Mundell, directorul științific al Agenției Spațiale Europene, pentru BBC News.
Sursa: adevarul.ro