
Mișcările militare rusești care au pus Europa pe jar: Kremlinul își extinde bazele. Avertismentul experților
În timp ce președintele Trump și mulți alți lideri mondiali sunt preocupați de războiul din Ucraina, unii europeni sunt din ce în ce mai alarmați de ceea ce armata rusă face mult mai discret de-a lungul altor porțiuni ale frontierei sale cu Europa.
La aproximativ 160 de kilometri est de granița cu Finlanda, în orașul rus Petrozavodsk, inginerii militari extind bazele militare unde Kremlinul intenționează să creeze un nou cartier general al armatei pentru a supraveghea zeci de mii de soldați în următorii câțiva ani, potrivit The wall street journal .
Acești soldați, mulți dintre ei servind acum pe frontul din Ucraina, sunt destinați să fie „coloana vertebrală a armatei ruse care se pregătește să se confrunte cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”, potrivit oficialilor militari și de informații occidentali.
Finlanda, care a fost forțată să cedeze teritorii Uniunii Sovietice în 1940, a petrecut decenii încercând să evite confruntarea cu Moscova. Acum, după ce a aderat la NATO după invazia Ucrainei, își fortifică granița cu sisteme electronice de apărare și garduri de sârmă ghimpată.
Trump, care a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta un acord de încetare a focului, încercând în același timp să reconstruiască legăturile SUA cu Kremlinul, a declarat că îngrijorările cu privire la ambițiile Rusiei dincolo de Ucraina sunt exagerate.
Întrebat în februarie despre avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Rusia ar putea porni un război împotriva NATO dacă SUA reduce sprijinul pentru alianță, Trump a declarat: „Nu sunt de acord cu asta, nici măcar un pic”.
Cu toate acestea, experții militari din interiorul Rusiei caracterizează activitatea de-a lungul frontierei finlandeze ca făcând parte din pregătirea Kremlinului pentru un potențial conflict cu NATO.
„Când trupele se vor întoarce din Ucraina se vor uita peste graniță la o țară pe care o consideră un adversar. Logica ultimului deceniu arată că ne așteptăm la unele conflicte cu NATO”, a declarat Ruslan Pukhov, director al Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor, un think tank de apărare cu sediul la Moscova.
Oficialii ruși au trimis semnale contradictorii
La o reuniune a Ministerului Apărării de la sfârșitul anului trecut, ministrul rus al apărării, Andrey Belousov, a declarat că armata Rusiei trebuie să fie pregătită pentru un conflict cu NATO.
La aceeași reuniune, președintele Vladimir Putin a declarat că Occidentul își alarmează propria populație sugerând că Rusia este pregătită să atace și că tensiunile actuale sunt provocate de NATO.
Pe măsură ce Rusia se pregătește să își sporească prezența militară de-a lungul flancului estic al NATO, Putin a ordonat armatei să își mărească efectivele până la 1,5 milioane de soldați, față de aproximativ un milion înainte de invazia din Ucraina.
Rusia a crescut cheltuielile militare la peste 6% din PIB în acest an, de la 3,6% înainte de război.
Prin comparație, SUA au cheltuit anul trecut 3,4% din PIB pentru armata sa, iar țările UE, în medie, au cheltuit 2,1%.
Creșterea armamentelor
Cheltuielile crescute ale Rusiei au împins fabricile de armament la capacitate maximă, determinând firmele industriale militare să extindă liniile de producție și să deschidă noi facilități, potrivit oficialilor militari europeni.
În 2021, înainte de invazie, Rusia a produs aproximativ 40 din principalele sale tancuri de luptă, T-90M, potrivit estimărilor serviciilor secrete occidentale. Acum produce aproape 300 pe an.
Potrivit publicației citate, un oficial militar finlandez de rang înalt a declarat că aproape niciunul nu este trimis pe linia frontului din Ucraina, ci rămâne pe teritoriul Rusiei pentru utilizare ulterioară.
Producția de tunuri de artilerie și muniții este de așteptat să crească cu aproximativ 20% în acest an, iar calitatea și producția de drone au crescut semnificativ.
„Armata rusă se reconstituie și crește într-un ritm mai rapid decât au anticipat majoritatea analiștilor. De fapt, armata rusă, care a suportat cea mai mare parte a luptelor, este astăzi mai mare decât era la începutul războiului”, a declarat luna aceasta generalul Christopher Cavoli, comandantul forțelor americane din Europa, în fața unei comisii a Senatului.
Într-un raport din februarie, agenția daneză de informații a avertizat că Rusia ar putea lansa un război la scară largă în Europa în termen de cinci ani, dacă ar percepe că NATO este slab. O încetare a focului în Ucraina ar permite armatei ruse să fie pregătită și mai rapid, avertizează oficialii militari occidentali.
Unele țări NATO își fortifică frontierele împotriva tancurilor, săpând tranșee și instalând obstacole în formă de piramidă cunoscute sub numele de dinți de dragon. Polonia, Estonia, Letonia și Lituania s-au retras dintr-un tratat internațional de interzicere a minelor antipersonal.
„Nu avem prea mult timp. Trebuie să construim o alianță puternică, un sistem de comandă puternic și forțe militare bine echipate”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, într-un interviu.
Oficialii occidentali au citat operațiunile secrete pe care Rusia le-ar fi desfășurat în Europa în ultimii ani ca dovadă a determinării Moscovei de a destabiliza Occidentul și de a se răzbuna pentru sprijinul acordat Ucrainei.
Se presupune că serviciile secrete militare ruse sunt implicate în comploturi de amplasare a unor dispozitive incendiare pe avioane operate de gigantul de transport DHL și de ucidere a directorului executiv al unui producător german de arme.
Un oficial european din cadrul serviciilor de informații a declarat că Rusia ar putea încerca să testeze coeziunea alianței printr-o incursiune într-o mică țară NATO, cum ar fi Estonia, care are o populație rusă considerabilă.
Capacitatea Rusiei de a se confrunta cu NATO va depinde în parte de capacitatea sa de a-și reconstrui forțele după războiul din Ucraina, care i-a sărăcit corpul de ofițeri, dar i-a oferit experiență în ceea ce privește focul de precizie.
„Dacă întrebați cât de repede ar putea armata rusă să desfășoare o operațiune limitată împotriva statelor baltice, răspunsul ar putea fi destul de curând”, a declarat Michael Kofman, senior fellow în cadrul Programului Rusia și Eurasia de la Carnegie Endowment for International Peace, un think tank din Washington.
Oficialii baltici estimează un termen de doi până la trei ani după război. „Dacă punctul de referință este un război la scară largă, probabil cu NATO, calendarul ar putea fi mai mult de șapte până la 10 ani, în funcție de scenariu”.
Renașterea militară
Timp de secole, armata Rusiei a făcut-o una dintre marile puteri ale Europei. Aceasta i-a învins atât pe Napoleon, cât și pe Hitler, după ce fiecare a îndrăznit să invadeze teritoriul rus. Intrarea Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial a schimbat direcția conflictului și a pregătit terenul pentru era Războiului Rece care a urmat.
Putin s-a bazat pe această moștenire militară pentru a justifica războiul din Ucraina și eforturile Rusiei de a-și recâștiga influența în Europa, unde foști aliați, precum Ucraina, s-au îndreptat spre Occident.
Rusia pare să parieze că o expansiune militară de-a lungul granițelor NATO va forța Occidentul să se reangajeze în fața unei Moscove mai puternice.
„Rusia și Europa vor trebui să reînceapă dialogul cu o înțelegere clară a capacităților celuilalt, o înțelegere a faptului că suntem dușmani”, a declarat Vasily Kashin, directorul Centrului pentru Studii Europene și Internaționale Complexe de la Școala Superioară de Economie din Moscova.
Pentru a-și concentra forțele spre vest, Kremlinul a schimbat anul trecut modul în care își organizează forțele în interiorul țării, creând noi districte legate de apărarea celor mai mari orașe ale sale, Moscova și Sankt Petersburg.
În districtul militar Moscova, Rusia a integrat rutele rutiere și feroviare utilizate de armata sa cu cele din Belarusul vecin, cel mai apropiat aliat al Moscovei și un punct de plecare pentru invazia inițială a Ucrainei.
Expert: Ar fi bine să începeți să le acordați atenție!
Cea mai mare parte a extinderii efectivelor va avea loc în districtul Leningrad, care se confruntă cu Estonia, Letonia și Finlanda. Brigăzile mai mici aproape că își vor tripla dimensiunea pentru a deveni divizii de aproximativ 10.000 de soldați, potrivit oficialilor militari și de informații occidentali.
„Indiferent cât de mult ar încerca să inoveze la nivel tactic sau operațional, pentru ruși, mărimea contează”, a declarat generalul-maior Sami Nurmi, adjunctul șefului de stat major al Finlandei responsabil cu strategia. „Întotdeauna se ajunge la numere”.
Rusia plănuiește să construiască noi cazărmi și terenuri de antrenament și să modernizeze arsenalele și liniile de cale ferată pentru a găzdui numărul tot mai mare de trupe din Petrozavodsk și din împrejurimi.
În decembrie, televiziunea rusă de stat a arătat aproximativ 100 de soldați ruși mărșăluind prin centrul orașului pentru a sărbători restaurarea unei brigăzi feroviare din era sovietică, însărcinată cu instalarea noilor șine.
„Sunteți primii, prima unitate reînființată”, le-a spus Andrei Artyomov, comisar pentru regiunea Karelian, trupelor adunate.
Noua infrastructură construită include unități de depozitare și locuințe pentru trupe, a declarat Emil Kastehelmi de la Black Bird Group, cu sediul în Finlanda, care analizează imagini din satelit ale siturilor militare rusești.
Se construiesc noi căi ferate de-a lungul granițelor cu Finlanda și Norvegia și la sud de Sankt Petersburg, până la granița cu Estonia. Liniile existente care traversează regiunea sunt în curs de extindere.
Rusia a extins liniile de cale ferată în regiunile situate de-a lungul frontierei europene. O nouă linie de cale ferată în regiunea Murmansk, lângă Norvegia, la sfârșitul anului 2023.
„Există aproximativ o duzină de puncte de-a lungul frontierei ruso-finlandeze unde se poate trece granița cu forțe mecanizate. Dacă îi vedeți construind noi gări sau renovându-le pe cele vechi, ar fi bine să începeți să le acordați atenție”, a declarat maiorul Juha Kukkola, profesor la Universitatea Națională de Apărare din Helsinki și expert în armata rusă.
Pentru a găzdui mai multe trupe, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că renovează un spital militar din secolul al XIX-lea din Sankt Petersburg.
Impulsul recrutării
În ultimele luni, Rusia a înregistrat o creștere accentuată a recrutărilor din cauza bonusurilor generoase de semnare a contractului, atât la nivel federal, cât și regional. Plățile, în unele cazuri, se pot ridica la aproximativ 20.000 de dolari.
„Aceste plăți unice au crescut considerabil, devenind mai mari decât ceea ce mulți oameni ar câștiga pentru un an întreg altfel”, a declarat Iikka Korhonen, directorul Institutului pentru Economii Emergente al Băncii Finlandei, care urmărește economia rusă.
Statele Unite estimează că aproximativ 30. 000 de ruși se înrolează în fiecare lună, față de aproximativ 25.000 vara trecută. Unii oficiali ai serviciilor de informații din Europa de Est spun că rândurile se măresc acum cu aproximativ 40 000 de soldați pe lună.
Forța de muncă suplimentară a permis armatei să rotească noi trupe în și din Ucraina și să construiască noi unități instruite și găzduite în Rusia, potrivit unor evaluări ale serviciilor de informații europene.
Pentru a sprijini recrutarea, guvernele federale și regionale au sporit beneficiile pentru veterani și familiile acestora și i-au invitat pe soldați să facă parte din consiliile municipale și din parlamentul rus.
„Ceea ce vedem este că armata devine un nou tip de elită. Ei nu vor avea probleme cu recrutarea”, a declarat Daivis Petraitis, expert în Rusia la Colegiul Baltic de Apărare din Estonia.
Rusia își adaptează planurile de reînarmare pentru a răspunde nevoilor noilor trupe care vor fi staționate de-a lungul graniței sale cu NATO. Aceste unități vor primi o mare parte din noile echipamente. Cea mai mare parte din ceea ce este trimis pe linia frontului din Ucraina este armament vechi și recondiționat din era sovietică.
„Foarte rar sunt observate sau distruse vehicule nou construite în ultima vreme”, a declarat Dara Massicot, senior fellow în cadrul Programului Rusia și Eurasia de la Carnegie Endowment, care a scris un raport privind reconstituirea militară a Rusiei.
La sfârșitul acestui an, se așteaptă ca Rusia să prezinte primii pași în acest proces în cadrul exercițiilor sale militare strategice anuale.
În acest an, exercițiile, denumite Zapad sau Vest, ar trebui să antreneze forțe în regiuni care se învecinează cu țări NATO.
Oficialii militari de pe flancul estic al NATO se așteaptă la un spectacol menit să descurajeze Europa de la intensificarea tensiunilor cu Rusia. Indiferent de stadiul negocierilor de încetare a focului, au spus ei, Kremlinul dorește să fie luat în serios în Europa.
„Dacă vă uitați la istoria militară a Rusiei de la Petru cel Mare până astăzi, pot înțelege de ce cred că merită un loc la masă”, a declarat maiorul Kukkola.
Sursa: adevarul.ro