Mischie: Pentru un sfert dintre antreprenorii din turism pandemia este destinaţia finală; industria aşteaptă despăgubirile

Mischie: Pentru un sfert dintre antreprenorii din turism pandemia este destinaţia finală; industria aşteaptă despăgubirile

Pentru un sfert dintre antreprenorii din industria turismului pandemia este destinaţia finală şi facem un apel la autorităţi ca despăgubirile să ajungă măcar la cele trei sferturi dintre operatori care au mai rămas activi în această piaţă, a declarat, luni, preşedintele Grupului de Lucru pentru Turism din Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă.

"Pentru un sfert din locaţiile din România pandemia este destinaţia finală. Astăzi, un sfert dintre antreprenorii din această industrie nu mai pot redeschide locaţiile. Mă alătur ideii de parteneriat cu autorităţile centrale şi locale şi nu vă ascund că partenerul cel mai important în fiecare companie din România este chiar Guvernul României. Guvernul României încasează taxele şi datorită faptului că şi-a dorit şi trebuie să rezolve această criză sanitară, prin închiderea sau restricţionarea de funcţionare a turismului, trebuie să despăgubească unităţile din turism. Unităţile din turism nu au nevoie de ajutor, de fonduri alocate în acest sens, ci au nevoie să fie despăgubite. Ne întrebăm de ce un sfert din locaţii nu mai redeschid astăzi. Sunt două motive pentru care antreprenorii din această industrie nu redeschid. În primul rând, lipsa resursei financiare şi în al doilea rând lipsa de predictibilitate. Propunerea noastră este ca HoReCa să fie desprinsă de principiul 3 la mie, să poată funcţiona la 30% din capacitate indiferent de numărul de persoane infectate, iar în momentul în care este un lockdown total pentru întreaga economie să fie şi pentru HoReCa. Astfel credem că HoReCa trebuie să funcţioneze în această ţară", a subliniat Mischie.

Reprezentantul CDR şi preşedinte al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a menţionat, în acelaşi timp, că premierul Florin Cîţu, alături de ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, şi ministrul Economiei, Claudiu Năsui, trebuie să găsească o rezolvare ca 500 de milioane de euro să ajungă în cel mai scurt timp la antreprenori, în contul despăgubirilor de pe urma restricţiilor.

"Facem un apel ca, pentru cele trei sferturi dintre operatori care au mai rămas activi în această piaţă, să nu fie pandemia capăt de linie. Credem că domnul prim-ministru Florin Cîţu, domnul ministru Nazare (ministrul Finanţelor, n.r.) şi domnul Năsui, ministrul Economiei, trebuie să găsească o rezolvare ca 500 de milioane de euro să ajungă în cel mai scurt timp la antreprenori. În situaţia în care aceste sume nu vor ajunge la antreprenori, atunci vom vedea cum mai mulţi antreprenori din această industrie se vor adăuga primului sfert deja închis şi vom fi, practic, la o treime din antreprenori care nu vor mai putea redeschide niciodată. Pe lângă despăgubirile anului 2020, suntem foarte atenţi la programul propus de noua guvernare pentru despăgubirile aferente anului 2021", a afirmat Daniel Mischie.

În viziunea acestuia, 400.000 de oameni care lucrează în industria turismului din România încă aşteaptă ajutor din partea Guvernului.

"Din punct de vedere al resurselor financiare, am depăşit anul 2020 plecând de la miliardul pentru ajutorul oferit ca suport pentru HoReCa şi care ulterior s-a transformat în Măsura 1, 2, 3 şi care astăzi ajută întreaga economie. Am reuşit la sfârşitul anului trecut, urmând anumite precedente europene şi ideile oamenilor din turism, ca operatorii din această industrie să fie despăgubiţi în aceeaşi măsură cu care au fost închişi de către autorităţi cu un procent de 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2020 - 2019. Noi suntem o industrie care reprezentăm 7% din forţa de muncă activă a României. Sunt 400.000 de oameni care lucrează direct şi indirect pentru această industrie. Reprezentăm 5% din PIB-ul României. Sunt trei luni în care Guvernul ar fi trebuit să găsească o soluţie să despăgubească pentru restricţiile care au fost luate împotriva acestei industrii. Nu se întâmplă lucrul ăsta. Sunt urgenţe mai mari decât cei 400.000 de oameni care aşteaptă un ajutor? În perioada următoare aşteptăm ca despăgubirile promise antreprenorilor din această industrie să vină în cel mai scurt timp", a afirmat reprezentantul CDR.

Grupul de Lucru pentru Turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) şi Alianţa pentru Turism (APT) au organizat, luni, o conferinţă de presă legată de modul în care pandemia de COVID-19 a afectat turismul românesc. AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”