Misiunea britanică de salvare a submersibilului dispărut a fost blocată de oficialii americani - VIDEO

Misiunea britanică de salvare a submersibilului dispărut a fost blocată de oficialii americani - VIDEO

Un vehicul operat de la distanță capabil să scoată din Atlantic submersibilul Titan , dat dispărut luni, a fost împiedicat de guvernul american să se alăture misiunii de salvare, potrivit Telegraph.

Submersibilul poate transporta cinci persoane Sursa: OceanGate Expeditions

Submersibilul poate transporta cinci persoane Sursa: OceanGate Expeditions

O echipă de la Magellan Limited, specialistă în operațiuni de explorare în ape adânci, așteaptă să plece de pe un aeroport din Insulele Anglo-Normande încă de luni, de la ora 19.00, dar nu a primit încă aprobarea pentru decolare, notează Yahoo News.

Firma cu sediul în Guernsey a realizat vara trecută prima scanare digitală în mărime naturală a Titanicului, cel mai mare proiect subacvatic de acest gen, în timp ce două submarine au adunat 700.000 de imagini ale epavei.

Bretton Hunchak, fostul președinte al RMS Titanic, Inc, care a colaborat cu Magellan Limited, spune că firma are echipamente și expertiză esențiale pentru a ajuta la localizarea submersibilului Titan al OceanGate, care a dispărut în timpul unei expediții turistice pentru a explora epava Titanicului care s-a scufundat în Oceanul Atlantic în aprilie 1912.

Dar, în ciuda faptului că a primit aparenta autorizație din partea Ministerului Apărării pentru a părăsi spațiul aerian britanic, guvernul american se pare că nu a autorizat încă cererea echipei de a se alătura salvatorilor.

Hunchak a declarat că oficialii americani au indicat că ar prefera să folosească o navă cu baza la New York, capabilă să exploreze la 3.000 de metri sub apă, în timp ce Magellan poate ajunge la adâncimi de până la 5.000 de metri.

El a adăugat că vehiculul teleghidat al Magellan este unic prin faptul că este probabil singurul activ disponibil care dispune de un troliu capabil să tragă submersibilele din adâncurile oceanului, în timp ce poate, de asemenea, să detecteze semnale și să le trimită la suprafață.

Hunchak a declarat că situația disperată a fost „dureroasă” pentru el, în timp ce l-a descris pe Paul-Henry Nargeolet, un francez despre care se spune că se află printre cei aflați în submersibil, ca fiind un „mentor personal”.

El a declarat pentru Telegraph: „Avem cetățeni britanici, francezi și americani la bord și fiecare minut aici contează. Nu este o decizie rațională, acesta este singurul bun pe care îl avem cu un troliu, iar băieții sunt experți în acest domeniu. De ce să nu operăm ambele nave? Cu cât putem primi mai mult ajutor, cu atât mai bine, iar dacă ne refuzați înseamnă că renunțați la toate opțiunile pe care le aveți pentru a salva vieți. Acestea sunt ființe umane de neînlocuit”.

Hunchak a declarat că speră ca echipa de șapte persoane să poată zbura pentru a se alătura misiunii în cursul zilei de marți.

Apelurile sale au fost reluate de David Concannon, un consilier al OceanGate.

„Este vorba de același grup de experți care a efectuat anul trecut cercetarea avansată a Titanicului. Ei sunt mobilizați. Stau pe pistă, gata de plecare. Avem o navă în largul Newfoundland-ului care este pregătită să îi ducă la fața locului. Avem oameni ale căror vieți sunt în joc. Trebuie să vă mișcați. Avem active care sunt gata de plecare și care stau și așteaptă”, a declarat acesta pentru NewsNation.

Între timp, Brandon Williams, congresman republican și fost ofițer de marină, a cerut ca SUA să desfășoare un submarin nuclear pentru a căuta ambarcațiunea dispărută.

„Am 500 de zile pe mare pe un submarin, așa că inima mea este cu adevărat alături de membrii echipajului dispăruți și de familiile lor. Marina Statelor Unite trebuie să se mobilizeze și să facă tot posibilul pentru a ajuta la localizarea submarinului cât mai repede posibil”, a scris el pe Twitter.

Marți, Ministerul Apărării a declarat că se află la dispoziție pentru a ajuta misiunea, dar a reieșit că sistemul de salvare a submarinelor al NATO (NSRS) nu va putea ajunge la nava afectată.

Un submersibil NSRS poate opera la adâncimi de până la 610 m, în timp ce epava Titanicului se află la o adâncime mult mai mare, la 3.800 m.

Luni a avut loc o misiune de salvare la care au participat Garda de Coastă a SUA și o aeronavă care poate detecta navele subacvatice, salvatorii încercând să ajungă la grup înainte ca rezervele de oxigen să se epuizeze.

Submersibilul are 96 de ore de oxigen , iar salvatorii au avertizat că ar putea dura până la două zile pentru a ajunge pe fundul oceanului dacă ambarcațiunea s-ar fi scufundat acolo.

Se crede că grupul de turism OceanGate Expeditions, care duce exploratorii în adâncurile Atlanticului pentru 250.000 de dolari de persoană, a pierdut contactul când nava se afla chiar deasupra epavei Titanicului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii