Misiune complexă de salvare a unui cercetător din Antarctica
Australia a lansat o operațiune urgentă, pentru a salva un cercetător cu o „afecțiune medicală în curs de dezvoltare” din îndepărtatul avanpost Casey, din Antarctica.
Spărgătorul de gheață, RSV Nuyina FOTO AAP
Spărgătorul de gheață, RSV Nuyina , a plecat din Tasmania săptămâna trecută, a anunțat Programul Antarctic Australian (AAP). Nava are de străbătut mii de kilometri pentru a ajunge la stație, după ce ideea unei salvări pe cale aeriană a fost exclusă, din cauza condițiilor dure, notează BBC News .
AAP a transmis că respectivul cercetător, un australian, are nevoie de tratament de specialitate, însă nu a dat nume condiției de care suferă. Reprezentanții Programului au menționat faptul că a durat săptămâni pentru a pregăti Nuyina pentru misiune, inclusiv echiparea cu elicoptere.
Stația de cercetare Casey de află la o distanță de 3.443 de kilometri de la Hobart în Tasmania și este una dintre cele trei stații antarctice permanente conduse de AAP.
Nuyina, al cărei cost de construcție s-a ridicat la 342 de milioane de dolari, are o viteză maximă de 16 noduri, sau aproximativ 30 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă o călătorie de câteva zile.
Evacuarea pe cale aeriană, misiune imposibilă
Se înțelege că o evacuare pe cale aeriană nu a fost posibilă - aerodromul Wilkins din apropiere de Casey are o pistă de gheață și este adesea inutilizabil în timpul iernii aspre.
Potrivit rapoartelor, pista ar avea nevoie de săptămâni de pregătire pentru utilizare și, prin urmare, este mult mai rapid să fie trimis spărgătorul de gheață. Facilitățile medicale sunt limitate în stația de cercetare și doar aproximativ 20 de persoane locuiesc acolo în timpul iernii, când condițiile sunt cele mai rele.
Un purtător de cuvânt al AAP a declarat pentru BBC că „bunăstarea poporului este cea mai mare prioritate”.
„Familia expeditionarului este ținută pe deplin informată cu privire la situație. Tot restul personalului din stații este contabilizat și în siguranță”, a adăugat acesta.
Australia cere tuturor cercetătorilor trimiși în Antarctica să fie supuși unor examinări medicale îndelungate înainte de desfășurare.
Evacuările dintr-una dintre cele mai greu accesibile zone ale planetei sunt adesea complexe, costisitoare, pline de pericole și pot necesita asistență din partea partenerilor internaționali.
În decembrie 2020, Australia avea nevoie de ajutor din partea SUA și a Chinei pentru a evacua un expediționar. La începutul aceluiași an, un Airbus A319 australian a fost trimis la stația McMurdo pentru a evacua un american bolnav.
Sursa: adevarul.ro